Yli pyykkivuorten

Missä ovat gluteenittomat lasten keksit? Haaste tuotekehittelijöille ja maahantuojille!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

‒ Silloin, kun minä olin vielä vehnä, niin silloin minä sain syödä näitä. Äiti, tykkäsinkö minä ihan kauheasti näistä silloin?

‒ Näitä me ei varmaan voida ikinä ostaa, hän sanoo ja vastausta odottamatta jatkaa matkaa jättäen kaupan hyllyyn muropaketin, jossa on Frozen-elokuvan prinsessat kyljessä.

Niin rakas. Luulen, että et syönyt niitä silloin kaksivuotiaana, kun olit vielä omien sanojesi mukaan vehnä eli elimme aikaa, jolloin et ollut saanut vielä keliakia-diagnoosiasi. Ei, en ostaisi sokerisia muroja vaikka olisitkin vehnä, vaikka niissä onkin ihania prinsessan kuvia, joten jatketaan vaan matkaa.

Gluteenittomat keksit vain aikuisten makuun

Tiedätte varmaan, miltä keksihyllyt kaupoissa näyttävät? Iloisia, värikkäitä ja houkuttelevia keksipaketteja aina prinsessakekseistä autokekseihin ja suklaakekseihin. Sitten on se gluteenittomien tuotteiden kohta, joka on ehkä 1/15 osa koko hyllyn tarjonnasta. Ne keksit ovat yksivärisiä ja tylsiä.

Ainoa harmittava asia koko keliakia-sairaudessa on se, että Suomessa myynnissä olevat gluteenittomat keksit, murot ja myslit ovat aina tarkoitettu aikuisten makuun. Pakkaukset ovat yksivärisiä eikä niissä ole yhtään kuvia, vain tekstiä. Keksit ovat ihan hyviä, mutta ulkonäöltään yksinkertaisia ja pelkistettyjä.

Keliakia on meille ihan tuttu juttu, joka ei harmita, itketä, kiukuta tai mietitytä. Aavan ruoka on ihan samannäköistä ja makuista kuin muillakin. No problem. Mutta silti: hän on lapsi ja koko yhteiskuntamme on täynnä lapsille suunnattuja tuotemerkkejä.  Kaikki paitsi gluteenittomat tuotteet, jotka ovat suunniteltu vain aikuiseen makuun.

Vaaleanpunaisia pupukeksejä!

En tarkoita, että ostaisin kenellekään lapsistamme sokerisia keksejä tai muroja tuosta noin vain, mutta kyllä ne juhlahetkiin kuuluvat. Mikäs sen ihanampaa kuin valita värikkäitä keksejä ystävän tullessa kylään tai kun järjestetään omia syntymäpäiviä. Se vasta on juhlaa!En ole törmännyt Suomessa missään gluteenittomiin viljatuotteisiin, jotka olisi suunniteltu lapsille. Miksi en? On mahtavaa, että gluteenittomia tuotteita löytyy, kiitos siitä, mutta miksi markkinoilla ei ole edes yhtä keksipakettia, jossa olisi Aavan toiveen mukaan vaikka paketin kyljessä kissan, pupun tai prinsessan kuva ja jossa olisi vaikka kuorrutteena jotain ihanaa vaaleanpunaista?

Ulkomailla ollessamme ostamme omat tuliaiset kotiin aina ruokakaupasta. On ihan mahtavaa löytää kaupoista iloisia paketteja iloisenmuotoisilla kekseillä täytettynä. Viime joulukuussa ostin Aavalle Unkarista hainmuotoisia keksejä. Hän oli tosi onnellinen!

Keksit Budapestista. Vai ovatko nämä muroja? En tiedä, mutta kelpasivat hyvin!

Kehittele tai maahantuo lasten keksejä!

Keliakia on astman ja diabeteksen lisäksi yleisimpiä lasten pitkäaikaissairauksia. Keliakialiiton
mukaan Suomessa on tällä hetkellä yli 1600 keliakiaa sairastavaa alle 16-vuotiasta lasta. Kun tähän määrään lisää vielä vilja-allergiset lapset, on gluteenittomia tuotteita päivittäin käyttäviä lapsia iso joukko.
Gluteenittomien tuotteiden maahantuoja tai tuotekehittelijä. Ole kiltti ja tuo kauppoihin keliaakikko- ja vilja-allergisille lapsille suunnattuja gluteenittomia tuotteita! Anna lasten nauttia lapsuudessaan siitä, että he saavat onnellisena valita ihanimman keksipaketin ja kantaa sen silmät hehkuen kassalle. Kaikki muutkin lapset saavat valita ihania värejä, muotoja ja makuja lasten maailman aiheista. Miksi eivät hekin?Tämä voi kuulostaa pieneltä jutulta, mutta meille se on iso juttu.Kuka ottaa haasteen vastaan? Voisitteko te kehitellä gluteenittomia keksejä, jotka miellyttävät vaativia lapsiasiakkaita? Jos kaipaatte taitavaa piirtäjää tai lisäideoita, niin Aava on kuulemma täysin valmis auttamaan. Hänen taidettaan löytyy Instagramin tililtämme @hanna.ylipyykkivuorten.
Onko teidän keliaakikko tai vilja-allergikko huokaillut keksihyllyllä? Oletko löytänyt jostain kivoja gluteenittomia tuotteita?

Lue myös

X