Yli pyykkivuorten

10 vinkkiä, joilla koti pysyy siistinä

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Meiltä on aika usein kysytty kaikkina näinä vuosina, että miten lapsiperheen koti voi olla niin siisti. En tiedä, teemmekö mitään sen ihmeellisempää kuin muutkaan, mutta ajattelin kertoa, mitä asioita me teemme arkena kotona.

1. Siivoa aina keittiö heti

Kun viidelle ihmiselle tekee yhden ruuan, on keittiö täynnä ruuanlaitossa käytettyjä kattiloita, kulhoja ja lastoja, astioita ja leivänmurusia. Siivoamme aina heti keittiön syömisen jälkeen. Laitamme astiat koneeseen tai tiskaamme ne, pyyhimme pöydän ja muut tasot ja imuroimme lattian pitkävartisella rikkaimurilla. Jos keittiössämme olisi kahden peräkkäisen aterian astiat ja sotkut, olisi jo ihan täysi kaaos. Leivänmuruset olisivat heti olohuoneessa asti. Emme ikinä syö mitään olohuoneessa, joten emme joudu siivoamaan kaatuneita ruokia sieltä.

2. Vie mennessäsi, tuo tullessasi

Vanha klisee toimii. Kun menet lastenhuoneeseen, vie mukanasi muutama sinne kuuluva tavara, jotka ovat väärässä paikassa. Vie roskat, kun lähdet ulos. Kanna mennessäsi likapyykit ja puhtaat pyykit oikeaan paikkaan. Kun haet hiusharjan tai vaikka pyyhkeen toiseen huoneeseen etkä enää tarvitse sitä, vie se heti sinne, minne se kuuluu. Kerää illalla olohuoneesta ja keittiöstä sinne kuulumattomat tavarat yhteen kasaan, josta siivoat ne heti tai vähän myöhemmin.

3. Petaa sängyt ja avaa verhot

Kaikki ehtivät pedata sängyn aamulla ja avata verhot. Siihen menee minuutti.

4. Kaikille tavaroille oma paikka

Legot yhteen laatikkoon, kirjat yhteen hyllyyn, villasukat yhteen koppaan, kirjaston kirjat yhteen koriin, lautaset yhteen kaappiin ja pesuaineet yhdelle hyllylle. On helpompi siivota ja löytää tavarat, kun esimerkiksi aurinkolasit ja avaimet ovat aina samassa paikassa. Samalla näet heti, onko jotain tavaraa liian vähän tai liikaa. Lapset keskittyvät leikkiin paremmin, kun Pet shop -leikissä on vain Pet shopit. Toki lisää leluja voi hakea leikkiin, mutta leikki on helpompi aloittaa, kun kaikki leikkiin kuuluvat lelut ovat yhdessä laatikossa.

Kierrätettäville lasipurkeille, tölkeille, pahveille ja muille on hyvä olla oma astia, joihin ne laitetaan suoraan käytön jälkeen ja viedään siitä pois.

Eniten inhoan kaikkialla ajelehtivia vaatteita. Miten ulos lähtiessä löytää villasukat ja kaulurit, jos niitä on pitkin keittiötä ja kylpyhuonetta ja osa sängyn alla ja ne kaikista parhaat ja uusimmat lapaset Legojen seassa? Kun kerää pari sylillistä likapyykkiä ja vie ne pyykkikoriin, on koti heti siistimpi.

5. Siivoa, kun huomaat sotkua

Me emme yleensä odota erityistä ”siivouspäivää” vaan imuroimme, kun on sotkuista. Välillä imuroimme kaksi kertaa viikossa, välillä puolentoista viikon välein. Hampaita pestessäni saatan samalla pestä peilin ja lavuaarin. Aavan touhuja katsoessani saatan siivota viidessä minuutissa hänen vaatekaappinsa.

6. Varaa epämääräisille tavaroille yksi paikka

Kasaa postit tietyn pöydän päälle, varaa yksi tuoli käytetyille vaatteille, nosta avaimet, lompakot, päiväkodista kannettavat piirustukset ja ostosten kuitit lipaston päälle, nosta keskeneräiset sisustus- ja käsityöprojektit yhdelle pöydän kulmalle ja kerää kaikkialla ajelehtivat, ei minnekään kuuluvat pikkutavarat pieneen koriin. Kun kaikki muut tasot ovat tyhjiä ja siistejä, ei epämääräinen postikasa yhdessä kohdassa haittaa mitään.

7. Suhteuta tavaran määrä tilaan

Jos tilaa oikesti on vähän niin kuin meidän edellisessä kodissa, karsi tavaraa. Kuinka monta sisustusesinettä tarvitaan esillä? Käytätkö varmasti jokaista naulakossa olevaa takkiasi? Kuinka monella prosentilla leluistaan lapsi leikkii? Tarvitsemmeko varmasti tätä ja tuota? Mitä vähemmän on tavaraa, sitä isommalta tila näyttää. Jos vaatekaappiin ei tunnu mahtuvan tavarat, pohdi, voisitko vaihtaa vaikka henkarikaapin hyllykaapiksi.

8. Käy lasten vaatekaapit, ulkovaatteet ja kengät läpi muutaman kerran vuodessa

Vitsin mukaan kenkäkaupasta täytyy juosta kotiin, että kengät mahtuvat lapselle vielä kotonakin. Kokeile lasten kengät läpi ainakin pari kertaa kauden aikana. Laita heti pois kengät, jos pohjallinen on vain puoli senttiä tai alle isompi kuin jalka.

Kierrätä liian pienet vaatteet, mutta tee se pian. Kohta pienten vaatteiden pussien vieressä on jo uudet pienten vaatteiden pussit. Koti pysyy siistimpänä, kun kaikkialla pyörivissä vaatekasoissa ei ole liian pieniä vaatteita – tai vaatteita, joita lapset vihaavat eivätkä ikinä suostu pitämään.

9. Sulje teinien huoneiden ovet

En aio näyttää teille, miltä näyttää teiniemme huoneissa. Voitte vapaasti kuvitella. Lattia on lastenhuoneen tärkein sisustuselementti. Lastenhuoneisiin riittää hyvin sänky ja lattia, muuta he eivät tunnu kaipaavan.

Lue tästä huumoripostaus, josta alla oleva kuva on.

10. ”Jaksaa, jaksaa! Jaksaa, jaksaa! Ei vi**u välttämättä jaksa.”

Sami Hedberg totesi standup-show´ssaan, että ei vi**u välttämättä jaksa kuntoilla, vaikka reipas ohjaaja kuinka kannustaisi. Siivoaminen lasten ollessa pieniä on kuin lumen luominen lumimyrskyssä. Ei se vain välttämättä onnistu, ikinä, eikä siihen välttämättä ole aikaa, halua eikä kiinnostusta. Ei se mitään. Ei haittaa. Se on teidän koti eikä ystävien tai anopin.

Juuri nyt meillä on ollut monta päivää olohuoneen lattialla puhtaiden pyykkien pinot, joita kukaan ei ole jaksanut viedä kaappeihin. Emme pedanneet tänään sänkyjä. Autotalliin en päästäisi teitä ikinä. Eteisen kaapeissa on hiekkaisia, reikäisiä ja parittomia lapasia, hanskoja ja villasukkia. Istun nyt tässä tietokoneella, kun Aavallakin on kaveri kylässä enkä jaksa imuroida, vaikka pitäisi.

Olen katsellut jo monta päivää vessan peilissä olevaa komeaa hammastahnainstallaatiota, joka kehittyy lisää joka aamu ja ilta. Ehtiihän sitä pestä sen myöhemminkin. Siivotaan vaikka sitten huomenna. Tai viikonloppuna. Tai kesällä.

Otetaan lapsi syliin ja lue satu. Kun lapsi nukkuu, ei siivota silloinkaan vaan sihautetaan yksi siideritölkki auki. Kippis, mukavaa viikonloppua!

Lue myös

X