Yli pyykkivuorten

Asuntomessut 2017, Mikkeli: vaaleita ja pelkistettyjä koteja

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Asuntomessut, olohuone

Asuntomessut, olohuone

Liput Asuntomessuille saatu Asuntomessujen kautta.

Asuntomessut: tirkistelyä, ihastelua ja haaveilua muiden ihmisten kodeissa. Harrastaako kukaan muu elämänkokoista unelmointia Asuntomessuilla?

Olemme käyneet monena vuonna Asuntomessuilla ihastelemassa taloja ja hakemassa ideoita milloin oman kodin etsimiseen, milloin remonttiin, milloin pihatöihin ja milloin vain kodin sisustamiseen tai säilytysratkaisuihin. Meistä on tosi mielenkiintoista nähdä kerralla useita esimerkkejä vaikkapa kodinhoitohuoneista, joita me tällä kertaa käynnissä olevan remonttimme vuoksi katselimme.

Koska olemme kotoisin Itä-Suomesta Savonlinnasta, Mikkeli on meille ihan kotiseutua. Senkin vuoksi oli kiva käydä tänä vuonna Asuntomessuilla ajaessamme mummolasta kotiin.

Tässä alla on muutamia havaintojamme vuoden 2017 Asuntomessuista Mikkelistä. Lue lisää vuoden 2017 Asuntomessuista tästä.

lastenhuone

Valkoista, harmaata ja beigeä

Valkoinen ja muut vaaleat sävyt ovat yhä sisustuksen perusta. Vain harvassa talossa oli käytetty kirkkaita värejä. Seinien väri oli pääasiassa kaikkialla valkoinen, tai muutamassa talossa musta, ja huonekalujen valkoinen tai harmaa. Tehostevärinä oli esimerkiksi vaaleaa koivua, mustaa tai ripaus tummansinistä. Lastenhuoneissakaan ei ollut juurikaan väriä.

  koti, sisustaminen keittiö olohuone

Ei tuulikaappia

Emme huomanneet yhdessäkään talossa tuulikaappia. Ulko-ovelta astutaan suoraan joko käytävään tai halliin. Talven viimassa ja loskassa se ei ole ehkä helpoin ratkaisu. Ainakin pienten lasten kanssa ulko-ovi on usein liikkeessä, kun kannetaan ostoskasseja ja rimpuilevia lapsia ja työnnetään vaunuja, ja lapset juoksevat sisään ja ulos. Hiekka, rapa ja lumi kantautuvat helposti sisälle taloon. Itse tykkään, että hiekka jää tuulikaappiin eikä pakkanen pääse heti koko taloon, kun ovella huudetaan, että saanko mennä kaverin luo leikkimään ja tuotko mulle kuivat hanskat.

Kylpyhuonekalusteet valkoisia ja yksinkertaisia

Vessojen, kylpyhuoneiden ja kodinhoitohuoneiden kaapistot olivat valkoisia, yksinkertaisia ja huomaamattomia. Vetimiä ei juuri ollut. Kuvasin erityisesti niitä. Kotona katsoin, että ne olivat hämmästyttävän samanlaisia kaikki.

kylpyhuone vessa, kylpyhuone

Vähemmän on enemmän

Iso sohva, iso tv-taso, pieni sohvapöytä, iso ruokapöytä ja sängyt. Näiden lisäksi ei juuri muuta tavaraa näkynyt missään. Kaikki irtonaiset tavarat kätketään isoihin ja eleettömiin kaappeihin ja vaatehuoneiden kaappeihin. Keittiöissä oli isojen kaappien takana myös kodinkoneet ja vesipisteet.

Hyvästi nurmikon leikkaaminen: pihaan kuntta

Pihoilla ei juuri ollut nurmikkoalueita vaan kaikkialla pihoissa oli puolukkaa kasvavaa kunttaa. Talojen pihoissa ei ollut lasten leikkivälineitä, kuten keinuja, tai tilaa esimerkiksi jalkapallon pelaamiselle.

kuntta

Isot terassit

Isot, näyttävät terassit mahdollistivat monenlaisia käyttötarkoituksia. Terassit kiersivät talot lähes ympäri. Terassit sopivat kauniisti maisemaan ja taloon.

Seinän kokoinen ikkuna

Järven rannalla sijaitsevissa taloissa oli monessa koko seinän korkuinen ikkuna, josta näki koko upean järvimaiseman. Upeaa maiseman hyödyntämistä, mutta ahkeraa tahmatassujen jälkien pesemistä ikkunoista myös.

Mikkeli

Pienet makuuhuoneet, isot keittiöt

Makuuhuoneet olivat pieniä ja keittiöt, olohuoneet ja terassit isoja. Aikuisten makuuhuoneissa ei ollut usein muuta kuin sänky.

lastenhuone, sisustaminen talosänky lastenhuone

Asuntomessujen yllätykset

Odotin näkeväni esimerkiksi trendikkäitä talosänkyjä, mutta vain yksi tuli vastaan. Ihan jokaisessa talossa emme tosin ehtineet vierailemaan. Hirsitalojen määrä sekä pihojen kuntta yllättivät, samoin kuin jo mainitsemani tuulikaapin puuttuminen. Keittiöiden viimeiseen asti pelkistetty ilme ja tasojen ja vesipisteidenkin kätkeminen kaappeihin oli uusi juttu. Ajattelin myös, että valkoinen ja harmaa olisi jo väistynyt (ja että esimerkiksi meidän olohuoneet värit olisivat jo so last season), mutta ei tosiaan ollut vielä. Itse kyllä tykkään juuri tästä värimaailmasta, vaikka tiedän sen kovastikin jakavan mielipiteitä.

 

Kannattaa ehdottomasti käydä! Asuntomessut 2017 tarjoaa upeaa designmuotoilua ja isojen talojen etsijöille ja rakentajille monenlaisia ideoita, mutta myös pienempien kotien kauniita ratkaisumalleja.

Käyttekö te Asuntomessuilla? Mikä ilahdutti tänä vuonna? Mitä ideoita erityisesti etsisit, jos pääsisit käymään Asuntomessuilla Mikkelissä?

Lue myös

X