Yli pyykkivuorten

Älä anna lapsettomalle vinkkejä lapsen saamiseen

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Lapsettomien lauantai
Lapsettomien lauantai

Lauantaina vietetään lapsettomien lauantaita, joka muistuttaa, että äitiys ja isyys eivät ole itsestäänselvyyksiä. Lapsettomien lauantaita vietetään äitienpäiväviikonloppuna. Se viikonloppu on monille tahattomasti lapsettomille yksi vuoden vaikeimmista.

Lapsia ei ”tehdä”. Niistä haaveillaan ja niitä toivotaan, moni pari vuosien ja vuosien ajan. Joka viides suomalaispari kokee lapsettomuuden jossain vaiheessa. Tahaton lapsettomuus koskettaa hyvin monia.

Lapsettomuuteen liittyy monia erilaisia tunteita. Ne voivat olla kipeitä, koskettavia, ahdistavia, iloisia, toiveikkaita, onnellisia ja murskaavia tunteita, joita voi olla vaikea sivustaseuraajan ymmärtää.

Älä kysy, miksi ei ole lapsia

Älä kysy, miksi lapsettomalla ei ole lapsia. Jos henkilö ei itse halua kertoa sinulle elämästään, lapsettomuuden syyt eivät kuulu sinulle. Älä vihjaile lapsettomalle raskausmahan kauneudesta, pienten varpaiden tepsutuksesta ja vaatimuksesta tehdä lapsenlapsia vanhemmille.

Älä anna omaa lastasi syliin sanoen, että lapsesi voisi tartuttaa lapsettomaan vauvakuumeen. Älä kysy, tekeekö henkilö mielummin uraa. Älä tee johtopäätöksiä huonosta elämäntilanteesta, väärästä puolisosta tai itsekkäästä elämäntavasta.

Muista myös, että osa lapsettomista on lapsettomia vapaasta tahdostaan!

Lapsettomallakin voi olla rankkaa

Rankka työ, väsymys, kiire, rahapula, unettomuus, sotkuinen koti, riittämättömyydentunne ja ruuhkavuodet voivat koskettaa ihan yhtä paljon lapsetonta kuin perheellistäkin.

Myös lapseton elää hyvää aikuisen ihmisen elämää iloineen ja suruineen. Lapsettomallakin voi olla rankkaa, vaikka hän ei herääkään lasten takia öisin.

Lapsettoman ei tarvitse itsestään selvästi jäädä aina ylitöihin, tehdä tylsimpiä työvuoroja ja joutua olemaan töissä juhannukset, syyslomat ja joulut. Lapsetonkin on ansainnut lomansa ja muun vapaa-aikansa.

Kuuntele ja tue

Jos tahattomasti lapseton haluaa kertoa sinulle lapsettomuuden syistään, sinun tarvitsee vain kuunnella ja ymmärtää. Oikeita sanoja ei tarvitse löytää. Riittää, että sanot, että et varmasti voi tietää, millaista lapsettomuus on, mutta kuuntelet kyllä. Tue ja rohkaise sen mukaan, miten henkilö haluaa edetä asian kertomisessa.

Hyväksy, että henkilö ei välttämättä halua kertoa sinulle lapsettomuushistoriaansa. Sen läpikäyminen ei ole välttämättä helppoa tai hän ei halua avata tätä kenties elämänsä kipeintä asiaa kaikille. Hyväksy se.

Älä tarjoa ratkaisuja

Jos tahattomasti lapseton kertoo vaikeuksistaan saada lasta, sinun tarvitsee siis vain kuunnella. Älä tarjoa ratkaisuja, ainakaan tällaisia:

 • Kannattaa mennä miehen kanssa yhtä aikaa nukkumaan, a wink, a wink!
 • Pitääkö meidän tulla näyttämään teille, miten niitä vauvoja tehdään! Heh heh!
 • Kyllä se sieltä tulee, kun lopetatte yrittämisen ja stressaamisen.
 • Kannattaa lähteä vaikka lomalle, siellä tärppää!
 • Meidänkin sukulainen onnistui tulemaan raskaaksi, kun hän…
 • Kannattaa juoda greippimehua ja nostaa jalat ylös.
 • Te olette vielä nuoria, kyllä te ehditte!
 • Otatte näitä meidän kauhukakaroita aina hoitoon, niin loppuu se oman toivominen aika pian, eh heh heh.
 • Menkää niihin hoitoihin, kaverinikin sai hoidoilla vauvan.
 • Ainahan te voitte adoptoida.
 • Ottakaa sijaislapsi.
 • Ottakaa koira, sehän on monille kuin lapsi.

Älä ikinä tarjoa näitä ratkaisuja! Mikään näistä ei tuo lasta varmasti syliin. Lapseton on taatusti pohtinut ihan kaikkea, monia vuosikausia, ja kenties kokeillut monia eri asioita lapsettomuushistoriansa aikana. Älä neuvo. Kuuntele vain.

Vielä yksi tärkeä neuvo: Vaikka lapsesi ovat ihania, puhu muustakin kuin lapsistasi. Lapsesi pottatreenit ja heiluvat hampaat eivät ehkä kiinnosta lapsetonta yhtä paljon kuin lapsesi isoäitiä. Toisaalta älä myöskään sulje häntä keskusteluringistä ulos vaikka aiheena olisi imetys tai supistukset.

Voimia äitienpäiväviikonloppuun!

Sain tutustua maailman rohkeimpiin ihmisiin, jotka paljastivat kipeimmät kokemuksensa ja tunteensa minulle toimittaessani teoksen Ei kenenkään äiti – Kertomuksia lapsettomuudesta (Atena kustannus 2012). Oli kunnia saada tehdä työtä näiden ihmisten kanssa – ja itkeä yhdessä heidän kanssaan.

Tahattomasti lapseton: voimia vuoden vaikeimpaan viikonloppuun. Et ole yksin. Vertaistukea löydät esimerkiksi Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:sta.

lapsettomuus

Lue myös

X