Yli pyykkivuorten

Lapset leikkivät hengenvaarallista leikkiä Pirkanmaalla

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Pyörtymisleikki

Meidän koulussamme, ja luultavasti muuallakin, ovat alakoululaiset kokeilleet hengenvaarallista ”leikkiä”. Leikissä lapset yrittävät saada porukalla yhtä pyörtymään kuristamalla, painamalla tätä kaulasta tai rinnasta tai peittämällä hengitystiet. Kun kuristettava pyörtyy, kaverit nappaavat hänet kiinni.

Kuulin tästä ensin kotikuntamme Facebook-ryhmässä. Jotkut nuoret kommentoivat ryhmässä, että samaa on tehty jo vuosia sitten. Kuulin myös, että samaa on kokeiltu yläkouluissa jo 1990-luvulla. Ei siis mikään uusi ilmiö, mutta itse kuulin vasta nyt siitä.

Pyörtymisleikki

Seuraavana päivänä asiasta odotti jo Wilma-viestikin. Poikaporukka oli kokeillut pyörtymisleikkiä sillä seuruksella, että yksi oli pyörtynyt ja toiselle tullut päänsärkyä. Rehtorikin oli puhutellut joukkoa, joten uskon, että tämä leikki jäi nyt tähän.

Sanomattakin on selvää, että tällainen leikki voi olla hengenvaarallinen. Seurauksena voi olla esimerkiksi aivojen hapensaamisen estyminen tai vaikka sydämenpysähdys.

Suosittelen kertomaan lapsille, mitä tällaisesta ymmärtämättömyydestä ja hölmöilystä voi seurata. Ihan kaikkea ei ole pakko kokeilla itse.

Lue myös

X