Yli pyykkivuorten

Murrosikäinen, meitä pelottaa! Rakkaudella keski-ikäinen äitisi.

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
teini-ikä

Tervetuloa perheeseemme murrosikä! Saanen esitellä perheemme: isä keski-ikä, äiti keski-ikä, veli kouluikä ja sisko uhmaikä. Käy peremmälle, käy taloksi!

Otamme sinut perheeseemme ylpeänä, onnellisena, jännittyneenä, hiukan hätääntyneenä ja hyvin pelokkaana.

Sosiaalinen media

Me olemme edistyneitä vanhempia: olemme Facebookissa. Siellä me keski-ikäisten ystäviemme ja isosetiesi ja -tätiesi kanssa kauhistelemme maailmanmenoa ja ylpeilemme jälkipolvi-, urheilu-, siivous- ja marjastussaavutuksillamme.

Voimme päästää sinutkin juhlallisesti Facebookiin. Voit jakaa mielenkiintoisia artikkeleja esimerkiksi Helsingin Sanomien taloussivuilta. Vaikka meille on 20 vuotta opetettu, että mitään tietoja ei laiteta itsestämme internettiin, niin olemme nyt rohkaistuneet laittamaan Facebookiin koiran kuonon sijaan profiilikuvaksi oman naamamme.

Nuoruudessamme  julkisin esiintyminen omalla kuvalla oli osallistuminen luokkakuvaan. Kuvanhan näki luokkakavereiden vanhemmat ja mummot! Ymmärrät sen jännityksen ja panostuksen, kun katsot luokkakuviamme. Etuhiuksissa permanentti ja villapaidassa olkatoppaukset!

Meitä pelottaa Snapchatit ja Youtubet. Meille omien kasvojen kuvaaminen koko maailman katseltavaksi on yhtä kummallinen ajatus kuin että kävisi kuussa. On vähän sulateltava tätä tiukka yksityisyys vs. wtf yksityisyys -vastakkainasettelua. Me opettelemme pikku hiljaa somea ja sitä, mitä sen kiemuroista sallimme sinulle.

teini-ikä

Vaatteet

Olemme oppineet, että vaatteilla on tietyt nimet ja käyttötarkoitukset. Sukat yltävät nilkkoihin, housut vyötärölle ja paidat housun kauluksen alle. Jos housujen polviin tulee reiät, housut paikataan.

Meille on Elloksen ja Anttilan kuvastoissa opetettu hienoja sanoja, kuten naisten pukeutumispaita ja paituli. Sanavarastoomme kuuluu myös sana terveyssandaalit. Näillä lähtökohdilla me äiti keski-iät täytämme lapsi murrosiän vaatekaappia.

Tiedäthän, että tytär murrosiällä on hyvä olla paljon päällä, jos äiti keski-iällä on kylmä? Meitä pelottaa, että palelet! No okei, vedetäänkö raja siihen, että talvella ei toppahousuja eikä villahousuja, mutta kyllä nilkat peitossa ja kyllä talvikengät?

Pelottaa, että vilustut! Syksy on tulossa!

kesä

Seksi

Meidän nuoruudessamme vaati parin viikon suunnittelun, että saimme käsiimme alan lehden tai VHS-taltioinnin (kerron paremmalla ajalla, mikä on VHS). Sinulla tällaiset asiat ovat olleet käytössäsi kännykän kautta valitettavasti jo vuosia. Muistan, kun kerroin sinulle kauan sitten jo varovasti kukista ja mehiläisistä ja sinä mulkaisit ja sanoit, että ikäisesi ovat kiinnostuneita ihan heidän ikäistensä jutuista.

Sinun iässäsi haaveilin, että voisin tanssia discojytäkappaleen yhden ihanan pojan kanssa. Haaveilin, että hän katsoisi minua välitunnilla. Joskus katsoikin suurin piirtein samaan suuntaan, ja leijalin koulun käytävillä vyötärölaukkuun sullottuine Tamagotchineni, vyötärölle kurottuine farkkuineni ja pitkähihaisine body-nimisine vaatekappaleineni kolme viikkoa.

Onko sinullakin sellaista? Onhan? Meitä vähän pelottaa…

Päihteet

Kultaisella kasarilla alakouluun tuli joko päihdealan ammattilainen tai joku alan läpikotaisin itseoppinut. Koko koulu laitettiin istumaan salin lattialle, ja valkokankaalle heijastettiin K18-matskua mustuneista keuhkoista, mädäntyneistä hampaista, kuihtuneista ja piikitetyistä vartaloista, kadulla makaavista sammuneista ja kenties jopa kuolleista.

Kaikki näytettiin, kerrottiin ja peloteltiin. Salista lähti lapsia, joilla oli hiukset pystyssä ja kasvoilla sama ilme kuin peuralla ajovaloissa.

Pidän kotona sinulle samat valistukset, koska pelottaa, että menetän sinut.

murrosikäinen, murrosikä

Kasvatus

Uhmaikä on minulle jo hyvin tuttu. Kun uhmaikäinen sisaresi raivoaa, nostan hänet syliini ja pidän tiukasti kiinni. Pystyn kantamaan neljä ruokakassia keittiöön niin, että hän roikkuu huutavana jaloissani kiinni. Osaan asettaa hänelle rajat, harhauttaa, naurattaa ja viihdyttää.

En tiedä mitään sinun kasvatuksestasi!

Et halua enää lähteä joka paikkaan kanssamme. Olet tunteja pois kotoa kaverin luona. Suuttuessasi et enää kilju ja huuda (vielä, huudatko myöhemmin?) vaan muutut Muumilaakson Möröksi, joka mykkänä lipuu ohi ja jäädyttää koko tienoon. Vihaisena et roiku jaloissani vaan katsot vastaan kasvojeni tasalla. En todellakaan voi kantaa sinua huutavana tilanteesta pois.

Pelottaa, että en osaa kasvattaa ja ohjata oikein. Mitkä ovat hyvät rajat kotiintuloaikaan, kännykän käyttöön, somen käyttöön, pukeutumiseen, terveelliseen ruokavalioon, sisarussuhteiden käytössääntöihin, käyttäytymiseen aikuisia kohtaan, siihen, että saisit asiat samalla tavalla kuin naapurin neiti murrosikä…?

Anna minulle vähän aikaa puhallella ja opetella.

Rakkaus

Toisinaan naurat yhä vitseilleni ja annat minun harjata hiuksiasi tai halata sinua. Jos teet jotain kanssani, hymyilen loppuviikon kuin idiootti. Jos kysyt mielipidettäni ja toimit sen mukaan, en uskalla edes hengittää.

Minä ja isäsi muistelemme lapsuuttasi ja käytämme höpsöjä taaperosanojasi ja kerromme anekdootteja, joissa annat kerhon söpölle pojalle pusun. Anna meidän pitää ne muistot itsellämme! Yrität vain olla kuulematta.

Meitä pelottaa onnistumisesi kaverisuhteissa, opiskeluissa, työnhaussa, puolison valinnassa, omien lastesi kasvattamisessa heidän murrosiässään ja vanhainkotipaikkasi saamisessa. Olemme pelokkaita, hämmentyneitä ja epävarmoja, mutta äärettömän ylpeitä ja rakastuneita.

Tervetuloa kotiin murrosikä. Rakastamme sinua!

 

Asuuko teilläkin murrosikäinen? Mitenkäs sujuu? Missä pidät pääsi, missä annat periksi? Pelottaako?

 

Ps. Lukija, tämä on lähinnä vitsi, joten älä vedä tästä herneitä nenään. Tai niin kuin kasarilla sanottiin: älä revi pelihousujasi, muista verenpaineesi! Päivitetty postaus syksyltä 2016.

Lue myös

Missä vaiheessa vauva kasvoi kahdeksasluokkalaiseksi?

Äidiksi 23-vuotiaana

Ilta, jolloin kaikki tappelivat

Lue myös

X