Yli pyykkivuorten

Aavan gluteenittomien synttäreiden tarjoilut

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
gluteeniton, keliakia
gluteeniton, keliakia

Aavan keliakiadiagnoosista on nyt reilu kolme vuotta. Meiltä on kadonnut kaapeista vehnäjauhot sekä pullat, keksit ja kakut, joissa on gluteenia. Yleensä syömme kaiken gluteenittomana. Vain leipiä ja muroja löytyy kahta laatua.

Juhliin ja ystävien vierailuihin varaudumme tarjoamalla kaiken gluteenittomana. Joskus harvoin saattaa olla pöydässä vaikka Dominon tyylisiä keksejä sekä gluteenia sisältävinä että gluteenittomina, mutta yleensä ei. Ehdoton ei gluteenisten tarjoiluun on Aavan synttäreillä – silloin en halua, että pöydässä on mitään, mitä Aava ei voi syödä.

Tässä postauksessa on kuvia Aavan 6-vuotissynttäreiltä, joilla tarjoilimme nakki-viinirypäle-kirsikkatomaatti-ananas-juustotikkuja, suklaa-juustokakkua, kinderpiirakkaa, sipsejä, keksejä, karkkeja ja Frozen-teemaan sopivaa boolia, jossa oli Spriteä, marjamehua ja sinistä elintarvikeväriä. Aavan synttäreiden tarjoilut olivat gluteenittomia, laktoosittomia ja pähkinättömiä.

Keräsin muutamia ideoita gluteenittomiin tarjoiluihin vinkiksi, jos jonkun teistä tarvitsee varata joskus gluteenittomia tarjottavia omiin juhliinne.

Gluteeniton, keliakia

Gluteenittomat suolaiset

 • Piirakka- ja pitsapohjia löytyy kaupoista valmiina. Netissä on paljon ohjeita, jos haluaa tehdä itse.
 • Ruisnappien tyylisiä gluteenittomia nappeja löytyy monesta kaupasta. Niihin sopivat monenlaiset suolaiset täytteet, kuten esimerkiksi savulohi ja tuorejuusto.
 • Cocktail-tikkuihin voi kerätä monenlaisia kasviksia, nakkeja ja lihapullia. Useimmissa valmislihapullissa on gluteenia.
 • Pakastealtaissa on iso valikoima riisipiirakoita. Älä paista samalla pellillä gluteenipiirakoiden kanssa.
 • Lähes kaikki makkarat ovat gluteenittomia. Tarkista kuitenkin.
 • Suurin osa sipseistä käy. Tarkista.
 • Popcornit käy, mutta mausteseoksissa voi olla gluteenia.

Gluteenittomat makeat

 • Paras täytekakkupohja ja kääretorttu syntyvät perunajauhoista!
 • Moneen reseptiin voi vaihtaa jauhot yksi-yhteen gluteenittomiin. Katso, löytyykö lemppariherkkusi ohje suoraan gluteenittomana netistä.
 • Sämpylä- ja pullataikina ovat gluteenittomina ns. märkiä. Niiden kuuluukin tarttua käsiin. Pyörittele märillä käsillä ja laita tarvittaessa muffinivuokiin. Liika jauho tekee taikinasta kovan. Taikinat kohotetaan vain kerran.
 • Juustokakkuihin on helppo vaihtaa Digestivet gluteenittomiin.
 • Kaupoissa on hyvä valikoima keksejä ja valmiita kakkuja ja muffineita.
 • Tarkista, että jäätelössä ei ole keksinmuruja.
 • Marenkikakut on usein valmiiksi gluteenittomia.
 • Pakastealtaan ikisuosikit: gluteeniton mutakakku ja gluteeniton Daim-kakku.

Gluteenittomat karkit

 • Keliakialiitto päivittää silloin tällöin soveltuvien makeisten listaa. Tästä löydät sopivia pääsiäissuklaita, joista on osa on myynnissä koko vuoden.
 • Yleensä on sopinut ainakin nämä karkit (tarkista vielä tuoteseloste!): Ahaa-patukka, Lauantai-pussi, Aakkoset, Pandan suklaat, Kinder-muna, Kinder Maxi sekä erikseen merkityt, gluteenittomat karkit, kuten gluteeniton lakritsi.

gluteeniton, keliakia

Vinkkejä gluteenittomaan leivontaan ja tarjoiluun

 1. Gluteenia on vehnässä, ohrassa ja rukiissa. Gluteeni ei piiloudu e-koodien taakse. Moni keliaakikko ei voi käyttää edes gluteenitonta kauraa eikä vehnätärkkelystä. Riisihiutaleissa voi olla jäämiä muista viljoista. Älä käytä saattaa sisältää -tuotteita.
 2. Netti on täynnä gluteenittomia reseptejä. Kirjoita suosikkiherkkusi nimi ja lisää eteen sana gluteeniton. Todennäköisesti löydät gluteenittoman version! Aika moneen reseptiin voi vaihtaa jauhot yksi-yhteen gluteenittomiin.
 3. Lue kaikki tuoteselosteet aina nonparellipurkista ja liemikuutioista alkaen.
 4. Varmista, että sokeri-, leivinjauhe-, suola-, ja vaniljasokeripaketteihin ei ole ikinä laitettu lusikkaa, jolla on otettu gluteenijauhoja. Jos et tiedä, osta uudet paketit. Käytä voita, jolla ei ole voideltu gluteenileipää.
 5. Jos olet epävarma, kysy keliaakikolta tai hänen perheeltään apua. On ihanaa saada kertoa, miten turvallinen ruokailu varmasti onnistuu!
 6. Muista hygienia! Pese kätesi, leivontatasot ja käytettävät välineet. Leivottaviin ja tarjottaviin ruokiin ei saa tarttua pöydiltä, valmistus- ja tarjoiluastioista tai -välineistä leivänmurusia, jauhoja tai mitään gluteenipitoista.
 7. Leivo ensin gluteenittomat ja siirrä ne sivuun. Leivo sitten vasta gluteenia sisältävät.
 8. Tarjoa gluteeniton eri tarjoiluastiasta kuin gluteenia sisältävät. Varaa oma otin. Tarjoile eri puolella pöytää tai jätä sivupöydälle varuilta.
 9. Jos tarjoat gluteenitonta, jota kaikki ottavat, ota huomioon kontaminaation (ruuan pilaantuminen esimerkiksi kosketuksen vuoksi) vaara. Keliaakikolla täytyy olla oma pikku kippo popcorneja tai sipsejä. Hän ei voi ottaa samasta kulhosta, josta muut vieraat ottavat käsin, koska esimerkiksi keksinmurut siirtyvät käsistä kulhoon.
 10. Kauppojen lisäksi monesta leipomosta saa gluteenittomia tuotteita. Ei ole pakko tehdä itse!
 11. Älä pahastu tai surkuttele, jos keliaakikolla on omat eväät mukana. Eväät ovat turvallinen ja onnellinen asia. Tärkeintä on saada olla mukana juhlassa.

Minkä unohdin listasta? Mikä on teidän gluteeniton bravuuri?

Lue myös

Gluteeniton ja laktoositon suklaa-juustokakku

Missä ovat gluteenittomat lasten keksit?

Lapsen keliakia on monelle lapselle pikkujuttu

Ideoita lastenjuhlien tarjoiluun

Aavan 6-vuotissynttärit

Lue myös

X