Yli pyykkivuorten

Lapseni, nauti siitä, että sinulla ei ole mitään tekemistä

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
äiti lapsi
Sisarukset aika tosi monta vuotta sitten.

Mulla ei ole mitään tekemistä! En keksi mitään! Oikeesti, mulla ei ole mitään tekemistä! Ei mulla ole mitään leluja! Mulla on ihan tylsää!

Aava elää elämänvaihetta, jolloin hänellä ei ole MI-TÄÄN TE-KE-MIS-TÄ. Ei siis yksinkertaisesti yhtään mitään, ainakaan juuri nyt tällä sekunnilla. Siis esimerkiksi näin:

No askartele vaikka! EN!

Piirrä. EN!

Leiki nukeilla, barbieilla, Pet Shopeilla, pehmoleluilla, muovieläimillä, poneilla ja tallilla… EN!

Muovaile, maalaa. EN!

Temppuile renkaissa, hae kaveri meille, kuuntele äänikirjaa, tee maja, lue kirjoja…? EN!

Lähdetäänkö yhdessä ulos? EI!

Oikeesti, mulla ei ole mitään tekemistä!

Lapseni, lupaan, että kun olet aikuinen, sinulla on aina tekemistä. Uskotko, jos sanon, että asiantuntijat sanovat, että lasten tulisikin oppia tylsyyttä? Olet siis oikeilla jäljillä, hyvä! Tylsisty vain rauhassa lisää.

äiti lapsi

Koska on aikuisen tylsä hetki?

Ottamatta sen enempää pohdintaan sitä, miksi lapseni ei ajoittain muka keksi tekemistä, mietin tässä, että aikuiselämässä ei ole ollut vuosiin sellaista hetkeä, että ei olisi mitään tekemistä.

Jos ei ole töitä tai opiskeluja, on kotitöitä tai puutarhatöitä. Voisi pestä saunan tai uunin, imuroida auton, siivota keittiön kaapit, hakea varastosta talvivaatteet ja karsia pienet pois tai laittaa kirppariryhmiin myyntiin tavaraa.

Lukemattomia kirjoja ja katsomattomia sarjoja on valtavat määrät. Ystäville tai vanhemmille voi aina soittaa tai viestittää.

Lasten kanssa voi keksiä monenlaista, jos läksyiltä, ruuanlaitolta ja muulta arjen asialta jää aikaa.

Liikkumisen paine on koko ajan takaraivossa.

Lasten harrastukset nappaavat osan vapaa-ajasta. Selvitettäviä asioita on koko ajan liittyen lasten asioihin, kodin remontteihin ja muihin ajankohtaisiin asioihin. Laskujen maksamista, lehtitilausten perumista, lasten koulukuvien tilaamista.

Jos ei ole tekemistä, voi istua sohvalla viltin alla ja katsella ikkunasta ulos ihan vain omissa ajatuksissa tai lähteä halaamaan puita.

urheilu, liikunta

En muista, mitä on tylsyys

Aikuisen tekeminen on sillä tavalla hyvää, että jos jää aikaa, on kiva lähteä vaikka yhden lapsen kanssa jonnekin tai lähteä yksin juoksemaan tai lukea sohvalla lehteä. Kaappien siivoamisesta tulee hyvät kiksit sitten, kun se on tehty. Tietenkin iso osa arjesta menee tehtäviin, jotka on pakko hoitaa.

Onko vapaa-ajan tylsistymistä ruuhkavuosia elävillä aikuisilla? Työttömyys on ehkä sellainen ajanjakso, jolloin tylsyys, turhautuminen, toivo ja epätoivokin ovat läsnä.

Miltähän tuntuisi, jos ei olisi oikeasti mitään tekemistä? Tuntuisiko se hyvältä vai yhtä tuskaiselta kuin lapsesta, joka hylkää kaikki ehdotetut ideat?

Joka tapauksessa: Lapseni, nauti siitä, että sinulla ei ole mitään tekemistä! Se on varmasti ihanaa! Tai en tiedä. En muista.

Onko huolestuttavaa, jos ei muista, mitä on tylsyys? Vai onko tylsyys vain negatiivinen asia?

Lue myös

X