Yli pyykkivuorten

Lapsiperhe: uskalla pyytää apua

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
äiti
lapsiperhe

Vain harvoin tulee eteen hetkiä, jolloin ajattelemme olevamme ihan yksin kaukana tukiverkoista. Vaikka kaikki lastemme isovanhemmat asuvat 400 kilometrin päässä ja muut sukulaiset ja lasten kummitkin vähintään 160 kilometrin päässä, tukiverkkojen puuttuminen ei rasita meitä arjessa. Lapset ovat jo isoja, ja meillä menee arki muutenkin mukavasti.

Viime viikolla iski kuitenkin lujaa päälle ajatus siitä, että olemme täällä Pirkanmaalla kaukana muista ihan keskenämme. Ajattelimme hetken, että meillä ei ole täällä ketään.

Olimme saaneet kutsun ystäviemme Suomi 100 -juhlaan Helsinkiin viime lauantaille. Olimme ostaneet balettiliput, varanneet ruokailun ja maksaneet hotellin. Koska kaikki lapsemme ovat eri-ikäisiä ja heitä on monta, olimme pyytäneet kullekin lapselle yösijan eri paikasta. Aava oli menossa työkaverini luo, Henrik parhaan ystävänsä isän luo ja Matilda ystävänsä, perhetuttumme, luo.

Kirjoitin blogiini torstaina, että Henrikille, 10 vuotta, nousi kuume ja pohdimme, voimmeko kysyä keneltäkään, ottaako kukaan kipeän lapsen hoitoon. Lue tästä postaus Kuka voi hoitaa sairastunutta lasta.

Postaukseni herätti Facebookissa paljon keskustelua siitä, voiko ja haluaako kipeää lasta jättää hoitoon, missä tilanteessa vanhempien oma aika voi mennä lapsen pienen kuumeilun yli vai meneekö koskaan ja voisiko itse ottaa kipeää lasta hoitoon. Hyvää keskustelua, kiitos siitä!

Ajattelimme, että jos joku suostuu hoitamaan, viemme pojan hoitoon, jos lämpöä on vain kuumerajoilla ja jos poika itse haluaa kipeänä hoitoon. Jos poika toivoo, että jäämme kotiin, jäämme kotiin. Aavaa, 6 vuotta, emme olisi harkinneet jättävämme, mutta kohta 11-vuotiaan kohdalla annoimme hänen päättää.

Uskalla pyytää apua

Ajattelimme hetken, että meillä ei ole täällä ketään, jolta uskaltaisimme kysyä apua tällaisessa tilanteessa. Miten väärässä olimmekaan, kun lopulta uskalsimme avata suumme. Loppujen lopuksi Henrikille olisi ollut neljä eri hoitajaa: kukin yhden lapsemme hoitoon ottava oli valmis ottamaan kuumerajoilla olevan lapsen. He sanoivat, että hoitavat poikaa mielellään emmekä saisi missään tapauksessa perua matkaa. Myös toinen työkaverini tarjoutui tulemaan meille pojan seuraksi.

Ihan kyyneleet nousivat silmiini, kun kaikki vakuuttelivat, että he hoitavat Henrikiä mielellään. Ihanaa, että saimme vilpittömiä avuntarjouksia.

Henrik halusi parhaan ystävänsä luo eikä kokenut itseään enää kovin kipeäksi. Vanhempien läsnäolo ei tuntunut välttämättömältä. Lauantaina oli enää ihan kuumerajoilla, joten hän lepäili alkuillan kotona, ja illaksi ystävät hakivat hänet luokseen. Ihan mahtava juttu!

Tarjoa apua lähellä oleville

Ilta täytti kaikki odotuksemme. Oli mahtavaa päästä kahdestaan reissuun ja nähdä pitkästä aikaa ystäviämme. Ruoka, ohjelma ja seura oli juuri sellaista, millaisesta pelkäsimme jäävämme paitsi, jos reissu olisi pitänyt perua. Lapsilta tuli kivoja viestejä illan sujumisesta.

Tuli vahvasti tunne, että jokaisen lapsiperhearjessa elävän tulisi vain rohkeasti avata suunsa ja kysyä apua. Vaikka vanhemmasta tuntuisi vaikealta pyytää lastenhoitoapua vaikka neljäksi tunniksi, oman lapsen kaverin tulo kylään neljäksi tunniksi on usein aika pikku juttu. Meillä ainakin aikuiset pääsevät helpommalla, kun lapsilla on kavereita kylässä. Ottaisin hyvin mielelläni myös kipeän lapsen hoitooni, jos lapselle vain kelpaisi minun sylini ja apuni.

Vaikka keskustelu Facebookissa oli hyvää ja kaikki mielipiteet mielestäni perusteltuja, en allekirjoita muutamaa kommenttia siitä, että lapsen ollessa alle 18-vuotiaita vanhemmat eivät saa käydä missään kahdestaan. Se tuntui kohtuuttomalta, vaikka puhuttiinkin kuumerajoilla olevasta lapsesta. Aikuisen on päästävä välillä jonnekin ilman lasta, niin rakkaita kun ne lapset aina ovatkin.

Kysy rohkeasti apua ja tarjoa sitä muillekin.

Lue myös

X