Yli pyykkivuorten

Kerro lapsesi nimien tarina!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
vastasyntynyt
vastasyntynyt

Onko kukaan teistä niin ihanan asian edessä, että saa valita lähiaikoina lapselleen nimen? Minusta se on ihanin valinta ja päätös koko elämässä!

Minun mielestäni oli tosi ihanaa lukea nimikirjoja, sekä tavallisten että harvinaisten nimien, ja lukea nettikeskusteluja, kastetut-palstoja ja jopa hautakiviä lasten nimiä valitessa. Minä pohdin nimiä koko raskausajan, kun A. taas vasta ihan loppuodotuksen aikana. Minulle nimet olivat intohimo, hänelle vaikealtakin tuntuva päätös.

Meillä on kaikilla lapsilla kolme nimeä. Jos nyt saisimme ensimmäisen lapsen, antaisimme ehkä vain kaksi nimeä. Tai sitten ei, en tiedä.

Lasten nimet sukulaisilta

Matildan nimirimpsussa on nimi, jonka miehen vanhemmat olisivat antaneet ehdottomasti, jos joku heidän neljästä lapsestaan olisi ollut tyttö. Henrikin Henrik-nimi on isäni toinen nimi ja kolmas nimi on taas A:n isän toinen nimi. Aavan kutsumanimi on jo lapsuudessani kuolleen, tärkeän sukulaistätini toinen nimi ja kolmas nimi on A:n isoäidin toinen nimi. Aavan nimien yhtymä sukulaisten nimiin on tavallaan mukava, mutta tiedostettu sattuma. Aavan nimet on annettu niiden kauneuden takia, mutta samalla sukulaisia muistaen.

Lastemme kutsumanimet, joita en käytä blogissani, noudattavat tavallaan keskenään samaa kaavaa. Kummankin tytön nimi alkaa s-kirjaimella. Olisin halunnut pojan nimeksi Sampon, mutta koska A. ei lämmennyt sille, keksimme toisen yhtä hyvän. Nimessä on s-kirjain, mutta nimi ei ala sillä. En tiedä, mistä ihastukseni s-kirjaimeen on peräisin. Yhtä hyvin kaikkien nimi voisi alkaa vaikka m- tai l-kirjaimella.

Aloin pohtia lähipiirissämme olevia lapsisarjoja, joissa sisarusten nimet noudattavat jotain tyyliä. Osuuko sinun lastesi nimet mihinkään näistä sarjoista? Unohdinko jonkun sarjan?

raskaus, vastasyntynyt

Nimet samalla alkukirjaimella

Ystävä- ja sukulaispiirissämme on ainakin kahden tytön J-sarja, kahden tytön ja yhden pojan J-sarja, kahden tytön ja kahden pojan M-sarja, kaksi kahden tytön M-sarjaa, tytön ja pojan L-sarja, kahden tytön S-sarja ja kolmen tytön ja kolmen pojan E-sarjat.

Luonto- tai satunimet

Tiedän ainakin yhdet veljekset, joilla on luontonimet sekä kahden tytön ja yhden pojan kaksi sisarussarjaa, joissa nimet ovat saduista.

Saman mittaiset nimet

Yhdessä tutussa perheessä lapsilla on kaksitavuiset nimet, joissa on kaksi konsonanttia keskellä. Monessa perheessä lasten nimet ovat esimerkiksi neljäkirjaimisia.

Harvinaiset nimet

Tiedän sisarussarjoja, joissa jokaisen lapsen nimi on niin harvinainen, että sen nimisiä on Suomessa alle sata kappaletta.

Toisiinsa sointuvat nimet

Joidenkin nimet loppuvat samaan tavuun tai kirjaimeen tai ovat kaikki yhdistelmänimiä tai kaikilla nimillä on joku muukin merkitys, kuten vaikka nimet Kukka, Satu ja Ukko.

vastasyntynyt

Kerro lastesi nimien tarina minulle

Rakastan kuulla lasten nimien takana olevia tarinoita! Kerro ne minulle, niin julkaisen niistä heinäkuun viimeisellä viikolla postauksen! Kerro lastesi nimien tarina esimerkiksi vastaamalla alla oleviin kysymyksiin tai osaan niistä joko blogin tai blogin Facebook-sivun kommenttikentässä tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ylipyykkivuorten@gmail.com. Tarinoiden viimeinen lähettämispäivä on pe 21.7.2017.

Julkaisen tarinat ilman kirjoittajan nimeä, lasten sukunimeä ja lasten asuinpaikkaa.

Kiitos!

  1. Minkä nimisiä lapsia sinulla on?
  2. Oletko antanut lapsillesi nimet jonkin säännön tai kaavan mukaan?
  3. Halusitko, että lasten nimet ovat muotinimiä tai harvinaisia nimiä?
  4. Oletko antanut suvussa kulkevia nimiä?
  5. Ajattelitko nimeä valitessasi mahdollista puhevikaa tai nimen sopivuutta lapsen sukunimeen?
  6. Oliko vaikea päästä puolison kanssa yhteisymmärrykseen nimistä?
  7. Oletko tyytyväinen lastesi nimiin? Onko nimivalinta ikinä mietityttänyt sinua?
  8. Suututko, jos joku lähipiiristä antaa saman nimen kuin lapsellasi on?
  9. Liittyykö lapsesi/lastesi nimiin jokin muu tarina?

Lue myös

X