Yli pyykkivuorten

Vesirokkobileet? Älä edes harkitse!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
lasten taudit
lasten taudit

Meidän kotikunnassamme kiertää jälleen vesirokko. Tauti kulkee melkeinpä ovelta ovelle ainakin päiväkoti-ikäisten perheissä. Meillä tauti on onneksi jo ollut. En haluaisi, että yksikään lapsi tai aikuinen joutuisi koskaan kokemaan sitä tautia! Ei omasta perheestä eikä vieraistakaan.

Suututin kerran yhden vanhemman naisen ystäväni Facebook-sivulla. Ystäväni kertoi, että ensimmäiselle hänen viidestä lapsestaan oli tullut vesirokko. Seinä täyttyi tsempeistä ja rohkaisuista, että ei hätää, äkkiä menee ohi. Muut vähättelivät, mutta minä kirjoitin, että kannattaa varata kotiin kaikkia mahdollisia kutinan lievitykseen apteekista saatavia lääkkeitä sekä tarkkailla lapsen vointia tarkasti. Kirjoitin, että vesirokon kanssa ei kannata leikkiä. Tämä ystäväni Facebook-ystävä suuttui minulle, että olen ilkeä, kun maalailen piruja seinille ja pelottelen ystävääni. Hän kirjoitti, että hyvin se menee, tuskin tuntuu edes missään!

Niin. Tuskin tuntuu edes missään. Aavan vesirokkotulehdus meni hänen silmiinsä, mikä toi eteen uhkan sokeutumisesta ja viruksen leviämisestä aivoihin. Eräs tuttu lapsi sai juuri vesirokon jälkitautina pikkuaivojen ataksian. Lapsi ei pystynyt kävelemään eikä istumaan eikä hänen puheestaan saanut mitään selvää. Viikon tiputus ja muu hoito sairaalassa toi toipumista hyvään suuntaan, mutta yhä perhe on varpaillaan. Toive täydellisestä toipumisesta on tällä hetkellä onneksi suuri.

Vesirokkobileet – huono idea

Yhä näkyy silloin tällöin Facebookissa mainintoja, että nyt olisi vesirokko täällä, tulkaa hakemaan tauti teillekin. Jos googletatte sanan ”vesirokkobileet”, saatte hakutuloksena lukuisia artikkeleja, joissa terveydenhuollon ammattilaiset kieltävät jyrkästi taudin tahallisen levittämisen lapsiin. Usein ajatellaan, että tauti olisi parempi sairastaa nuorena, mutta kun kukaan ei voi sanoa, minkä ikäiselle tauti tulee minkälaisena – ja millaisia jälkitauteja saattaa tulla.

Raskaana olevat, vauvat ja pitkäaikaissairaat lienevät ainakin riskiryhmässä. Heille tauti voi olla erittäin vakava.

Meillä sairastettiin vesirokkoa pari vuotta sitten kokonainen kuukausi. Pitkä, kotiin sidottu, tuskainen kuukausi keskellä luokkaretkiä ja kevätjuhlia. Ensin toinen tyttö, sitten toinen.

Oli ihan kauheaa katsoa lapsen tuskaa, kun lasta sattui joka paikkaan niin kuin iho olisi ollut bensalla valettu ja tuleen tuikattu. Kokeilimme kaikki rasvat sekä yöllisten, huolestuneiden päivystysoittojen jälkeen kaapissa olevat allergialääkkeetkin. Parin viikon jälkeen oireet helpottivat – tosin toisella tulehdus siirtyi silmiin, mikä toi uuden huolen ja reissut Taysiin. Poika taas selvisi niin kuin ystäväni Fb-seinälle kirjoittaneet kirjoittivat taudin menevän: pari hassua näppylää ja sillä selvä.

Tottakai tauti tarttuu päiväkodeissa ja kouluissa, jos lapsia ei ole rokotettu. Sille ei voi mitään. Miksi kukaan haluaisi saada sitä tarkoituksella menemällä oikein kylään vesirokkoperheeseen?

Harkitse vesirokkorokotusta!

Jos meillä ei olisi vielä ollut tautia, hakisin jokaiselle lapselle vesirokkorokotteen hinnasta välittämättä. Syksystä alkaen rokote tarjotaan ilmaiseksi kaikille 1,5-11-vuotiaille lapsille. Suosittelen harkitsemaan!

Lähinnä haluan sanoa tällä postauksellani, että tarkkaile vesirokon saaneen lapsesi tai puolisosi vointia. Jos silmät punoittavat tai vointi, tasapainosta ja puheesta puhumattakaan, muuttuvat rajusti, menkää heti lääkäriin. Vesirokon jälkitautina voi myös tulla esimerkiksi ihon bakteeritulehdus, aivotulehdus tai keuhkokuume. Ei siis ole pikkujuttu se tauti.

Pidetään meidän rakkaistamme huolta, niin isoista kuin pienistäkin!

Oletko sinä rokottanut lapsesi vesirokkoa vastaan? Ajatteletko aivan toisin kuin minä? Menikö teillä tauti helposti ohi?

Lue myös

X