Yli pyykkivuorten

Teini himoitsee suuresti minun…

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Tällä hetkellä minulla on jotain, jota 13-vuotias tyttäreni ja hänen ystävänsä himoitsevat suuresti. Kun ystävä tulee kylään, ovat he hetken yhdessä Matildan huoneessa ja tulevat sitten luokseni ja katsovat kuin spanielit suurilla silmillään. ”Voitaisiko me pliis saada edes tämän kerran sinun…”
Mitä seiskaluokkalaiset tytöt tekevät yhdessä jonkun kotona? Voin kertoa: he eivät enää leiki. Eivät, vaikka työntäsin barbiet ja petshopit ja niille ostetut luksustalot suoraan heidän syleihinsä. Itse asiassa luulen, että sitten eivät ainakaan leikkisi… En siis työnnä leluja enkä itseäni huoneeseen.
Ainakin nyt tämän hetken äitikyyläykseni tulos on, että tytöt soittavat pianolla ja laulavat (harjoittelevat musiikkitunnin esitykseen, ehkä loppuu, kun esitys on ohi, harmi…), heittävät pihalla frisbeegolfia, leipovat, loikoilevat sängyllä pehmolelu- ja tyynykasassa, katsovat Youtube-videoita, joskus piirtävät, pelaavat lautapelejä (no, harvemmin…) ja pelikonsolipelejä, laittavat kännykällä viestejä ja Instagram-kuvia ja snäppäävät. 
Kaikista mieluiten he ovat kuitenkin edessäni ja rukoilevat minulta jotain, mitä minulla on parinkymmenen vuoden kokemuksella paljon enemmän kuin seiskaluokkalaisilla. Minun juttuni kelpaa heille, he suorastaan rukoilevat, että saavat avata kirstun, jonka päällä lähes istun. 
He rukoilevat saada käyttää meikkejäni! 
meikit, meikkimoka, nuori meikkaa, äidin meikit, Youtube, tubettaminen

Tyttöenergiaa ja innostunutta ryntäilyä

Jos hellyn, on talo hetkessä täynnä kikatusta ja tyttöenergiaa. Vähintään puoli tuntia menee valmistautumiseen. Tämän jälkeen huoneesta säntäilee yhä hervottomasti kikattavia tyttöjä, joilla on vahvat, lähes korviin asti kaartuvat rajaukset, tummat luomivärit ja kulmat ja tummanpunaiset huulet. Säntäillessään he etsivät sopivia vaatteita esimerkiksi minun korkkareistani ja paremmista takeistani tai miehen vaatteista (vaikka kasvoilla onkin oopperalavojen diivojen esiintymismeikki potenssiin tuhat).
Tämän jälkeen, jos suunnitelma on selvä, alkavat kuvaukset. Vuorotellen he näyttelevät ja kuvaavat videoita, joista ei puutu glamouria, huumoria ja girlpoweria. Syntyy taidokkaita show-esityksiä, nopeita juonenkäänteitä ja joka väliin poseerauksia ja selfieitä. 
Aika paljon hauskempaa kuin barbieilla leikkiminen!
Kun video on valmis, tullaan se esittämään vanhemmille, mistä olen kiitollinen. Välillä sekin vain käy työstä, jos kymmenen minuutin videoita näytetään monta putkeen silloin, kun ovat muut jutut kesken. Yritin viime viikonloppuna katsoa Aavan kummitädin kanssa Siskonpetien sketsejä, mutta siitä ei tullut mitään, kun teinin huoneessa syntyi niin paljon näytettävää kuvamateriaalia jatkuvalla syötöllä. Kaikki vitsit eivät avautuneet meille äiti-ihmisille, tai sitten ne eivät naurattaneet enää saman vitsin esittämisen seitsemännessä otoksessa.
meikit, meikkimoka, nuori meikkaa, äidin meikit, Youtube, tubettaminen

 

I´m a barbiemother!

Kun teinin huoneen ovi sulkeutui uuteen kuvaukseen, päätimme mekin kokeilla! Emme lisänneet meikkiä emmekä sitoneet paitoja vyötärölle solmuun. Laitoimme sen sijaan Youtubesta vanhan kunnon ysärihitin Barbiegirlin soimaan. Me tanssimme niin kuin nyt mammat tanssivat olohuoneesa vähän irroitellessaan, ja kuvasimme pitkällä kädellä selfievideoita. Pyörittelimme olkapäitä, mutristimme huuliamme, ja rohkeimmassa kohtauksessa kuvasimme belfievideota. Kun ikää on yli kolmekymmentä, on farkkubelfievideo todella, todella villiä.
Kun video oli valmis, ryntäsimme Matildan huoneeseen. Tai laahustimme, koska olimme ihan maitohapoilla siitä yhtäkkisestä villiintymisestä. ”Katsokaa meidän video”, huusimme. ”Katsokaa se ihan kokonaan!” Kommentoimme hihittelemällä, että kohta tulee hyvä kohta, että muistakaa katsoa tarkasti. Huusimme: ”Nyt se tulee, mä teen siinä ton pyörähdyksen!”.
Eivät katsoneet, tuhahtelivat! Saimme kuitenkin jatkaa Siskonpedin katselua eikä enää tullut uusia kymmenen minuutin videoita, joiden idea on välillä vain se, että kävelijä kaatuu. Hyviä videoita toki, eihän siinä mitään, mutta että Siskonpedin aikana! Ymmärrätte, että se on pyhä hetki naisihmiselle. 

Kahden asian opettelua

Olen kuitenkin iloinen sekä meikkileikistä että videoiden kuvaamisesta. Tytöt tekevät todella hauskoja videoita ja oppivat koko ajan. Meikkileikki estää taas sellaiset meikkimokat, joilla itse menin seiskalla ihan pokkana kouluun. Päätin esimerkiksi kerran laittaa väriä kulmakarvoihin. Laitoin niin että näkyy: väritin nyppimättömät, villit kulmakarvani äidin mustalla mascaralla. Kontrasti vaaleisiin hiuksiin ja muistaakseni myös ripsivärittömiin ripsiin oli vinkeä.
Täytyy kuitenkin ostaa Matildalle lisää meikkejä, että minä saan pitää omat meikkini itselläni. En kovin helposti niitä anna, koska ne ovat kuitenkin hygieniatuotteita. Ei kiva kumminkaan päin, että kauneudenhoitovälineitäni käyttää moni lapseni koulukaveri. Toki hänellä siis on jo omat perusmeikit, mutta ei samanlaista valikoimaa esimerkiksi luomivärejä.
Silti saan nyt hetken paistatella suuren ihailun ja huomion keskellä. Minulla on jotain, jota teinit himoitsevat! Onhan se imartelevaa, että hetken vielä kelpaan. 
Saa nähdä, millaisen meikkivideon teen joskus… Minäkin vedän rajaukset korviin asti!
Muuten: emme ole vielä antaneet Matildan julkaista videoitaan Youtubessa. Suuri kiitos valtavasta kommenttimäärästä, joita sain postauksiin Annatko lapsesi vlogata eli tubettaa? ja Lapsi vloggaa. Lue haastattelumme Ylen ja YleX:n jutuista. Arvostamme vastauksianne. Pohdimme vielä.

Lue myös

X