Yli pyykkivuorten

Aavan unelmien kesäpäivä

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
ranta
ranta

Moni vanhempi miettii tälläkin hetkellä, miten viettäisi lasten kanssa kesäloman. Mihin lapset olisi kiva viedä, mihin lapset itse haluaisivat, mitkä tekemiset tavallaan kuuluvat lasten kesään ja ennen kaikkea: mihin riittävät vanhemman aika, hermot ja rahat?

Olen lukenut paljon lehtijuttuja, joissa on kerrottu, että vanhemmat ovat vieneet lapsia ties mihin huvipuistoon, puuhamaahan ja eläintarhaan. Kun lapselta on kysytty, mikä oli parasta lomassa, lapsi on sanonut, että se, kun äiti luki satuja ja isä pelasi lapsen kanssa jalkapalloa.

Alle kouluikäinen ei välttämättä tarvitse kalliita seikkailuelämyksiä. Toki lapsi nauttii sellaisista, jos niitä on mahdollista toteuttaa, mutta useimmiten riittää ihan tavallinen arjen kokemus. Tärkeintä on hetki yhdessä aikuisen kanssa ilman kiirettä ja älylaitteita.

Minä toteutin Aavan toiveen lauantaina. Myönnän, että otin välillä puhelimen käteeni, mutta vain siksi, että otin tässä postauksessakin näkyvät kuvat muistoksi.

Lapsen unelmien kesäpäivä

Kun olimme syöneet aamupalan, pyysin Aavaa valitsemaan haluamansa vaatteet ja pukemaan. Arkiaamujen kiireessä tehtyjen lettien ja pinnien asettelujen vastapainona emme tainneet jaksaa edes harjata kummankaan hiuksia.  Aava painoi kypärän päähänsä ja hyppäsi pinkin polkupyöränsä selkään. Minä lähden kävellen matkaan.

Menimme lähikauppaan. Ostoslistallamme oli yksi asia: jäätelö. Melkein pyörryimme onnesta, kun tavallisen tikkujäätelön sijaan keliakiaa sairastava Aava sai kaivaa pakastealtaasta itselleen gluteenittoman tuutin. Voi onnea!

Laitoimme jäätelöt kassiin ja menimme läheiselle rannalle. Istuimme laiturin reunalle ja avasimme jäätelöpakkaukset. Kippistimme jäätelöillämme.

Pätkis-jäätelö, gluteeniton jäätelö

Lokit kirkuivat. Auringon säteet kimmelsivät veden pinnalla. Pikku hiljaa alkoi tulla lämmin, vaikka takki oli kuitenkin aamun viileydessä vielä ihan hyvä.

Söimme hiljaa ihania jäätelöitämme. Yhtäkkiä Aava alkoi kertoa minulle päiväkodissa leikitystä leikistä. Hän oli saanut olla kissa. Se oli ollut hauska leikki.

kesätoive, jäätelö kesäloma

Meitä nauratti, kun aurinko sulatti jäätelöitämme. Yritimme saada napattua jokaisen jäätelöpisarankin ennen kuin ne valuivat päällemme. Söimme jäätelöitä kilpaa auringon kanssa.

Kun olimme syöneet jäätelöt, menimme rantaan. Kokeilimme sormillamme vettä. Tunnustelimme rannan sileitä, pyöreitä kiviä sormissamme. Aava ei oikein osannut päättää, oliko kivempaa sivellä kiviä vai vedenpintaa. Hän teki kumpaakin vuorotellen.

Aava keräsi kasan pikkukiviä ja heitti ne veteen. Ropiseva ääni kuulosti samalta kuin lempeä kesäyön sade mökin nukkuma-aitan katossa: iloinen, leikittelevä ja huoleton ropina, kuin tanssi. Koska olimme veneidenlaskupaikassa emmekä uimarannalla, annoin hänen heitellä pieniä kiviä.

kesäloma

Aava etsi rannalta eri kokoisten kivien lisäksi keppejä ja sulkia. Hän hyppeli rannan isoilla kivillä, käväisi laiturilla ja juoksi takaisin rantaan. Pienet kasvot aivan suklaassa, suu leveässä hymyssä, hiukset pörröisinä tuulesta, auringon lämmöstä ja huolettomasta aamusta ja silmät tuikkivampina kuin auringon säteet.

Jossain vaiheessa jatkoimme matkaa kotiin, mutta otimme rannalta löytyneen ilon mukaamme. Se kesti mukanamme koko päivän ellei kauemminkin.

Se oli Aavan unelmien seikkailu.

lapsi, kesä, kesätoive

Lue myös

X