Yli pyykkivuorten

Vanhempainillat, nuo tuskaiset piinapenkit

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
vanhemmat, koululaiset, koulu

Taas on se aika, kun kalenteri täyttyy päiväkodin, koulun ja harrastusten vanhempainilloista. Harjoittele istumista pienellä vessajakkaralla oikean istuma-asennon saavuttamiseksi, unohda kello ja arjen kiireet kotiin ja varustaudu tarkoin kysymyksin. Nyt se alkaa!

Jos et vielä tiennyt, niin joskus vanhempainillat ovat aika raskaita, todellisia piinapenkkejä. Syy ei ole opettajissa vaan toisissa vanhemmissa. Jos vanhempainilloissa juttu junnaa paikoillaan ja kello käy jo kahdeksaa, voit esimerkiksi aikasi kuluksi pitää kirjanpitoa siitä, kuinka monta vanhemman prototyyppiä löytyy luokasta.

vanhempainilta

Nämä vanhemmat löytyvät kaikista luokista:

Meidän Tiina -vanhempi

Meidän Tiina -vanhemmalle tulee opettajan puhuessa usein mieleen oma kullannuppu, minkä hän tuo kaikkien tietoisuuteen. Aina sopivassa välissä hän huikkaa, että ”No meidän Tiina on puhunut juuri tuosta…” ja kertoo mielellään pitkänkin monologin.

Vanhempi kertoo Tiinan mielipiteitä päiväkodista tai koulusta sekä kavereista ja opettajista. Joskus Tiinalla ei mene hyvin, ja silloin vanhempi tuo sydäntäraastavasti ja raskausajasta tarinan aloittaen esille Tiinan hyvinkin henkilökohtaisia ongelmia. Usein Tiina kuitenkin tykkää tosi paljon opettajasta, minkä vuoksi Meidän Tiina -vanhempi on vähintäänkin Ope, ope -vanhemman bestis.

Ope, ope -vanhempi

Ope, ope -vanhempi jumaloi luokan opettajaa tai ryhmän lastentarhanopettajaa. Hän ei käytä tästä aikuisesta etunimeä, vaan viittaa innokkaasti ja huikkii ”ope, ope” viitatessaan. Hän on opettajan säestäjä, jonka mielestä tällä luokalla on maailman paras ope, jonka ideat ovat häikäiseviä. Hän istuu usein eturivissä, paitsi jos oman mussukan pulpetti on taaempana. Silloin hän saattaa sanoa, että olisihan edempää nähnyt paremmin, mutta voihan hän nyt tässä samalla siivota Pekan pulpetin, että haluaako ope kurkistaa, miten on nyt siistimpi ja työskentely helpompaa. Hän harkitsee, voisiko pyytää opea Facebook-kaverikseen tai jopa yhteisille sauvakävelyille, ja luultavasti pyytääkin.

Myyjäiset ois ihana juttu -vanhempi

Myyjäiset ois ihana juttu -vanhempi innostuu silloin, kun suurin osa vanhemmista kalpenee. Opettaja mainitsee sanan ”leirikoulu” tai ”luokkaretki”. Myyjäiset ois ihana juttu -vanhempi alkaa heti tehdä jaettujen opetussuunnitelmapapereiden kulmaan listaa siitä, mitä hän leipoo. Tältä vanhemmalta karkaa mopo käsistä ihan saman tien.

Vanhempi ehdottaa myyjäisten lisäksi sukkafirman sukkien myymistä, vanhempien osallistumista hyväntekeväisyysjuoksutapahtumaan sekä lasten valmentamista sirkustemppuesitykseen, josta perittäisi joku kiva pikku maksu ovella ja jossa lapset voisivat esitysten lisäksi tehdä lavasteet ja säveltää musiikin. Vanhemmat leipoisivat mokkapaloja, pitsaa, sämpylöitä ja kaurakeksejä sekä samat gluteenittomina ja maidottomina, möisivät etukäteen lippuja työpaikkansa kahvihuoneessa ja järjestäisivät arpajaiset, joihin jokainen perhe voisi pyytää yrityksiltä tuotepalkintoja.

Meidän paras luokka -vanhempi

Meidän paras luokka -vanhempi on yhdistelmä Ope, opea ja Myyjäiset ois ihana juttu -vanhempaa. Hän puhuu luokasta kuin opiskelisi siinä itse ja intoilee kaikesta. Meidän luokka, paras luokka! Hän itse on niin täynnä me-henkeä, että muiden ei ole pakko edes yrittää. Hän kyllä järjestää ja osallistuu! Meidän paras luokka -vanhempi on mielellään esimerkiksi vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja.

vanhempainilta

Vanhemmat järjestämänsä hyväntekeväisyysjalkapallo-ottelun katsomossa. Ps. Mikon vanhemmat ja Sannan isä eivät taaskaan tulleet.

Neulojavanhempi

Neuloja-vanhempi tekee käsillään koko ajan. Jos hän ei neulo, hän piirtää paperinkulmaan tai näppäilee puhelintaan. Hänen ajatuksensa harhailevat muualla ja pian myös muiden ajatukset, koska hän kilisyttelee pulpetinkanteen puikkojaan. Pahimmassa tapauksessa hän pyytää opettajalta saksia kesken tämän lauseen, että saisi pääteltyä valmiin villasukan. Hän saattaa myös lähteä vastaamaan puheluun.

Olen täällä, koska on pakko -vanhempi

Myyjäiset ois ihana juttu -vanhemman intoillessa Olen täällä, koska on pakko -vanhempi kaivautuu syvemmälle penkkiinsä. Hän näkee silmissään syksyn mahatautikierteen sekä läksyistä, luistimista, sisäliikuntavaatteista ja pianoläksyistä muistuttamisen, ja väsyneet illat ja väsyneet aamut.

Hänen päässään vilisevät kolmen lapsen luokan joulumyyjäisiin leipominen, halloween-discon valvontatehtävät, sählyporukan vessapaperien myyminen, ensi kesän sukutapaamisen järjestelyvastuu, työmatkat ja -palaverit, nuorimman uhma ja Myyjäiset ois ihana juttu -vanhemman murhaaminen Neuloja-vanhemman sukkapuikolla.

Hän näkee mielessään joulukuun kalenterin, jossa ei tule olemaan kuin yksi vapaa ilta (jolloin hankitaan kaikki joululahjat ja -ruuat), muulloin on harrastusten, koulun, työpaikan ja päivähoidon joulujuhlia. Tip tip, tip tap, tipe, tipe, tip tap ja maistuisiko glögi? Kyllä kiitos, terästettynä.

EVVK-vanhempi

EVVK-vanhempi loistaa poissaolollaan.

Valittajavanhempi

Valittaja-vanhemman mukaan on suuri rangaistus, että hänen lapsensa ylipäätään on koulussa. Liian paljon läksyjä, liian vaikeita kokeita, liian aikaisin alkaa, liian myöhään loppuu, epäpätevä, epäreilu tai vääriä pedagogisia päätöksiä tekevä opettaja, meidän Anna ei sitten istu sen Katjan vieressä, koska Katja on kiusannut päiväkodissa, meidän Anna ei sitten syö perunaa koska ei tykkää, Anna ei sitten saa piirtää ja eikä ulkoilla, koska vaatteet menevät pilalle ja jos hän ei jo maininnut tarpeeksi pontevasti läksyjen määrästä niin nyt hän sanoo, että eihän niitä ehdi tehdä, kun Annallahan on ratsastustunnit, taitoluistelu, kuvataiteen perusopinnot, viulutunnit ja yleisurheilukoulu.

Kuinka monta näistä vanhempityypeistä tunnet? Mikä itse olet? Kerro karmaisevimmat vanhempainiltakokemuksesi! Päästikö naapurin Mirkku vanhempainillassa aivopierun, jälleen kerran?

Joko seuraat? Liity mukaan: Yli pyykkivuorten -blogi Facebookissa / @hannamaariap Instagramissa / Teinien vanhempien Ragemutsit / Sokerittomuushaaste 2020.

Lue myös

Avoin kirje koululle, varhaiskasvatukselle ja vanhemmille

Nyt puhuvat opettajat: haasteena riittämättömyydentunne ja kohtuuttomat vanhemmat

Onko huonoa vanhemmuutta, jos lapsen vanhempainilta on evvk?

Lue myös

X