Yli pyykkivuorten

Saako 13-vuotias olla lapsenvahtina?

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
sisarukset

Kaupallinen yhteistyö Sitly.fi

Niin kuin olen usein kirjoittanut, meillä on matkaa kumpaankin mummolaan 400 kilometriä. Olemme aina tottuneet pyörittämään kahdestaan arkeamme emmekä siis muusta tiedäkään. Yhä muistan sitä hämmennystä, mikä kasvoiltani paistoi Itä-Suomeen asti, kun kuulin, että yksi tuttu perhe vei lapset mummolaan päästäkseen rauhassa Prismaan. Se tuntui ihan hullulta ajatukselta. Meillä mummolan hoitomahdollisuutta harkitaan ja suunnitellaan kuukausikaupalla, ja joku käyttää mummolaa apuna kauppareissun aikana. Siis vau, upeaa luksusta!

Silloin tällöin näiden vuosien aikana olemme ottaneet lapsenvahdin meille. Joskus vahti on ollut ystävämme, joskus joku nuori tyttö, jolle olemme maksaneet palkkaa.

Pirkanmaalla asuessamme emme ole ottaneet lapsenvahtia kovinkaan montaa kertaa. Varsinkin nyt viimeisen vuoden aikana olemme suhtautuneet nihkeästi ajatukseen lukioikäisestä lapsenvahdista. Tajusin juuri syyn nihkeyteemme: kouluikäisiksi kasvaneet vanhemmat lapsemme.

lstenhoitaja

Onko 13-vuotias liian nuori?

Aava on 6-vuotias, joten hän tarvitsee vielä tietenkin peräänkatsojaa. Henrik täyttää pian 11 vuotta ja Matilda loppuvuodesta 14 vuotta. Nihkeys johtuu siitä, että koululaiset eivät halua vierasta 16-vuotiasta meille, vaikka tämän tehtävänä olisikin vain hoitaa Aavaa eikä seurustella heidän kanssaan.

Lapset ovat olleet joskus esimerkiksi kauppareissun ajan keskenään kolmestaan kotona. Olemmekin nyt uuden kysymyksen edessä: saako 13-vuotias olla pikkusiskon lapsenvahtina? Matilda hoitaa ihan mielellään Aavaa, mutta pohdimme, että saako hän olla vastuussa 6-vuotiaasta? Aavahan on jo iso, ei mikään vahdittava taapero, mutta silti mietimme. Tietenkin me olemme vastuussa, mutta kuitenkin: pärjäävätkö he varmasti?

Minkä ikäinen voi olla yksin?

Kun me olimme lapsia, oli ihan tavallista, että 10-vuotias hoiti 1-vuotiasta tuntikausia tai vaikka koko kesän. Tai ehkä 70-luvulla, ei niinkään enää 80-luvulla. Nykyään pohditaan somessa, voiko kolmikymppiset serkut hoitaa meidän kultamurua tunnin, kun serkuilla ei ole lastenhoitokokemusta.

Suomen laki ei käsittääkseni ota kantaa lapsenvahdin ikään. Laki määrittelee vain nuoren työntekijän ikää, mutta ei tätä lapsenhoidon vastuullisuutta. Löysin MLL:n sivuilta vain jutun, jossa pohdittiin, minkä ikäinen lapsi saa jäädä yksin kotiin.

Ehkä joku jättää yksin kotiin jo 6-vuotiaankin pitemmäksikin aikaa? MLL:n kirjoituksen mukaan nuortakaan ei ole hyvä jättää pitkäksi aikaa ilman aikuista, mutta se on tietysti eri juttu kuin tämä. Meillä koululaiset viihtyvät hyvin yksin tai kahdestaan kotona, mutta esimerkiksi yötä en haluaisi, että 13-vuotias olisi vielä yksin kotona.

siskokset, sisaruus

Mitä, jos jotain sattuu?

Meistä on ihan ok, jos Matilda hoitaa Aavaa vaikka kolmen tunnin ajan. Koko päivää he eivät ole koskaan olleet kahdestaan, tai kolmestaan, kun velikin on kotona. Uskon, että he kyllä pärjäisivät hienosti. Mielestäni 13-vuotiaan tehtävä ei ole katsoa pikkusisaruksiaan kuin satunnaisesti.

Mitä sitten tehdään, jos jotakin sattuu? Onko 13-vuotias valmis reagoimaan oikealla tavalla yllättävään tilanteeseen? Jos jompi kumpi sairastuu tai loukkaantuu?

Jos jätämme heidät keskenään, he eivät saa mielellään laittaa ruokaa, käydä missään tapauksessa uimarannalla tai olla muualla kuin kotona tai vaikka läheisessä leikkipuistossa. Vaikka kännyköitä parjataan, isosiskon kännykkä tuo ihan uudenlaista turvaa sekä kotiin jääville että vanhemmille. Lisäksi aina, kun lähdemme jonnekin, soitan naapuriin ja pyydän, että he päivystävät varuilta. Jos lapsille tulee ongelma, he saavat hakea naapurista aikuisen avuksi.

Rahalla saa luottavaisen mielen

Ajattelen, että vanhemmat osaavat itse arvioida, onko tällainen kouluikäinen sisarus sopiva hoitaja ja onko pikkusisarus sen luonteinen ja tyylinen, että hänen hoitonsa onnistuu. Mielestäni hyvä lapsenvahti on hyvä sijoitus. Jos mietityttää, pärjääkö sisarus tai haluaako vaivata sukulaisia tai ystäviä, on ihan mukavaa tilata luotettava lapsenvahti.

Olen sitä mieltä, että 20 vuodeksi ei tarvitse jäädä kotiin siksi, että on lapsia. Kannattaa käydä edes joskus vaikka vain pizzalla ilman lapsia. Kun kotona on kaikki hyvin, ilta on onnistunut ja kaikilla on ollut kivaa.

lapsenvahti, lastenhoito

Postaus on toteutettu yhteistyössä Sitly.fi:n kanssa.

Minkä ikäisen lapsenvahdin uskaltaisit palkata? Minkä ikäisen sisaruksen annat hoitaa pikkusisaruksia? Voiko 13-vuotiaaseen jo luottaa, että osaa hoitaa sisarusta?

Lue myös

Isovanhemmat asuvat liian kaukana

Parisuhdeaikakateus

Lasten sopiva ikäero

Lue myös

X