Yli pyykkivuorten

Toimme sukujouluun taudin: 10 sairastui!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Henrik tuli viimeisen koulupäivän jälkeen torstaina 22.12. kotiin kalpeana ja kuumana. Koska hän ei esimerkiksi oksentanut, päätimme lähteä sovitusti jouluksi mummolaan Itä-Suomeen 400 kilometrin päähän perjantaina 23.12.

Meidän molemmat mummolat ovat Itä-Suomessa lähellä toisistaan, ja koska olimme käyneet siellä viimeksi kesällä, odotimme joululomamatkaa todella kovasti. Ajattelimme, että samahan se on lapsen mummolassa sitten sairastaa ja odottaa paranemista. Joulu ei tunnu joululta ilman mummolaa.

Pakkasimme mukaamme Kuomat, toppahousut, topparukkaset, pipot ja kaulaliinat. Pääsisimme pulkkamäkeen! Luistimetkin piti pakata, mutta kuulimme, että sen verran lämmintä oli tulossa, että jäät eivät olisi kunnossa. Saisimme kuitenkin Pirkanmaan vihreyteen tottuneina lunta ulkoilujamme ilahduttamaan. Pakkasimme mukaan myös uikkarit, että voisimme käydä myös kylpylässä. Odotimme lomaa todella paljon!

Perillä aatonaattoiltana toisessa mummolassa meitä odottivat isovanhemmat, kolme setää ja yhden sedän vaimo ja ihana pieni serkku. 12 hengen sukujoulu alkoi! Meillä olikin ihana aatto. Henrik oli tuolloin lauantaina 24.12. vielä kipeä ja minäkin yskin, mutta muuten kävimme Henrikiä lukuunottamatta kirkossa, lauloimme, herkuttelimme ja saimme paljon ihania, hauskoja ja riemullisia lahjoja. Oli tosi kivaa olla yhdessä koko suku! Henrikiä lukuunottamatta pääsimme myös ulkoilemaan lumen keskelle.

Joulupäivän aamuna se iski minuun: lihassärky, päänsärky ja kuume. Lämpöä yli 39 ja vuorotellen jääkylmä ja tuskaisen kuuma hiki. Kaivauduin sänkyyn vilttien alle tärisemään.

Samana päivänä yksi miehen veljistä kaatui omien peittojensa alle tärisemään. Minä, miehen veli ja Henrik nukuimme suurimman osan joulupäivästä. Olin iloinen isoista lapsista ja miehestä ja isovanhemmista, jotka pitivät huolta meistä kipeistäkin. Terveenä pysynyt mieheni sai sentään pelailla illalla lautapelejä ja maistella glögiä muiden terveenä olevien kanssa.

Tapaninpäivän iltana minä, Henrik ja miehen veli jatkoimme kuumeilua. Ensin Aava ja sitten isoisä hakeutuivat kuumana hehkuvina ja päänsärkyisinä peiton alle. Tuolloin yksi miehen neljästä veljestä perheineen oli jo aamulla lähtenyt kotimatkalle.

Siirryimme tiistaina 27.12. toiseen mummolaan viemään sairauden ilosanomaa. Edellisenä päivänä kotiin lähteneen miehen veljen eli lasten sedän perheen viesti oli tutunkuuloinen: kaikki kolme 39:n asteen kuumeessa, 2-vuotias serkku jopa 40:n asteen kuumeessa. Tässä vaiheessa Henrik alkoi pikku hiljaa parantua, mutta ei voinut kauhean, melkein keuhkot räjäyttävän yskän takia päästä nauttimaan lumesta ulos. Matilda siirtyi sairastuneiden joukkoon minun ja Aavan vierelle.

Keskiviikkona 28.12. minulla oli yhä 39 astetta lämpöä. Tytöillä oli onneksi vähän vähemmän, mutta kunnolla kuitenkin. Viesti toisesta mummolasta oli jo lähes vitsi: myös kolmas miehen veli sairastui.

torstaina 29.12. Toistaiseksi toiset isovanhemmat sekä jouluaaton seurueestamme kaksi henkeä ovat yhä terveinä. Joulun saldo on nyt 10/12 sairastunutta, 10/14, jos toisetkin isovanhemmat lasketaan. No, kaikki eivät sairastuneet meidän vuoksemme vaan olivat jo aiemmin olleet flunssaisia, kuten minun kanssani yhtä aikaa sairastunut miehen veli, mutta eihän näitä voi ennustaa.

Alamme nyt pikku hiljaa parantua, mutta tämä yskä on järkyttävä. Tämän joulun me kaikki ainakin muistamme!

Joulu 2016

Moitimme

Ulkoilujen jäämistä, lumen missaamista, rakkaiden kavereiden tapaamisen hylkäämistä, lapsuuspaikkojen näkemisen missaamista, suosikkipitseriassa käymisen missaamista, kylpylän unohtamista, aleshoppailujen väliin jäämistä, yhteisten lautapeli- ja glögihetkien peruuntumista, päänsärkyä, lihassärkyä ja mielipuolista hien ja jääkalikkäjäätymisen vaihtelua.

Kiitämme 

Tiivistä oleilua mummoloissa neljän seinän sisällä ilman yhtäkään säntäilyä minnekään, isovanhempien näkemistä, tuntikausien unta hyvissä sängyissä, rakkautta ja huolenpitoa, hyvää ruokaa, parasta seuraa, mahtavia lahjoja, hyviä lääkkeitä ja Henrikin sairautta lukuunottamatta ihanaa aattoa.

Ps. Tämä postaus herätti someraivoa. Joku kyseenalaisti lähtömme isovanhempien luo. Meidät toivotettiin tervetulleiksi eivätkä kummatkaan isovanhempamme ole millään mittapuulla vanhoja. Eihän näitä voi ennustaa mitenkään. Miehen veli oli myös jo tullessaan kipeä.

Tällainen oli meidän joulumme vuonna 2016. Oletteko te olleet terveitä?

Lue myös

X