Yli pyykkivuorten

Epäilyksenä keliakia tai ruokatorven tulehdus? Lapsen gastroskopia

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
gastroskopia

Lapsen gastroskopia eli tähystys on ehkä ajatuksena pelottava, mutta meillä sujunut aina hyvin. Onko epäilyksenä, että lapsellasi on esimerkiksi keliakia tai ruokatorven tulehdus? Onko edessä gastroskopia eli mahantähystys? Meillä on kokemusta jo neljästä lapsen gastroskopiasta, joten kerron miten tutkimuspäivä sairaalassa usein etenee. Meillä päivä meni tänään näin:

Lapsen gastroskopia: aamulla sairaalaan

Lähdimme kotoa kello 7 ja saavuimme Taysin lasten päiväsairaalaan kello 7.45. Koska tutkimus tehdään nukutuksessa, ei Aava ollut saanut syödä eikä juoda kuuteen tuntiin, käytännössä siis yön takia 12 tuntiin.

Kello 8 saimme valita Aavalle sängyn. Hän halusi pitää omat vaatteet päällään eikä vaihtaa sairaalan vaatteita. Sairaanhoitaja mittasi verenpaineen, laittoi Emlat käteen ja mittasi tytön pituuden ja painon. Käteen Aava sai tutun rannekkeen.

Pelasimme muutamia pelejä ja luimme kirjoja. Taysissa on hyvä valikoima dvd-levyjä, leluja ja kirjoja, joita Aava osasi jo odottaakin.

lapsen gastroskopia, tähystys, mahantähystys, keliakia, tutkimus, gluteeniton, lapsen sairaus

Maski kasvoille ja unille

Aavan tutkimus oli päivän ensimmäinen. Lähdimme sairaanhoitajan kanssa sänkyä työntäen seikkailulle sairaalan käytäville hieman ennen kello 9.

Toimenpidehuoneessa Aava sai kasvoilleen maskin, jonka tuomaa mansikan tuoksua nuuhkien hän nukahti todella nopeasti. Nukahtamisen jälkeen hänelle laitettiin suonensisäinen kanyyli, jonka kautta hän sai nukutusainetta.

Aavan nukahdettua minä lähdin kahvilaan odottamaan. Tähystys kestää yleensä 5‒15 minuuttia, minkä jälkeen lapsi on puoli tuntia tai hieman kauemmin heräämössä. Tutkimuksessa tutkitaan limakalvoja ja otetaan koepaloja.

lapsen gastroskopia, tähystys, mahantähystys, keliakia, tutkimus, gluteeniton, lapsen sairaus

lapsen gastroskopia, tähystys, mahantähystys, keliakia, tutkimus, gluteeniton, lapsen sairaus

Heräämöstä jäätelöä syömään

Kello 9.45 sain soiton, että Aava on herännyt. Hain hänet sairaanhoitajan kanssa heräämöstä, minkä jälkeen alkoikin sitten se Aavan odottama hauskuus: jäätelöä, pillimehua, jugurttia ja pelejä, elokuvia ja piirtämistä!

Kello 11.30 lääkäri kävi juttelemassa kanssamme ja sen jälkeen pääsimmekin kotiin. Lääkäri kertoo yleensä, mitä on silmällä nähnyt, mutta lopulliset tulokset tulevat noin parin viikon kuluttua. Kolme viimeisintä kertaa Aava on ollut heti herättyään ihan oma itsensä, mutta ensimmäisellä kerralla oltuaan 2,5-vuotias hän oli heti herättyään ärtynyt ja jopa aggressiivinen.

Me otetaan nyt tänään rennosti ja syödään jäätelöä. Kurkku on nyt pari päivää kipeä, mutta muuten tyttö on oma itsensä.

Kirjoitan Aavan keliakiasta blogeissani siksi, että sairaus tunnetaan yhä huonosti enkä itse aikoinaan löytänyt siitä tarpeeksi tietoa, kun yömyöhään sydän huolesta myttyrällä etsin tietoa ja itkin. Koska en kirjoita lasteni oikeilla nimillä, uskallan kirjoittaa näinkin henkilökohtaisesta aiheesta jakaakseni arvokasta vertaistukea.

lapsen gastroskopia, tähystys, mahantähystys, keliakia, tutkimus, gluteeniton, lapsen sairaus

Lue myös

Lisää uudempia postauksiani keliakiasta tästä linkistä.

Lue myös

X