Yli pyykkivuorten

Punkin purema lapsella kaukana kotoa

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
borrelioosi
borrelioosi

Istuimme koko perhe pienen risteilijän kannella Italian Amalfin rannikolla jossain Posetanon ja Maiorin välissä. Katselin vieressäni istuvaa Aavaa ja sitten A:ta, miestäni.

– Nyt tuo jalka näyttää kyllä pahalta.

– No niin näyttää, A. myönsi.

Lähtiessämme kotoa matkalle muutamia päiviä aiemmin, Aavan jalassa oli ollut vaalea ruhje. Hän sanoi sen tulleen päiväkodissa liukumäestä. Jalassa oli vaaleaa ihottumaa, mutta ei se näyttänyt mitenkään oudolta.

Nyt jalka oli tulipunainen ja siinä oli märkärupea. Ihottuman keskellä oli muutama kohoama ja reunoilla säännöllinen ympyrä.

Punkin purema vai joku muu?

Kun pääsimme hotellihuoneeseen, aloimme googlettaa. Selkeä ympyrä, kyllä. Yli 5 cm:n läpimitta, ei. Näkyvä punkki jossain vaiheessa, ei. Pitäisikö meidän viedä lapsi heti lääkäriin 3000 km:n päässä kotoa? Emme tienneet.

Kuinka nopeasti äiti-ihmisen (ja hiljaa mutta kiihkeästi googlettavan isäihmisen) paniikki yltyy, kun on epäilys punkin puremasta ja ollaan kaukana kotoa? Voin kertoa: nopeasti.

Kävimme kysymässä hotellin respasta lääkäriä. Se olisi kuulemma vaikeasti saatavilla eikä ehkä osaisi englantia, mutta apteekki olisi illalla auki. Ehkä he osaisivat auttaa. No hmm…

borrelioosi

Onko jo kiire lääkäriin?

Laitoin kuvan Aavan jalasta WhatsAppin kautta muutamille ystävilleni, jotka ovat sairaanhoitajia tai lääkäreitä. Sydämellinen kiitos avusta ja mielipiteestä ihan jokaiselle heistä! Kyselyn tulos sai meidät kuitenkin enemmän hämillemme. Kaksi heistä sanoi, että kyseessä ei ole punkki, joten ei hätää. Kaksi sanoi, että näyttää selvästi punkin puremalta.

Mietimme, että onko asialla kiire. Täytyykö meidän etsiä heti lääkäri, joka ei ehkä osaa englantia eikä ehkä ole tietoinen borrelioosista vai voimmeko odottaa? Vai unohdammeko koko jutun?

Lopulta soitin vielä Suomeen oman kotikylän terveyskeskuksen päivystykseen. Puhelimeen vastannut sairaanhoitaja sanoi, että ei ole hätää juuri tänään. Pystyisimme hyvin odottamaan, että palaisimme Suomeen. Silloin pitäisi mennä lääkäriin.

Kolme päivää voisi kyllä odottaa.

Jos kyseessä olisi oma lapseni…

Pääsimme päivystykseen nopeasti päästyämme perille Suomessa. Lääkäri tutki jalkaa ja sanoi jotenkin näin:

– Ei ole yli 5 cm:n kokoinen, mikä punkin puremassa aina on. Muuten on kuitenkin kuin oppikirjasta punkin purema. Jos olisi minun lapseni, ottaisin kuurin.

Me olimme samaa mieltä. Niinpä Aava syö nyt kahden viikon ajan antibioottia kolme kertaa päivässä. Mitään riskejä ei haluta ottaa.

Jäin vain pohtimaan, että onko punkin puremia monenlaisia vai oliko tämä kuitenkin vaikka paarman purema? Vaikuttiko renkaan muodostumiseen ja pieneen kokoon se, että lapsella oli eräs toinen antibioottikuuri koko ajan päällä muun asian takia?

Onko tämä punkkiasia vaikeasti diagnosoitava? Mikä se oli, jos ei punkki?

Miten helkatissa me ei osattu epäillä mitään jo Suomessa?

 

Onko sinua purrut punkki? Millainen jälki siitä tuli?

Lue myös

X