Yli pyykkivuorten

Kuka voi hoitaa sairastunutta lasta?

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
lapsen kuume
lapsen kuume

Lapsen sairaus, kuten kuume tai muu flunssa, iskee yleensä silloin, kun sitä vähiten odottaa.

Kaikki isovanhemmat ja muut sukulaisemme asuvat 250-400 kilometrin päässä (lue tästä Isovanhemmat asuvat liian kaukana), joten olemme tottuneet siihen, että meillä ei ole arjessa mitään apuja. Nyt, kun lapset ovat jo aika isoja, ei lastenhoidolle tai muulle arjen avulle ole niin tarvettakaan. Asia mietityttää vain, jos haluaisimme tehdä jotain kahdestaan ilman lapsia (lue tästä postaus Parisuhdeaikakateus) tai jos lapset sairastuvat.

Koululaisten sairastuessa he vain jäävät kotiin – ja me päivystämme puhelimen päässä, muistamme valmistaa ruokaa valmiiksi ja toivomme, että yksin kotona oleva lapsi ei ala oksentaa tai mene vaikka tajuttomaksi (mitä luojan kiitos ei ole tapahtunut ikinä). Pienen sairastuessa yritämme jakaa sairaspäivät niin, että joudumme olemaan yhtä paljon kumpikin pois töistä. Onneksi meitä on kaksi.

Silloin, kun olisimme menossa kerran vuodessa jonnekin kahdestaan, ja kaikille lapsille on järjestetty hoitopaikka eri paikkoihin, lapsen sairastuminen on katastrofi.

Olemme nyt siinä tilanteessa, että olisimme lähdössä lauantaina Helsinkiin ystäviemme kanssa. Olemme varanneet päivällisen, maksaneet liput balettiin ja maksaneet hotellihuoneen hienosta hotellista. Aava on menossa työkaverini luo, Henrik luokkakaverinsa luo ja Matilda oman kaverinsa luo. Kaikki on siis tarkasti suunniteltu, sovittu ja maksettu. Ja nyt torstaina Henrikillä on lämpöä 38 astetta.

Lapsi sairastuu – kuka hoitaa?

Jos lapset olisivat menossa hoitoon isovanhemmille, ei olisi mitään ongelmaa viedä kuumeista lasta hoitoon heille. Isovanhemmat voisivat myös tulla meille hoitamaan lapsia. Mihinkään ystäväperheeseen, jossa on kaikissa vielä lapsiakin, ei voi työntää kuumeista lasta. ”Tässä teille kipeä poika, ja loppukuukauden menot voittekin vetää heti kalenterista yli, kun saatte tuliaisina nämä kaikki pöpöt.”

Tietenkään iäkkäille isovanhemmille ei voisi antaa kipeää lasta, mutta uskon, että saisin viedä kuumeisen lapsen meidän nuorille isovanhemmillemme hoitoon, jos välimatka ei estäisi.

Miten voimme ratkaista tämän tilanteen? Voimmeko ehdottaa yhteenkään näistä kolmesta perheestä, että otatteko tämän kipeän lapsen? Lapsen pitäisi saada sairastaa kotona rauhassa. Nuorta lapsenvahtia emme halua ottaa hoitamaan kipeää lasta emmekä yön yli muutenkaan.

Onko ainoa ratkaisu se, että toinen lähtee yksin tai emme kumpikaan lähde? Ei haittaisi, jos näitä reissuja olisi usein, mutta kun pääsemme jonnekin kahdestaan kerran vuodessa – ja tästä on maksettu jo paljon. Enkä kaipaa mitään ”lapset ovat vain hetken pieniä” -muistutuksia. Niin ovat. Ovat suunnilleen 15 vuotta pieniä kukin, ja niinä vuosina vanhemmilla olisi oikeus käydä kahdestaan jossain edes kerran vuodessa.

Tätä miettiessäni mietin paria ystäväperhettä, joissa on ollut mahatauti niin, että vanhemmat ovat kumpikin oksentaneet päät ämpärissä ja taapero- ja leikki-ikäset ovat taaperrelleet ympäri kotia oksennellen ihan minne sattuu ja touhuten kaikkea taaperoille tyypillistä holtitonta riehumisjuttua ympäri kotia. Mahataudin iskiessä apua ei todellakaan voi pyytää yhtään mistään. Siihen verrattuna yksi peruuntunut hotelliviikonloppu on kai pikkujuttu. Kai.

Miten te ratkaisisitte meidän tilanteen? Voinko kysyä, saako kuumeinen 10-vuotias mennä jonnekin kylään? Ottaisitko kuumeisen lapsen hoitoon kotiisi? 

Lue myös

X