Yli pyykkivuorten

Näin päällystät koulukirjat!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
On tullut jälleen se aika, jolloin lapsi kaivaa illalla nukkumaanmenoaikansa jälkeen repustaan kirjakasan ja ilmoittaa, että nämä kaikki on ihan pakko olla päällystettynä huomiseksi, koska ope käski. Parhaimmassa tapauksessa tällaisia kirjakasan tuovia koululaisia on monta rivissä.Huokaise syvään, jätä kännykkä hetkeksi vaikka latautumaan, änkeä ylös sohvalta ja ryhdy työhön.

1. Etsi välineet:

  • kirjat
  • kontaktimuovi
  • terävät sakset
  • pitkä viivotin
  • pöytä, jossa ei ole leivänmurusia, voiklönttejä tai kissan tai koiran karvoja
  • jos edellinen on mahdoton, mene naapuriin
  • stressitön fiilis ilman esimerkiksi taaperoikäisiä apulaisia
  • palkinto itsellesi, esimerkiksi rivi levy suklaata tai lasillinen viiniä
  • palkinnot kauaksi pöydästä, että et kaada niitä kirjojen päälle ja saa lapsellesi huonoa mainetta heti elokuussa
kontaktimuovi, kirja, koululainen, päällystäminen, ohje2. Aseta kirja muovin päälle ja mittaa oikea koko. Huomaa kirjan taittumiseen vaadittava tila. Jätä kirjan ympärille yhden-kahden ruudun verran ekstraa. Leikkaa.

kontaktimuovi, kirja, koululainen, päällystäminen, ohje

kontaktimuovi, kirja, koululainen, päällystäminen, ohje3. Taita muovi keskeltä ja tee terävä taitos.

kontaktimuovi, kirja, koululainen, päällystäminen, ohje

4. Aseta kirja muovin päälle ja leikkaa kirjan selkämyksen kohdasta vähän pois. Leikkaa seuraavaksi kulmista ylimääräinen muovi pois.

kontaktimuovi, kirja, koululainen, päällystäminen, ohje

kontaktimuovi, kirja, koululainen, päällystäminen, ohje

5. Irrota muovi kokonaan toiselta puolelta keskikohtaan asti. Aseta kirja muovin taustapaperin päälle.

6. Aseta kirjan selkämys keskikohdan taitoksen päälle ja ryhdy varovasti viivottimen kanssa laittamaan muovia paikoilleen. Jos tulee ryppyjä tai kuplia, irrota muovi ja aloita alusta.

7. Jossain kohtaa menee ryppyyn. Esimerkiksi yläreunasta, kuten tässä. Vieressä seisova koululainen parkaisee.

8. Koululainen on varma, että joutuu nyt rehtorin puhutteluun eikä tule saamaan peruskoulun päästötodistusta, koska pilasit hänen kirjansa. Ota rauhallisesti, irrota, aloita alusta. Ajattele palkkiosuklaatasi, jonka syöt, kun kaikki muut jo nukkuvat varmasti.

9. Liimaa reunamuovit kiinni.

10. Jossain vaiheessa sitten et enää päällystä eskarikirjaa vaan huomaat, että kädessäsi on seiskaluokan ruotsin kirja. Silloin olet jo oppinut päällystämään hyvin kahdeksan vuoden kokemuksella! Samalla huomaat, että jos kyselet myöhemmin lapseltasi asioita ruotsin kokeeseen, niin tulet itse olemaan koealueesta ja koko kielestä pihalla kuin lumiukko.

Jos taas teet yhä päällystysmokia, yritä olla kuin et tietäisi niistä mitään. Ehkä lapsi ei huomaa! Toisaalta mokat ovat hyviä, koska jos lapsi valittaa, a) tiedät, että hän on lukenut kirjojaan, ja b) lapsi voi opetella itse päällystämään ja sinun ei tarvitse nousta sohvalta!

11. Syö suklaasi. Jos huonosti käy eikä kaapissa ole kuin lasten karkkipäivän karkkeja, niin syöt ne ja ostat sitten muina naisina tilalle uudet. Koska olet sen arvoinen: kirjojen päällystäjä! (Lisää ansioluetteloosi, jos päällystät enemmän kuin yhden kirjan.)

Lue myös

X