Yli pyykkivuorten

Hajustettu pyykinpesu haisee kauhealta!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Olen pohtinut jo lähes kymmenen vuotta: Miksi valita hajustettu pyykinpesuaine? Miksi joku haluaa haista voimakkaalle pyykinpesuaineelle? Onko se hänen mielestään hyvä tuoksu?

Kun jollain meidän lapsista on, tai vuosien varrella eri kodeissamme on ollut, kylässä joku tietty ystävä, jää voimakas pyykinpesuaine leijumaan lapsen huoneeseen jopa tunneiksi. Kun saman perheen lapsia oli aikoinaan kaksi leikkimässä huoneessa suljetun oven takana, sain huoneessa olevasta hajusta migreenin.

Kun kiertoharjoittelujumpassa kuljin pisteestä toiseen, leijui jokaisella pisteellä edellä menevän vaatteista jäänyt vahva haju. En sano tuoksu, se on haju.

Joskus joudun pesemään kirpparivaatteet kolme kertaa peräkkäin ennen kuin pesuaineen haju lähtee niistä pois. Jos erehdyn laittamaan omia vaatteitamme samaan koneelliseen, saavat nekin samaan hintaan kolme kahden-kolmen tunnin hurvittelukierrosta pesukonekarusellissa. Hajustettu pyykinpesuaine lisää kirpparivaatteen hintaa rutkasti.

Vaikka jossain tietyssä yökyläpaikassa olisi lapsella omat lakanat mukana, menevät lakanat ja yöpuku heti kotona pesuun, koska patjasta ja huoneilmasta on tarttunut niihin niin voimakas haju. Se haju tarttuu myös hiuksiin.

hajustettu pyykinpesuaine

Hajustettu pyykinpesuaine ei tuoksu puhtaalta

Miksi joku haluaa pestä pyykkinsä pesuaineella, joka haisee niin vahvasti, että hajun haistaa jo kodin ulko-ovella? Mihin hajua tarvitaan? Miksi joku haluaa nukkua pesuaineelta haisevissa lakanoissa tai pukea vaikka vauvansa vaatteisiin, joissa on pistävän kitkerä haju, joka salpaa tottumattomalta hengityksen?

En voisi kuvitellakaan laittavani lapseni päälle vaatteita, jotka on pesty pyykinpesuaineella, jonka haistaessani aivastan välittömästi. Mielestäni puhdas pyykki ei haise yhtään miltään. Minulla ei ole diagnosoitua hajusteyliherkkyyttä tai -allergiaa, mutta aivastelen silti. Ymmärrän hyvin niitä, joille esimerkiksi linja-automatkat ovat erilaisten hajusteiden vuoksi mahdottomia. Me olemme käyttäneet jo jonkun kahdeksan vuotta Allegroa, joka on kotimainen, hajusteeton, zeoliititon ja turvallinen pesuaine. Se ei ole juuri edes kalliimpaa kuin kaupan hajustetut pesuaineet. (Tämä ei ole yhteistyöpostaus!)

Ymmärrän jollain tavalla huuhteluaineen vienon kukkaistuoksun, mutta en pesuaineen kitkerää, pistävää, tunkkaista ja erittäin voimakasta hajua. Kertokaa minulle: miksi joku ostaa hajustettua pesuainetta? Eikö hän itse haista sitä? Miten ei voi haistaa? Miksi haluat haista voimakkaalle pyykinpesuaineelle niin, että koko huone jää käyntisi jälkeen haisemaan vaatteittesi hajulle?

Lue myös

X