Yli pyykkivuorten

Muuttaja, muista nämä asiat!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Nyt alkaa näyttää siltä, että selviämme muutosta hengissä. Viimeksi muutimme kertarysäyksellä Jyväskylästä Pirkanmaalle, ja nyt muutimme kuukauden aikana kilometrin päähän, joten nämä kaksi muuttoa olivat ihan erilaisia. Niin tai näin, kaikin tavoin muutto on kaikkien sovittavien asioiden, pakkaamisen ja purkamisen ja siivoamisen keskellä rankka projekti.
Teimme talokaupat kesäkuun alussa, aloimme pakata heinäkuussa, saimme avaimet 2. elokuuta, vaihdoimme kahteen huoneeseen tapetit ja kannoimme laatikoita sisään aina ehtiessämme, muutimme huonekalut sisään 20. elokuuta ja saimme siivottua ja luovutettua entisen kodin 26. elokuuta. Nyt puramme laatikoita, maalaamme kerrossänkyä, pohdimme taulujen, mattojen ja huonekalujen paikkaa, teemme yhä kuin kahta työpäivää työn ja muuton keskellä ja tietysti huokailemme onnesta.
Voin kertoa, että olemme olleet todella väsyneitä, mutta toki myös todella onnellisia. Listasin muutamia asioita, joita muuttajan kannattaa ottaa huomioon. 
Muutto, pahvilaatikot, muuttaminen, omakotitalo, lapsiperhe muuttaa
Mikä on ruskea ja tyhjä? Se on purettu pahvilaatikko! What a fiiling!

Ennen muuttoa

 • Koskaan ei ole liian aikaista aloittaa pakkaaminen. Pakkaa heti toisen vuodenajan ulkovaatteet ja liikuntavälineet, karsi vaatekaapista turhat vaatteet pois ja heitä vanhentuneet mausteet roskiin.  Kaikki pienikin työ edistää muuttoa.
 • Pakatessa pidä vieressä muuttolaatikon lisäksi kahta pussia: roskapussia ja kierrätyspussia. Jos et ole käyttänyt kahteen talveen jotain tiettyä kaulaliinaa tai talvikenkiä, käytätkö ensi talvenakaan? Et. Pois. Laita pois myös ne kynttilänjalat, jotka eivät ole olleet esillä  joulupöydässäkään. Konmarita tai mitä vain, mutta: heitä tässä muutossa pois ne turhat tavarat, joista et edes pidä. Mitä teet niillä?
 • Jos tuntuu, että muuttoa ei voi edistää vielä, jos vaikka laatikot eivät mahdu vanhaan kotiin, niin siivota kyllä voi. Pese ikkunat, sauna, uuni, lavuaarien hajulukot ja lattiakaivot. Kiität myöhemmin itseäsi, että olet tehnyt ne jo. 
 • Muista kaikki muuttajan muistettavat: muuttoilmoitus ja osoitteenmuutos netissä, vakuutukset, asunnon irtisanominen, sähkö-, vesi-, jäte- ja nettisopimukset jne. Netistä löytyy monia muistilistoja.
 • Haali pahvilaatikoita oman alueesi Facebook-ryhmien kautta. Juuri muuttaneet luopuvat laatikoistaan mielellään. Osta silkkipaperia astioiden pakkaamista varten. Kirjoita pahvilaatikoihin mitä niissä on tai mihin huoneeseen ne kannetaan.
 • Jos mahdollista, mittaile uutta kotia ja pohdi jo valmiiksi, mitkä verhot, matot ja huonekalut tulevat mihinkin huoneeseen. Uuden kodin vapautumista odotellessasi saatat ehtiä käymään ainakin katselemassa vaikka uutta mattoa tai uusia lamppuja. 
 • Varaa muuttoauto ja muuttomiehiä. Selvitä, löytyykö alueelta halvalla vuokrattavaksi vaikka nokkakärryjä, jos et ota muuttofirmaa.
Muutto, pahvilaatikot, muuttaminen, omakotitalo, lapsiperhe muuttaa, ikkunat, ikkunanpesu
Ikkunoiden, saunan, uunin, seinien, pöntön, lattioiden, jääkaapin ja siis ihan kaiken pesua ja hinkkausta. Tee se äkkiä, että saat luovutettua vanhan kodin ja keskittyä vain uuteen.

Muuttaessa

 • Vie ensimmäisenä remontti- tai muuttopäivänä uuteen kotiin vessapaperia, saippuaa, käsipyyhe, muutama lasi ja muita astioita, vähän juomaa ja hedelmiä jääkaappiin, siivousvälineet, roskapusseja ja lapsille muutama lelu ja vaihtovaatteita. 
 • Ota vastaan kaikki apu, mitä saat. 
 • Hyväksy, että nyt on erilainen elämäntilanne ja syö vaikka joka päivä pakastepitsaa, jos sillä helpotat muuttoa. Jos lapset viihtyvät vain tabletin ääressä etkä saa lapsenvahtia, älä kanna huonoa omatuntoa lastenohjelman toimimisesta lapsenvahtina.
 • Kanna laatikot suoraan niiden huoneiden reunoille, joihin laatikot kuuluvat. Jos mahdollista, pura tavaroita samaa vauhtia, kun tuot niitä. Vie tyhjät laatikot heti ulos.
Muutto, pahvilaatikot, muuttaminen, omakotitalo, lapsiperhe muuttaa, evästauko, romantiikka, loppusiivous
Lapset koulussa ja hoidossa. Romanttinen evästauko tyhjässä vanhassa kodissa vessaharjojen, luuttujen ja taikasienten kera. Tuntikausien hinkkaamista ja hinkuttamista (valitettavasti vain seiniä ja pönttöä, romanttisuutta on vain tuo jalkojen hipaisu).

Muuton jälkeen

 • Siivoa vanha koti. 
 • Huomasit ehkä miten kauheassa kunnossa oli vanhan kodin ovet,  lipaston alle jäävä lattia, hajulukot, uunin takana oleva seinä, jääkaappi… Muista nämä asiat uudessa kodissasi. Hanki lavuaareihin hiussiepparit ja lattiakaivoihin verkot. Siirrä edes kerran-pari vuodessa se painavinkin huonekalu ja jynssää kunnolla takaa. 
 • Tavaroita purkaessa pohdi, tarvitsetko kyseistä tavaraa todella. Sen sijaan, että säästät monta jätesäkillistä joskus myytävää kirpparikamaa, anna ne heti ystävälle. Ystävän ilo on usein isompi palkkio kuin suurella työllä kirpparilta saatu muutama kymppi. 
 • Hyväksy, että kestää kauan saada tavarat paikoilleen. Joka hetki ei voi purkaa laatikoita. On pakko myös käydä töissä, tehdä ruokaa, siivota keittiötä, pestä pyykkiä, laittaa lapsia nukkumaan ja ulkoilla. 
 • Hyväksy myös se, että lapset levittävät jo kauniisti paikoilleen asetellut tavarat samantien. 
 • Sisusta, nauti ja iloitse uudesta kodistasi. Jokaisessa kodissa on jotain uutta ja ihanaa. Käy kävelyllä kodin lähellä. Tutustu pikku hiljaa naapureihin. 
Muutto, pahvilaatikot, muuttaminen, omakotitalo, lapsiperhe muuttaa, keittiö, loppusiivous, koti, rivitalo
Vanhan kodin keittiö. Puhdas ja kiiltävä.
Muutto, pahvilaatikot, muuttaminen, omakotitalo, lapsiperhe muuttaa, lapsen huone, lastenhuone, sotku, lapsi sotkee, lelut
Sitä mukaa, kun lelut menevät houkuttelevasti paikoilleen, lapsi haluaa leikkiä niillä. Jokaisella.

Muuttajan ystävä tai sukulainen

 • Muuttajalle muutto on valtava elämänmullistus. Oli muutto sitten kauan odotettu ja harkittu tai yllättävä ja nopea ja liittyi siihen sitten maailman iloisin elämänmuutos tai kenties olosuhteiden kurja pakko, liittyy muuttoon aina suuria tunteita ja muutoksia. Prosessi on iso. Muuttajalle muutto on niin iso asia, että hyväksy, että hän puhuu muutosta, pakkaa, purkaa, stressaa ja touhottaa 24/7 vaikka kuinka kauan. Kyllä se joskus helpottaa, ja muuttaja ehtii kanssasi kahville.
 • Kuuntele ja innostu. Käy katsomassa uutta kotia ja elä muuttajan mukana uutta elämänmuutosta. Ymmärrä, miten iso asia uusi koti on.
 • Tarjoa apua, jos olette läheisiä ja asutte lähekkäin. Jos fysiikkasi tai aikataulusi ei kestä auttaa muutossa, ota muuttopäivänä lapset hoitoon vaikka hetkeksi. Ehkä isoin stressi onkin remontin keskellä maalipurkkien seassa tai muuton keskellä huonekalujen kantajien jaloissa hilluvat lapset, joilla ei ole mitään tekemistä. Tarjoudu viemään lapset vaikka tunniksi leikkipuistoon.
 • Vie muuttajille tai remontoijille ruokaa (ja kertakäyttöastiat). Ruoka tulee yleensä vasta siinä vaiheessa mieleen, kun lapset jo itkevät nälkäänsä.
 • Tarjoudu olemaan illalla nukkuvan lapsen vahtina, jotta vanhempien ei tarvitse lopettaa pakkaamista tai remontoimista joka ilta jo seitsemän aikaan. 
 • Mitään palveluksia ei odoteta, mutta ole hengessä mukana ja tule käymään, kun kaikki on valmista.
Muutto, pahvilaatikot, muuttaminen, omakotitalo, lapsiperhe muuttaa, keittiö, ruokapöytä
Silloin, kun keittiöön kannetaan ruokapöytä, tulee asunnosta tai talosta koti.

Uusi koti, uusi alku. Hyvä me! Kuukauden päästä on varmaan kaikki valmista ja ehtii istua sohvalle lukemaan lehteä ja ihastelemaan.

Yli pyykkivuorten, läpi lasikattojen löytyy myös Facebookista ja Instagramista. Liity seuraajaksi!

Lue myös

X