Yli pyykkivuorten

Aikuinen, älä pilaa tytön ja pojan ystävyyttä!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Aikuinen, naurattaako se, että tyttö ja poika ovat ystäviä? Hihityttääkö tytön ja pojan ystävyys? Ovatko he mielestäsi helluspari, pariskunta tai rakastavaisia? Pienet lapset? Miksi ihmeessä?

Henrik lähti tänä viikonloppuna ystävänsä luo yksin junalla. Reissua oli odotettu jo kauan. Vihdoinkin oli loma ja aikaa olla yhdessä parhaan kaverin kanssa, ja vielä yökylässä! Saimme juuri Whatsappin perheryhmään kuvan, jossa ystävykset morjestavat meitä yhdessä leveä hymy kasvoillaan. Ystävyys on vaan niin parasta maailmassa!

Tutustuimme Henrikin ystävän perheeseen, kun odotin Henrikiä kahdeksannella kuulla. Kun Henrik oli muutaman kuukauden ikäinen, kuulimme iloisen uutisen: ystäväperheeseen odotettiin toista lasta. Kun tuo vauva, tämä Henrikin ystävä, syntyi, oli Henrik yhden vuoden ja yhden kuukauden ikäinen. Siitä asti he kaksi ovat olleet ystäviä. Leikit alkoivat viimeistään silloin, kun ystäväkin sai jalat alleet.

tytön ja pojan ystävyys

Parhaat ystävät kesällä 2008.

Tytön ja pojan ystävyys: tavallinen ystävyys

Ensi kesänä Henrik täyttää 11 vuotta ja ystävä 10 vuotta. Heillä on aina ollut tietty, vahva yhteys. He eivät ole riidelleet koskaan, ja he ovat aina keksineet yhteistä kivaa tekemistä. Pieninä he olivat rauhallisia mussukoita, mutta kun he tapasivat toisensa, tapahtui aina kaikkea pöljää. Ainakin heillä oli hauskaa, vaikka välillä ulkolyhdyt rikkoutuivat ja matot menivät niin rullalle juoksuleikeissä, että piti ärähtääkin. He kaksi pääsivät pieninä heti tiettyyn moodiin, johon kuului nauramista, pientä hölmöilyä ja hauskoja leikkejä. Parasta ystävyyttä! Tämä Henrikin paras ystävä on tyttö, mutta ei siinä ole mitään ihmeellistä.

Aikuisten virnuilu pilasi ystävyyden

”Taitaa olla ihastusta!” ”Mene tanssimaan sen kanssa! Se katsoo sinua!”

Minulla ei ollut lapsena ja nuorena juurikaan poikia ystäväpiirissäni, joten poikien maailma oli vieras. Olin arka tutustumaan poikiin yhdestä syystä: aikuisten virnuilun vuoksi. Välillä yritin tutustua esimerkiksi serkkuihini tai pikkuserkkuihini, mutta koin vahvasti varsinkin murrosiässä, että asialle naurettiin. ”Taitaa olla ihastusta!” ”Mene tanssimaan sen kanssa, kyllä menet, nyt haet sitä. Se katsoo sinua!” yllytettiin sukulaisten häissä. Koin olevani aikuisten virnuilun ja naureskelun kohde, joten en todellakaan mennyt lähellekään näitä sukulaispoikiani.

En uskaltanut tutustua poikiin kaverina, koska ystävyydelle olisi naurettu. Sille naurettiin, että juttelin poikien kanssa. En tiedä, oliko niin oikeasti, mutta murrosikäisenä koin näin hyvin vahvasti. Ajattelin, että minua kannustettiin jopa pussailemaan vieraita poikia, vaikka olisin vain halunnut jutella. Ei, se ei ollut ihastumista, se olisi ollut vain juttelua.

tytön ja pojan ystävyys

Typerä vitsi voi pilata tytön ja pojan ystävyyden

Mikään ei saisi minua suuttumaan enempää kuin se, että joku virnuilisi tytön ja pojan ystävyydelle. Yksikin typerä vitsi, niin ystävyys saattaisi olla siinä.

Kun vanhassa kotikaupungissamme asuva ystäväperheemme tulee meille, roudaavat Henrik ja ystävä Henrikin parvisängystä patjan alas lattialle ystävän vieraspatjan viereen. Illan pimetessä he kaksi lukevat vierekkäin Aku Ankkoja ja pelaavat kännyköillä, kummankin unikaverit patjoilla vieressä.

Mikään ei saisi minua suuttumaan enempää kuin se, että joku lapsi tai aikuinen virnuilisi tälle ystävyydelle. Lasten esimurrosikä lähenee, joten nyt me kaikki lähellä olevat aikuiset olemme erityisen varovaisia. Yksikin typerä heitto tai vitsi, niin tytön ja pojan ystävyys saattaisi olla siinä. Yksikin virnuilu tai kyseenalaistaminen, niin lapset saattaisivat ajatella, että heidän ystävyytensä on jotenkin outoa tai jopa kiellettyä. Sitä se ei todellakaan ole.

On ihan mahtavaa, että nämä kaksi eivät koskaan ole olleet ennakkoluuloisia toistensa sukupuolta kohtaan. Yhdessä voi pelata ulkona jalkapallolla ja sisällä pelikonsolilla ja voi muutenkin tehdä vaikka mitä hauskaa yhdessä, vaikka toinen olisi tyttö ja toinen poika.

tytön ja pojan ystävyys

Älä vitsaile!

Älä vitsaile koskaan minkään ikäisten tyttöjen ja poikien ystävyydestä! Ystävyys ei ole virnuilun aihe vaan maailman hienoin asia. Ihanaa, että on ystävä, jonka luokse voi mennä junalla yökylään ja lukea yhdessä Aku Ankkoja!Toivon, että nämä kaksi voivat olla ystäviä aina, eikä ainakaan kukaan ulkopuolinen tule heidän väliinsä omituisilla kommenteillaan.

Onko teillä ollut tai nyt onko toista sukupuolta olevia ystäviä? Onko lapsillanne ystävinä tyttöjä ja poikia?

Lue myös

X