Yli pyykkivuorten

Näitä ohjelmia lapset katsoivat 1980-luvulla

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
tv-sarja Baywatch

Telkkarista tulee koko perheen elokuva, jonka katsomista ehdotan perheelleni. Kerääntyisimme kaikki yhdessä sohvalle ja katsoisimme hauskan elokuvan!

Yksi lapsista alkaa pohtia, että jospa katsoisimme dvd:lla olevan elokuvan Prinsessa Sofia ja Kelluva palatsi. Toinen ehdottaa Netflixissä olevaa Nuija ja tosinuija -elokuvaa. Kolmas lapsi ehdottaa Yle Areenassa pyörivää sarjaa. Mies sanoo, että hänelle käy koko perheen elokuva, jos muut katsovat sen hänen kanssaan. Lapset alkavat kysellä, voisiko jokainen mennä vaikka omaan huoneeseensa katsomaan sitä, mitä itse haluaa. Jäämme miehen kanssa tuijottamaan toisiamme.

Voihan 2000-luku ja miljoonat reaaliaikaiset mahdollisuudet! Kahdeksankymmentäluvulla koko perhe kerääntyi sohvalle katsomaan telkkaria välittämättä siitä, mitä sieltä tuli. Kun Karpo puhui, lapsetkin kuuntelivat ja katselivat. Ei tarvinnut pohtia, mitä kukakin katselisi, kun oli kaksi kanavaa ja valikoimaa vähän. Pääasia, että koko perhe vietti aikaa yhdessä ja keskittyi yhteen asiaan, kuten vaikka Napakymppiin.

Tällaisen tv-ohjelmiston keskellä me kasarilapset kasvoimme. 1980- ja 1990-luvun lemppariohjelmat lapsen näkökulmasta, olkaapa hyvä:

Baywatch

Kuuma kesäpäivä, merenranta, lomailijoita ja hottiksia uimavalvojia, jotka juoksivat hidastetuin liikkein punaisissa uikkareissaan mereen pelastamaan hätään joutuneita. Baywatchin esittämistä seuraavan päivän ajan pojan puhuivat vain siitä, miten Pamela Anderssonin hinkit heiluivat puolelta toiselle hänen juostessaan. Ihan hienosti heiluivat!

tv-sarja Baywatch

Bill Cosby show

Itä-Suomen kasarilapsesta oli erikoista ja kiinnostavaa nähdä tummaihoinen ihminen. Hauska perhe, jossa oli kivoja lapsia, joilla oli pikkulettejä pää täynnä. Myöhemmin pääosan esittäjästä liikkui jos jonkinlaisia juttuja, joka hämmensivät lasta.

Dallas ja Dynastia

Aikuisten ohjelmat, jossa oli upeita, pörröisiä kampauksia, olkatoppauksia, juhlia ja salaperäisiä miehiä. Henkilöhahmot puhuivat aikuisten asioita ja olivat kauniita. Sarjojen juoni oli toissijainen.

Hapsiainen

”Aavikolla asustaa, pikku Hapsiainen!” Aikuisen miehen käsi, jossa keskisormen päällä oli tarralla kiinnitetyt silmät. Hapsiainen pystyi hyppäämään mantereelta toiselle. Hapsiainen haisteli ja tutki asioita. Mieleen jääneessä jaksossa Hapsiainen tutustui koiraan.

Lastenohjelma

Kuvankaappaus Wikipediasta.

Histamiini

”Klip, klop, klip, klop, hevonen on pop! Klip, klop, klip, klop ja tässä kohden stop! Voit takajalkaa heittää ja murheet silloin peittää!”  Valkoinen marionettihevonen mustilla pilkuilla. Jutteli itsekseen pilttuussaan ja tapasi joskus ilkeän noidan.

Hälytys 911

Jokaisen kasarilapsen lapsuustraumojen tuoja numero yksi! Muistan yhä jakson, jossa kolmevuotias lapsi putosi usean metrin syvyyteen onkaloon, josta häntä ei meinattu saada ylös. Muistan myös sängyn alla vapisseet lapset, kun aseistettu tunkeilija tuli kotiin. Ihan pakkohan sitä oli katsoa, se oli kiinnostava ja mahtavan pelottava ohjelma!

Hei kiva ohjelma kaikille lapsille, vahva suositus! (Äiti, useat ystäväni jakavat samat traumat. Kaikki lapset katsoivat tätä sarjaa!)

Häräntappoase

Kuolemattomia repliikkejä, kuten ”Tuolla se traktorin rengas puhkesi”, ”Rakkaat lapset, jumalauta!”, ”Allu ja Kepa peräloosteriin”, ”Allu tahtoo meloa kaneetilla maailman ympäri!”, ”Onko joku muu merkki yhtä luotettava?” ja ”Tykkäätkö varmasti linnuista?”.

Allu joutui maalle, tapasi nuorisojoukon ja rakastui Kerttuun. Salakuljettiin viinapullot ikkunasta ulos, ajeltiin mopoilla, yritettiin uskaltaa ostaa kortsuja, tehtiin heinätöitä ja opeteltiin seurustelua. Kulttisarja, jota omat lapseni jaksaisivat katsoa ehkä kaksi minuuttia. Minä katsoin sarjan kenties kymmeniä kertoja läpi. Anna-Leena Härkönen, kiitos Häräntappoaseesta! Sinun esimerkkisi myötä minäkin aloin kirjoittamaan ja opin nuoruudesta kaiken, mitä halusinkin tietää.

Katso Häräntappoaseet Yle Areenasta.

Häräntappoase

Kuvankaappaus Yle Areenasta.

Ihmemies McGyver

Jännittävässä sarjassa päähenkilö taisteli rikollisia vastaan. Sekä pojat että tytöt katsoivat, vaikka kaikkia tyttöjä, kuten minua, ei edes kiinnostanut. Katsoin silti.

Kallen kiipeilypuu

Piirretyssä sarjassa poika kiipesi puuhun ja ajatteli. Mitään muuta ei tapahtunut. Lue tästä Lapsuusmuistelua -blogin postauksesta kaikki Kallen kiipeilypuusta.

poika puussa

Kuvankaappaus blogista Lapsuusmuisteluja.

Karpolla on asiaa

Karvahattupäinen mies puhui asioista, joista lapsi ei ymmärtänyt mitään. Mies oli tyyni, mutta pinnan alla jopa raivoissaan. Hän antoi joskus joillekin ihmisille poropaistin. Mieleeni on jäänyt vain jakso, jossa puhuttiin romanien tavasta parkkeerata liiketilan oven eteen. Vanhemmat keskustelivat jaksojen aiheista paljon, joten ymmärsin, että aiheet olivat merkityksellisiä. Minäkin olin raivoissani pinnan alla niin kuin Hannu Karpo konsanaan, vaikka en ymmärtänyt, mistä puhuttiin.

Kymppitonni

Keski-ikäiset istuivat kahdessa kerroksessa kopeissa. Iloinen ja pirteä Riitta Väisänen juonsi muhkeassa kiharakampauksessa. Jännitettiin, mikä valo syttyy ja mikä sana tulee ruutuun. ”Älkää katsoko”, huusi isä ja me suljimme silmät, että emme näkisi vastausta. Sitten vain jännitimme, kuka kilpailijoista ja kuka kotikatsomossa tietää oikean vastauksen.

Lemmenlaiva

”Laaav bout, promisses samtin voor evrivaaaan!” Oi mikä ihana maailma aukesikaan, kun astui sisään lemmenlaivaan! Rakkautta, kauneutta, huumoria ja seikkailua. Sellaista ei Itä-Suomen tyttö muualla nähnyt! Lempparisarja pitkälle ysärin loppupuolelle asti.

Levyraati

Keski-ikäiset aikuiset kuuntelivat musiikkia ja antoivat siitä pisteitä. Musiikki oli lapselle vierasta, mutta ohjelma katsottiin silti.

Mummo

”Mummo kortin nappaa pöytään, mummo temput oivaltaa! Melkein kaikki täällä lottovoiton varassa on vaan. Hyppy sinne, toinen tänne, pian on mennyt elämämme, mutta mummon mukana on jee, mukavaa, jee jee!”

Voi mummo, olit ihana!  Ehkä elämän paras sarja ikinä, ainakin lapsen mielestä. Mummon lapsenlapsi Anna oli tosi fiksu ja kaunis. Hänellä oli samanlainen collegeasu kuin minulla, ja yhdessä jaksossa, jossa mummo maalasi salaa graffitteja, mummo huusi ihan selkeästi ”Hanna” eikä Anna. Kelasimme VHS-nauhaa edes takas. Kyllä hän sanoi Hanna!

tv-sarja Mummo

Kuvankaappaus Wikipediasta.

Napakymppi

Kari Salmelainen kertoi hauskoja juttuja, Kaitsu soitti virne naamallaan pianoa ja yleisö oli tullut Kaasankoskelta asti. Yleisö toi Karille ja Kaitsulle tuliaisiksi villasukkia ja ruisleipää. Sitten aikuinen mies kyseli aikuisilta naisilta hauskoja tai outoja kysymyksiä ja sitten aikuinen nainen kyseli aikuisilta miehiltä hauskoja tai outoja kysymyksiä. Kun herra tai neiti X oli valinnut parinsa, jännitettiin, mikä matkakohde löytyy kääröstä. Joskus kohde oli Tunisia, joskus Tukholma, joskus Tampere.

Poliisi-Tv

Ei ihan niin kauhea kuin 911, mutta ihan älyttömän jännittävä! Lapsen oli vaikea käsittää, että tapahtumat olivat näyteltyjä. Tuossahan se kioskiryöstäjä menee, ottakaa kiinni! Raija Pelli oli vakava, joten tilanne oli ollut paha. Aika paljon jännitti, tuleeko joku meillekin ryöstämään vaikka meidän videonauhurin tai Nintendon, mutta isä sanoi, että ei tule. Se helpotti.

Puoli kuusi ja Pikku Kakkonen

Ennen Pikku Kakkosta tuli toinenkin lastenohjelma, Puoli kuusi! Parasta elämässä!

Pulttibois

Pirkka-Pekka Petelius ja Aake Kalliala vitsailivat. James Potkukelkka, Yrpä ja Illu ja Johannes ja Kyllikki Virolainen olivat hassuja, vaikka eihän lapsi mitään niistä ymmärtänyt.

Sketsiohjelma

Kuvankaappaus Wikipediasta.

Ritari Ässä

Puhuva auto Kit, komea Ritari Ässä ja jännittävä seikkailu! Tyttöjen ja poikien ohjelmia ei ollut erikseen vaan kaikki katsoivat kaiken, mitä telkkarista tuli. Vaihtoehtoja ei ihan hirveästi ollut, joten Ritari Ässä upposi tyttömäiseen tyttöönkin.

Sirkuspelle Hermanni

”Voi änkeröinen!” Asuntovaunussa asuva pelle Hermanni, naurava ja lentävä keppi, äitiliini, mantsikan mollukat ja katsojien kanssa keskustelu. En muista, mitä muuta tapahtui kuin nuo juuri luettelemani asiat. Tunnusmusiikki ei katoa mielestä ikinä.

Speden Spelit

Spedellä oli aikuisia kilpailijoita, jotka hyppivät yhdessä narua, läiskivät välkkyviä valoja ja nostivat kortteja. Oli hauska katsella leikkiviä aikuisia.

Tyttökullat

Neljä keski-ikäistä naista asuivat yhdessä ja piikittelivät toisiaan. Suuri osa jutuista meni ohi lapsen ymmärryksen, mutta katsottiin silti.

 

Mikä näistä oli sinun lempiohjelmasi? Minkä ohjelman unohdin listasta? Voisitko kuvitella omien lastesi katsovan näitä?

Lue myös

X