Yli pyykkivuorten

Heinäallergia varjostaa kesiäni

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
allergia, Zyrtec

Kaupallinen yhteistyö UCB Pharma Oy Finland

Rakastan kesää. Mitä kuumempi, sitä parempi. Rakastan auringon lämmittämiä kiviä, kesämökkiä, riippumatossa lukemista, vastaleikatun nurmikon tuoksua ja paljaiden varpaiden upottamista laiturilta veteen.

Nautin leppoisasta lomatunnelmasta, balleriinoista, jäätelötötteröistä, lasten uimisen ja trampoliinilla hyppimisen synnyttämistä iloisista äänistä ja lokkien kirkunasta.

On ihana nähdä lapsen onnellisuus, kun hän huomaa niittykukkia. Lapsen silmät loistavat, kun hän ojentaa äidille pienissä sormissa nuhjaantuneen kimpun kukkia, joista osa on katkaistu niin läheltä kukintoa, että vartta ei ole juuri nimeksikään.

Rakastan tätä kaikkea, vaikka kesä on minulle vuodenajoista vaikein.

allergia, Zyrtec

Nielua kutittaa kuin kaktuksella sivelisi

Kesä tarkoittaa kaikkea ihanaa, mutta myös kurjaa oloa.

Silmiä kutittaa kuin niissä olisi uimarannan hienoa hiekkaa. Nielua kutittaa kuin sitä siveltäisi kaktuksella. Kurkussa tuntuu olevan ruisleipä poikittain. Nenä vuotaa. Aivastan seitsemän kertaa peräkkäin kesken lauseen.

Joskus tunnen itseni voimattomaksi, väsyneeksi ja jopa flunssaiseksi. Sänky ja peitto houkuttelevat välillä enemmän kuin laiturin nokka, festareiden villi fiilis ja mansikoiden osto torilta.

Allergiaoireeni vaihtelevat sään ja kesänviettopaikkani mukaan. Joinakin vuosina oireita on vähän ja joinakin paljon. Kotona saatan pärjätä hyvin, mutta sitten jonkun ystäväni luona oireita on valtavasti. Sateen jälkeen on hyvä olla, mutta heti, kun porottaa kauemmin, voin huonommin.

allergia, Zyrtec

Heinät veivät ensiapuun

Lapsen liikuttava kukkakimppu on aina ihana lahja, paitsi silloin, kun siihen on päivänkakkaroiden ja sinikellojen seuraksi nyhdetty niityltä muutama heinä. ”Kiitos rakas, jätetään tämä kimppu kuistille”, sanon silloin.

Kurjan oloni tekevät erityisesti heinät nimeltä timotei ja pujo. Muutaman kerran on käynyt jopa niin, että olen saanut heinien kukinta-aikaan anafylaktisen reaktion ja päätynyt ensiapuun.

Nykyään on helpompaa, kun lapset ovat jo isoja. Aivastellessani kukaan ei polta itseään nuotioon, eksy metsään tai huku uimarannan rantaveteen. Ajattelen monesti pikkulasten äitejä, jotka kärsivät laillani allergioista. Minä tiedän, millaista on elää siilin piikit nielussa ja nenäliinat nenään teipattuna, ja samalla vaihtaa vaippoja ja keittää puuroa. Halaus teille!

Allergiasta huolimatta aion nauttia kesästä täysillä. Kesä on vain kerran vuodessa!

allergia, Zyrtec

Teksti on toteutettu yhteistyössä UCB Pharma Oy Finlandin kanssa.

Lue lisää allergia-asioista www.zyrtec.fi

NE/ZI/1705/0027

Zyrtec:

Vaikuttava aine: Setiritsiinidihydrokloridi. Käyttöaiheet: Kausiluontoiseen ja ympärivuotiseen allergiseen nuhaan liittyvien nenä- ja silmäoireiden lievitykseen sekä pitkäaikaisen nokkosihottuman hoitoon. Annostus ja antotapa: Aikuiset ja yli 12-v. nuoret 1 tabl. tai 20 tippaa tai 10 ml kerran vrk:ssa. Lapset 6–12-v. puoli tablettia tai 10 tippaa tai 5 ml 2 kertaa vrk:ssa. Lapset 2–6-v. 5 tippaa tai 2,5 ml 2 kertaa vrk:ssa. Huom: Älä ota Zyrtec-valmistetta, jos sinulla on vaikea munuaisten vajaatoiminta tai jos olet allerginen Zyrtec-valmisteen jollekin aineosalle. Varmista lääkkeen soveltuvuus lääkäriltäsi, jos olet raskaana tai imetät. Haittavaikutukset: Yleiset: Uneliaisuus, uupumus, huimaus, päänsärky, nielutulehdus, ripuli, pahoinvointi, suun kuivuminen. Varmista lääkkeen sopivuus itsellesi apteekista. Lue pakkausseloste ennen käyttöä. Markkinoija: UCB Pharma Oy Finland, puh. 09-2514 4221, ucb.finland@ucb.com

Lue myös

X