Yli pyykkivuorten

Kesä on kesä vaikka ei olisi lomaa

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Ihan yhtäkkiä aurinko paistaa. Töistä tullessa on yhä kirkasta valoa kaikkialla. Linnut laulavat. Kevät, sinä tulit! Meillä on enää ihan siellä täällä lunta. Aava on täynnä kuraa ja hiekkaa Frozen-piposta kurahousuihin, kumppareihin ja villasukkiin, kun haen hänet hoidosta. Hän ei maltttaisi millään lopettaa purojen tekemistä.
Minulla on uusi valokuvakehys, joka tulee keittiön seinälle. Katselin tänään kuvia, joita tilaisin kehykseen. Kesäkuvia katsellessa jotenkin tajusin, miten nopeasti kesä tulee eteen. Ei oikeasti mene kauan! Kaksi ja puoli kuukautta sitten oli uusivuosi. Kahden ja puolen kuukauden päästä on kesä.

Uskomatonta, miten siihen vihreyteen sitten tottuu. Kuvia katsoessa hämmästyy, että oliko tosiaan noin kaunista? Ymmärränkö aina nauttia väreistä ja kesän lämmöstä? Tiedän, että en. Toivon aina niin kunnon hellettä, että 18 astetta tuntuu pettymykseltä. Juuri nyt tuollaiset värit ja ulkoilu ilman toppatakkia olisi ihanaa! Olisi ihanaa, jos olisi 18 astetta!

Olen saanut olla samassa työpaikassa osa-aikaisena jo puolitoista vuotta eri työsopimuksilla. Sain kevääksi vielä toisenkin osa-aikaisen työn täydentämään työviikkoni. Kesän kynnyksellä olen uuden edessä: lopetan kummassakin työpaikassani ja menen kolmanteen, ihan uuteen paikkaan hetkeksi. Haaste tuntuu yhtä aikaa jännittävältä, mukavalta, hykerryttävältä ja haikealta ja surulliseltakin vanhojen töiden jättämisen vuoksi.
Työpaikan vaihdoksen vuoksi en ehkä voi pitää yhtään lomapäivää koko keväänä. Tai kenties jokusen, mutta en ainakaan viikkoa. Kesälle sain pari viikkoa lomaa. Olen miettinyt paljon kesää ja kaikkea sitä, mitä siihen liittyy. Kesään liittyy koululaisten pärjääminen kahdestaan kesäkuun ajan, uuden työn tuoma alkuväsymys, haave päästä kesämökille Savonlinnaan, kahdesta lomaviikosta toisen täyttävän Italian-matkan odotus ja toisen viikon ajatus siitä, että pitäisi käydä kesämökeillä, mummoloissa, serkkujen ja ystävien luona ja ehkä Helsingissä, tehdä kotona siivous- ja remonttihommia, viedä lapsia uimaan, laittaa puutarhaa, lukea kaikki rästissä olevat kirjat ja lehdet, pestä ikkunat ja levätä. En tiedä, mitä näistä ehtisi tehdä.
Koska mummoloihin ja kesämökeille on matkaa 400 kilometriä, emme kesän aikana pääse sinne kuin kerran tai kahdesti. Näitä kuvia katsoessani valahtaa päälle taas valtava kotiseutuikävä ja tunne siitä, että asun ihan väärällä puolella Suomea, ihan liian kaukana ja ihan liian yksin. Onneksi se tunne ei tule usein, enkä onneksi ole oikeasti yksin, kun ympärilläni on perhe.
Vaikka muuttaisi kuinka kauas, on pohjalla vahvimpana lapsuudenseudulla kasvanut minuus. En ikinä lakkaa olemasta itäsuomalainen. En ikinä!
Ajattelen vahvasti niin, että kesä on myös iltaisin ja työpäivän jälkeen. Heti, kun tulen kotiin, voimme lähteä uimarannalle, metsäretkelle tai torille. Iltaisin ja viikonloppuisin ehtii tekemään vaikka mitä. En menetä kesää, vaikka lomaa on vain pari viikkoa. Sekin on tosi paljon kuitenkin!
Yksi iso haaste kesässä on saada koululaiset edes välillä pois ruutujen äärestä ja ulos. Se ei tule olemaan helppoa, kun olemme itse töissä. Olemme jopa miettineet niin radikaalia vetoa, että lapsille jäisi kotiin vain kännykkä, jolla voi soittaa mutta ei tehdä mitään muuta. Aika on muuttunut, sen tiedän. Yritämme kuitenkin järjestää toisten vanhempien kanssa poikaporukoita mielummin vaikka pelaamaan jalkapalloa yhdessä kuin pelaamaan konsolipelejä tuntikausia. Sopivassa suhteessa kaikkea, se olisi parasta.
Ei sille vaan voi mitään, että Suomessa kesään liittyy valtavasti odotuksia. Olisi ihan eri asia, jos lämmintä ja kaunista aikaa olisi kuukausitolkulla. Kuitenkin kuten kirjoitin, en suostu ajattelemaan, että kesä tarkoittaa vain aikaa, jolloin on lomaa. Olkoon kesä siis yhtä paljon touko- ja elokuussakin kuin kesä- ja heinäkuussa, oli sitten lomaa tai ei.
Muistan kerran kuulleeni, miten kaksi kuukautta kesäisin lomaileva sanoi, että hänelle ei ikinä riittäisi neljän-viiden viikon loma. Siinä ajassa ei kuulemma ehtisi mitään. Minä olen ollut monta kesää opiskelijana, kotiäitinä tai työttömänä lasten kanssa kotona, joten tämä kesä on juuri se, mikä kuuluu olla nyt vuorossa.
Kun on valoa, jaksaa herätä kuudelta ja tehdä illallakin kaikkea kivaa – tai sitten vain lukea kirjaa riippumatossa ja odottaa, että lomalaiset tulevat tarjoilemaan kylmiä juomia. Näin kai se kaikkien äitien kesä sujuu, vai mitä? Heh.

Onko sinulla kesällä lomaa?

Lue myös

X