Yli pyykkivuorten

Kuusivuotiaan suru: Kaikilla muilla heiluvat jo hampaat

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
hampaiden heiluminen
hampaiden heiluminen

Kaupallinen yhteistyö Kustannusosakeyhtiö Otava

Eskarin alkuun on enää muutamia päiviä, eikä vieläkään ole lähtenyt yhtään hammasta. Koko kevään ja kesän ajan Aava on nitkutellut hampaitaan ja pyytänyt minua tarkistamaan, että joko nyt, joko heiluu edes yksi? Ei, hampaat eivät heilu vieläkään.

Kun naapurin poika tai perhetuttu tyttö, ikää neljä-viisi vuotta, avaa ylpeänä suunsa ja näyttää uusia, kiilteleviä, sahalaitaisia rautahampaitaan ja heiluvia maiohampaitaan, Aava synkkenee. Pieni naama menee mutruun ja kädet menevät puuhkaan.

Miksi kaikilla muilla heiluvat jo hampaat, mutta hänellä ei, hän miettii. Joku sanoi joskus, että eskarilaisen merkki on, että etuhampaat puuttuvat. Häneltä ei puutu yksikään hammas, ja se ei tunnu pienestä yhtään kivalta.

”Voiko eskariin mennä, vaikka ei heilu vielä hampaat”, hän pohti yhtenä iltana hiljaisella äänellä odottamatta edes vastausta. Tietysti voi mennä, mutta miksi hänen täytyy odottaa niin kauan?

Päiväkoti Heippakamu: Pablo ja heiluvat hampaat

Päiväkoti Heippakamu: Pablo ja heiluvat hampaat

Kevään ja kesän ehdoton iltasatutoive on ollut hampaiden heilumisesta kertovat kirjat. Olemme etsineet niitä kovasti kirjastosta.

Löysimme uuden lempparimme, kun saimme Kustannusosakeyhtiö Otavasta Veera Salmen ja Elina Warstan teoksen Päiväkoti Heippakamu: Pablo ja heiluvat hampaat (2017). Nappiosuma meille!

Mielenkiintoisesti ja elämänmakuisesti kuvitetussa ja hyvin kuljetetussa tarinassa Pablo-poika tuntee pienen kateudenpiston, kun isosiskolla on etuhampaiden tilalla pelkkä kolo. Päiväkodin vilkkaan ja iloisen päivän keskellä asia unohtuu. Legoilla rakentamisen, satuhetken ja jumpparadan kiertämisen keskellä hän huomaa jotain hassua: tuntuu, kuin suussa olisi Lego-palikka.

Kun iltapäivällä Pablo on viimeisenä lapsena hoitajan kanssa pihalla odottamassa äitiä, jotain jännittävää tapahtuu. Se on salaisuus. Sitä ei saa kertoa, koska muuten äiti ja hoitaja saattaisivat alkaa kiljua kovaa: Onnea, onnea, iso poika!

Päiväkoti heippakamu: Pablo ja heiluvat hampaat

Aavan salaisuus

Kävimme juuri kesämökillä isovanhempien luona Savonlinnassa. Peittelin Aavaa nukkumaan aitan viileydessä täkkien alle, kun hän pyysi, että kokeilisin taas. Kokeilin. Katsoimme toisiamme silmiin hämmästyneinä, ja kikatimme sitten onnellisina. Sovimme, että Aava kertoo asian aamupalapöydässä niin, että kaikki rakkaat kuulevat sen yhtä aikaa.

Ja sitten aamulla isi, mummi, ukki, sisko ja veli sanoivat: Onnea, onnea, iso tyttö!

Arvonta! Voita Päiväkoti Heippakamu: Pablo ja heiluvat hampaat -teos

Saan ilokseni arpoa viidelle lukijalleni Päiväkoti Heippakamu: Pablo ja heiluvat hampaat -kirjan (arvo 22,30 €)! Osallistu kertomalla blogin kommenttikentässä, joko sinun omalta pikkuiseltasi tai lähipiirissäsi olevalta lapselta, jolle kirjan voisit antaa, on lähtenyt hampaita.

Onko hampaiden lähteminen ollut iso juttu? Kuinka monta hammasta on jo irronnut? Tuoko teillä hammaskeiju tyynyn alle kolikon?

Arvonta-aikaa on 29.8.2017 asti. Onnea arvontaan!

Lue myös

X