Yli pyykkivuorten

Häpeäisit, läski äiti! #YleMHL

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Häpeäisit, läski äiti, YleMHL, läski
Mitä näet, kun katsot tätä kuvaa? Näetkö kesälomareissun mökille toiselle puolelle Suomea, koko vuoden odotetuimman kuukauden heinäkuun, ansaitut lomapäivät, vihreän luonnon ja rauhassa yksin istuvan naisen, jolta ei kukaan vaadi mitään sillä hetkellä? Näetkö ehkä, miten hän nauttii hiljaisuudesta ja syvällisistä ajatuksista?
Vai näetkö saman kuin minä: ällöttävät jenkkakahvat vyötäröllä? Kiljaisetko sinäkin kauhusta ja siirryt äkkiä seuraavaan kuvaan, jos näet tällaisen kuvan itsestäsi?
Jos mahtuisin koon, kaksi kokoa tai neljä kokoa pienempiin farkkuihin. Jos minulla olisi vähän sirommat nilkat ja polvet. Jos ei olisi näin paksuja käsivarsia. Jos olisin viisi kiloa laihempi. Jos olisin kaksikymmentä kiloa laihempi.
Jos en nyt ottaisikaan tätä kokouksessa tarjottavaa pullaa. Jos kokeilisin kaalikeittodieettiä. Jos yrittäisin käydä juoksemassa lapsen A. ja lapsen B. harrastusten välissä puoli tuntia enkä menisikään ruokakauppaan. Jos ottaisin personal trainerin. Jos yrittäisin maanantaina.
Jos. Jos nyt olisikin niin ja olisinkin noin, niin olisin ihan varmasti parempi ihminen ja kauniimpi nainen, nauttisin enemmän arjestani ja mies enemmän seksistä kanssani, saisin paremman työpaikan ja saisin uusia ystäviä. Jos.
Viisi kiloa. Viisitoista kiloa. Viisikymmentä kiloa. Liikaa minua, liikaa naista.
Näinkö me ajattelemme?

 

Hyväksynkö itseni?

 

Marja Hintikka Liven syyskauden avausjakso pureutuu 17.10. naisten ulkonäköpaineisiin. Pieni, laiha, kaunis, menestyvä ja itsevarma on se paketti, joka hyvältä naiselta vaaditaan. Poikkeuksia ei sallita: myös raskausmahan on oltava pieni ja siro, ja heti synnytyksen jälkeen on aloitettava taistelu kohti pienempää minää. Naiset vaativat itseltään paljon vai vaatiiko ympäristö?
MHL:n avajaisjuhlissa lokakuun alussa läskimyytinmurtajan tittelin saanut toimittaja Jenny Lehtinen muistutti bloggaajille ja muille yhteistyökumppaneille, että me siirrämme tahtomattammekin laihuuden ihannointia tyttärillemme. Kaikkihan sen tietävät, että peilin edessä ei lasten kuullen saa arvostella itseään. Mitä tyttäret sitten ajattelevat siitä, että äiti paistaa perheelleen kasan lettuja ja itse keittiön nurkassa seisoen vetää naamaansa raejuustoa suoraan purkista? Eikö se ole yhtä lailla kuvaa lapselle siitä, että äiti ei hyväksy itseään sellaisena kuin on eikä nauti elämästä?
”Äiti olisi ollut hyvä äiti, mutta kun hän oli niin läski, niin ei hän ollut hyvä äiti”, heitti Lehtinen ironisen ajatuksen juhlassa ja totesi, että äitiyttä ja naisetta ei millään mittarilla mitata naisen vartalon koon mukaan. Miksi vain hoikka nainen olisi kykenevä, pystyvä, menestyvä ja rakastettava nainen, puoliso, työntekijä, ystävä ja äiti?
Miksi yhä ajattelemme, että vielä se viisi kiloa edes pois? Mitä se tekee koko perhe-elämälle, jos laihdutus, sokerittomuus, kaloreiden laskeminen ja vaa´alla juokseminen jatkuvat ikuisesti?
Mitä ajattelee 13-vuotias teinityttö, kun lomakuvia yhdessä sellaillessa äiti kiljaisee kauhusta ”herranjumala” kivellä istuvan itsensä nähdessään?

Onko siellä kaksi?

 

”Oletko varma, että siellä ei ole kaksi?” ”Miten voit olla noin iso?” ”Niin koska se laskettuaika olikaan? Vasta silloin? Ei voi olla totta!” ”Niin kuinka paljon sulle on tullut painoa?”
Niin. Raskaana olevankaan paino, vähäinen tai isompi, ei kuulu muille pätkän vertaa eikä sillä mitata normaalirajojen puitteissa raskauden onnistumista tai sikiön terveyttäkään. Shut the fuck up. Kun Marja Hintikka kertoi odottavansa kolmatta lastaan, skippasi lähipiiriin kuuluva onnittelun ja tokaisi, että hän huomasikin Hintikan lihoneen. Wtf?
Minä en enää kasvata raskausmahaa, mutta näytän silti välillä siltä. Katsokaa silmiini, kun puhutte minulle. Se on IBS, ja voin näyttää kyllä mahani, jos välttämättä haluatte. Huudan yhä kuvilleni, vihaan yhä mahaani ja viittä ylimääräistä kiloani, mutta yritän tehdä sen ainakin niin, että tytär ei kuule.  En olisi parempi ihminen tai äiti laihempana, sen tiedän, mutta toisaalta: eikö jokainen saa itse päättää, missä painossa viihtyisi parhaiten? Mikä kukaan on sanomaan, kuinka paljon toisen pitää laihduttaa vai pitääkö ollenkaan?

 

Luvassa hulvaton kausi

 

Maanantaina starttaava Marja Hintikka Live kertoo jälleen suoraa puhetta ruuhkavuosista ja vanhemmuudesta. Tulevan kauden aiheina ovat vanhemmuuteen liittyvät pelot, kuten lapsen kuolema, yksinäisyys, taloudellinen pärjääminen ja teini-ikä. Kurkista kauden aiheesta tästä.
Kanssani #YleMHL:n blogger lauchissa juhlivat hulvattoman ihanat Maaria (toinen
vas., blogi Maarialla), Maarit (Pieni pesue), Terhi (Äiti ja Melukylän lapset), Selina (Kun äiti kelaa) ja tietysti MHL:n Heikki Soini, Marja
Hintikka (keskimmäinen kuva) ja Jenny Lehtinen (alin kuva).
#sampanjaamaanantaihin #YleMHL

 

YleMHL, Marja Hintikka Live, Heikki Soini, Kaksplusblogit
YleMHL, Marja Hintikka Live, Heikki Soini, Kaksplusblogit
YleMHL, Marja Hintikka Live, Heikki Soini, Kaksplusblogit, #YleMHL #sampanjaamaanantaihin

Lue myös

X