Yli pyykkivuorten

Näin päällystät koulukirjat kontaktimuovilla

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
kontaktimuovi, koulukirja

Pian on käsillä jälleen se aika, jolloin lapsi kaivaa illalla nukkumaanmenoaikansa jälkeen repustaan kirjakasan ja ilmoittaa, että nämä kaikki on ihan pakko olla päällystettynä huomiseksi, koska ope käski. Parhaimmassa tapauksessa tällaisia kirjakasan tuovia koululaisia on monta rivissä.

Huokaise syvään, jätä kännykkä hetkeksi vaikka latautumaan, änkeä ylös sohvalta ja ryhdy työhön: Projekti koulukirjan päällystäminen kontaktimuovilla alkakoon!

Näillä ohjeilla onnistut varmasti aika varmasti.

1. Etsi välineet:

  • kirjat (pyydä katsomaan, onko repun pohjalla vielä lisää, kun nyt kerta hommaan ryhdyt)
  • kontaktimuovi
  • terävät sakset
  • pitkä viivotin
  • pöytä, jossa ei ole leivänmurusia, voiklönttejä tai kissan tai koiran karvoja
  • jos edellinen on mahdoton, mene naapuriin
  • stressitön fiilis ilman esimerkiksi taaperoikäisiä apulaisia tai esimerkiksi pöydällä kävelevää kissaa
  • palkinto itsellesi, esimerkiksi rivi tai levy suklaata tai lasillinen viiniä
  • palkinnot kauaksi pöydästä, että et kaada niitä kirjojen päälle ja saa lapsellesi huonoa mainetta heti elokuussa (se on noloa vanhemmuutta se)

2. Aseta kirja muovin päälle ja mittaa oikea koko. Huomaa kirjan taittumiseen vaadittava tila. Jätä kirjan ympärille yhden-kahden ruudun verran ekstraa. Leikkaa. Taita leikattu muovi keskeltä kahtia.

4. Avaa taitos, aseta kirja muovin päälle ja leikkaa kirjan selkämyksen kohdasta vähän pois. Leikkaa seuraavaksi kulmista ylimääräinen muovi pois.

5. Irrota muovi kokonaan toiselta puolelta keskikohtaan asti. Aseta kirja muovin taustapaperin päälle.

6. Aseta kirjan selkämys keskikohdan taitoksen päälle ja ryhdy varovasti viivottimen kanssa laittamaan muovia paikoilleen. Jos tulee ryppyjä tai kuplia, irrota muovi ja aloita alusta.

7. Jossain kohtaa menee ryppyyn. Esimerkiksi yläreunasta, kuten tässä. Vieressä seisova koululainen parkaisee.

8. Koululainen on varma, että hän joutuu nyt rehtorin puhutteluun eikä tule saamaan peruskoulun päästötodistusta, koska pilasit hänen kirjansa. Ota rauhallisesti, irrota, aloita alusta. Ajattele palkkiosuklaatasi, jonka syöt, kun kaikki muut jo nukkuvat varmasti.

9. Liimaa reunamuovit kiinni. Huom: Katso, onko kannessa kohta tehtäville. Mikäli mahdollista, älä liimaa muovia kohtaan, johon lapsen täytyy kirjoittaa tehtävän vastaus. Tee sama kirjan toiselle kannelle.

10. Jossain vaiheessa sitten et enää päällystä eskarikirjaa vaan huomaat, että kädessäsi on seiskaluokan ruotsin kirja. Silloin olet jo oppinut päällystämään hyvin kahdeksan vuoden kokemuksella!

Jos taas teet yhä päällystysmokia, yritä olla kuin et tietäisi niistä mitään. Ehkä lapsi ei huomaa! Toisaalta mokat ovat hyviä, koska jos lapsi valittaa, a) tiedät, että hän on lukenut kirjojaan, ja b) lapsi voi opetella itse päällystämään ja sinun ei tarvitse enää nousta sohvalta!

11. Syö suklaasi. Jos huonosti käy eikä kaapissa ole kuin lasten karkkipäivän karkkeja, niin syöt ne ja ostat sitten muina naisina tilalle uudet. Koska olet sen arvoinen: kirjojen päällystäjä! (Lisää ansioluetteloosi, jos päällystät enemmän kuin yhden kirjan.)

Kontaktimuovi, kirja, koulukirja

 

Ps. Postaus on uusittu vuoden takaisesta, siksi kuvissa kummittelee yhä blogin vanha, pitempi nimi.

Tykkäätkö kirjojen päällystämisestä? Kuka teillä päällystää kirjat? Vai päällystättekö ollenkaan?

Tsemppiä uuteen kouluvuoteen!

Lue myös

X