Yli pyykkivuorten

Newborn photography – vinkkejä vastasyntyneen valokuvaamiseen kotona

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Vastasyntynyt. Ihania ilmeitä mutrusuine ja otsaryppyine, pieni ja kippurainen keho, silkkinen iho, pehmeät hiukset ja huumaava rakkauden tuoksu. Täydellinen pieni ihminen.

Kun meidän Matilda syntyi, ei meillä ollut digikameraa. Sellainen taidettiin ostaa vasta Aavan synnyttyä tai ollessa parivuotias. Ei puhettakaan, että meillä olisi hyviä kuvia vastasyntyneistä. Pääasia, että on edes joitain kuvia.

Nykyään ei voi olla törmäämättä ihaniin vastasyntyneistä otettuihin valokuviin. Pieniä myttyjä myssyt päässään karvamatoilla. Ihania muistoja! Ammattilaiset ottavat upeita kuvia, joista kannattaa maksaa!

Jos ei kuitenkaan ehdi tai pysty tilaamaan kuvia valokuvaajalta, niin kannattaa yrittää ottaa itse edes joitain. Netistä löytyy valtavasti kuvia, joista voi ottaa vinkkejä. Minä en todellakaan ole mikään hyvä kuvaaja, mutta haluaisin opetella sekä kuvaamista että kameran käyttöä. Sain kunnian harjoitella kuvaamista, kun sain mallikseni ystäväni viisi päivää vanhan ”Papu”-tytön.

Oikeastaan ensimmäistä kertaa kokeilin koko vauvakuvaamista. Kuvasin lähinnä järkkärin automaattiasetuksilla ilman salamaa ja välillä salaman kanssa. Nämä ovat siis täysin aloittelijatasoa, mutta siis vinkiksi muillekin, että kannattaa ainakin kokeilla!

Vastasyntyneen valokuvaaminen onnistuu näillä vinkeillä

  • Varmista, että vauva on tyytyväinen ja kylläinen.
  • Varmista, että tila on lämmin ja rauhallinen. Etene vauvan ehdoilla. Pidä taukoja, älä kiirehdi.
  • Kuvaa päivällä luonnonvalossa. Itse kuvasin makuuhuoneessa ikkunan edessä ilman muita valoja kuin luonnonvalo. Kuvausalustana oli sänky.
  • Siivoa kuvan tausta. Taustalle voi laittaa silitetyn kankaan tai vaikka pyykkipojilla pingotetun viltin. Itse en tehnyt tätä, ja vilttiin jäi ryppyjä.
  • Poista ylimääräiset tavarat taustalta.
  • Rekvisiittana voi olla esimerkiksi erilaisia pantoja, myssyjä, rusetteja, tossuja, vilttejä, ruusuja, sisustustavaroita, lampaantaljoja, valopalloja ja koreja.
  • Käytä rekvisiittaa harkiten. Vauva on pääasiassa.
  • Vauvan asentoa voi varovasti ja lempeästi muokkailla. Ideoita löytyy netistä valtavasti.
  • Muista kuvata vauvaa myös sisarusten ja vanhempien kanssa.
  • Käsittele valmiita kuvia. Netistä löytyy monia ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia, joilla kuvia voi käsitellä itse tai siten, että ohjelma käsittelee ne automaattisesti. Itse käytän useimmiten Picasaa. Hyvällä kuvankäsittelyohjelmalla ja kuvankäsittelytaidolla saisi ihmeitä aikaan näillekin kuville.

Vastasyntynyt ei ole kauaa vastasyntynyt. Hurjan nopeasti ne kasvavat! Kiitos T., että sain kokeilla kuvaamista ”Papun” kanssa.

Lue myös

X