Yli pyykkivuorten

Käsi kädessä kuin vastarakastuneet – parisuhdematka Vanajanlinnaan

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Vanajanlinna

Kaupallinen yhteistyö Hotelli Vanajanlinna

Miehelle on ihan älyttömän vaikea ostaa synttäri- ja joululahjoja. Tai ainakin minun miehelleni. Hän haluaa itse valita vaatteensa, hän kuuntelee musiikkia suoratoistopalvelusta, lainaa kirjat kirjastosta ja ostaa mieluiten laadukkaita ja kestäviä tuotteita, jollaisia ei helposti osteta synttärilahjaksi vaan yhdessä harkiten ja vertaillen.

Lahjaongelmaa jälleen kerran pohtiessani tajusin, mitä mieheni toivoo eniten, mutta ei juuri koskaan saa: kahdenkeskistä parisuhdeaikaa. Niin kuin olen aiemmin kirjoittanut, meidän isovanhemmat asuvat 400 kilometrin päässä. Meille siis kahdenkeskiset reissut ja ihan pienetkin jutut, kuten syömässä tai leffassa käymiset, ovat aina olleet ison järjestelyn takana. Tällä kertaa päätin yrittää yllättää hänet.

Mieheni on kiinnostunut linnoista. Hän on jo muutamaan otteeseen sanonut, että olisi kiva käydä Hämeen linnassa. Niinpä päätin, että vien hänet synttärimatkalle Hämeenlinnaan ja Hämeen linnaan! Halusin kunnon irtioton, joten halusin saada matkaan yhden yön yöpymisenkin.

Hämeen linnan lisäksi sain upean tarjouksen toisesta linnasta! Hämeenlinnassa sijaitseva Hotelli Vanajanlinna tarjosi minulle mahdollisuutta tutustua vuonna 1924 valmistuneeseen linnaan, joka on rakennettu loistokkaaksi metsästyslinnaksi upeiden maisemien keskelle.

Siispä varasin meille Hämeenlinnan-matkamme kruunuksi Vanajanlinnan päälinnasta suiten!

Vanajanlinna

Pientä huijausta

Jo matkan suunnittelun alussa sain ihanilta ystäviltämme luvan tuoda lapset heille, jos matkamme vain toteutuu. Heille onneksi sopi yksi Vanajanlinnan ehdottamista viikonlopuista. Seuraava homma olikin vaikeampi: miten saada mies varaamaan työkalenterista tyhjä viikonloppu siten, että yllätysmatka ei mene pilalle töiden vuoksi?

Keksin niin läpinäkyvän valheen, että melkein pudotin silmäni, kun se meni läpi. Sanoin, että suunnittelen entisen työpaikkani työkavereiden kanssa joko lauantaille syömään menoa ja pitkälle yöhön jatkuvia jatkoja tai vaihtoehtoisesti sunnuntaille elokuviin ja syömään menoa.

Joka tapauksessa olisin poissa ihan koko päivän, mutta päivä varmistuisi vasta myöhemmin. Kysyin, voisiko hän merkata koko viikonlopun varatuksi, että ei ottaisi työkeikkoja vastaan silloin vaan olisi lasten kanssa kotona, että minä varmasti pääsisin kumpana tahansa päivänä. Se kuulemma sopi ihan hyvin. Oho, se oli helppoa!

Säilytin yllätyksen syntymäpäivään asti, joka oli kolme viikkoa ennen matkaa. Tein kortin, jossa oli tarkka ohjelma matkastamme sekä valokuvia ja historiaa kummastakin linnasta. Oli kyllä mieluinen yllätys! Sen jälkeen olikin hauska alkaa yhdessä odottaa matkaa. Lapsetkin odottivat ystävien luo pääsemistä.

Käsi kädessä kuin silloin teineinä

Ehkä parasta tällaisissa matkoissa on saada olla vain kahdestaan ilman, että täytyy joka hetki huomioida moni muukin ympärillä. Jo autolla ajaminen kahdestaan on ihan hassua ja ihmeellistä. Ainakin aika hiljaista, kun sisarukset eivät tappele joka asiasta, kuten tässä postauksessa.

Ajoimme ensin Hämeen linnaan, jossa kiertelimme jonkin aikaa. Sen jälkeen menimme Hämeenlinnan keskustaan sushi-buffettiin. Aavan keliakian takia ei usein jaksa valita uutta paikkaa ja tehdä isoa taustatyötä ruokapaikan turvallisuudesta, joten moni etninen ravintola jää lasten kanssa suosiolla väliin. Siispä nyt nautimme sushista ja kiinalaisesta ruuasta.

Kiertelimme ihan rauhassa ostoskeskusta. Oli kyllä ihan luksusta ensin syödä rauhassa ja sitten kävellä, shoppailla ja jutella keskeytyksettä. Meillä oli tosi hauskaa, ja oltiin ehkä vähän yhtä rakastuneen näköisiä kuin silloin lukiossa 20 vuotta sitten. Kun lapset eivät olleet näkemässä ja yökkimässä, käveltiin vähän käsi kädessä. Villiä menoa siis!

Vanajanlinna

Kuohuviinit kädessä suiteen

Ajelimme alkuillasta Hotelli Vanajanlinnaan. Saimme heti vastaanottotiskillä käteemme lasilliset kuohuviiniä. Mahtava hotelliloman aloitus!

Huoneemme oli juuri sellainen, kuin ajattelimmekin: entisaikoja huokuva, glamourilla sisustettu. Aika hauska, täysin erilainen hotellihuone kuin ikinä missään!

Kiertelimme vähän linnan eri kerroksissa ja kurkimme erilaisiin saleihin. Päälinnassa on yli 80 huonetta ja yhteensä 3 000 neliömetriä. Aikoinaan linnan ensimmäisessä kerroksessa sijaitsivat ruokasali, musiikkisali ja salonki. Kellarikerroksessa oli holvattu ja koristemaalattu viinitupa sekä turkkilainen sauna ja marmorinen uima-allas.

Aikoinaan linnan toisessa kerroksessa olivat isännän ja emännän huoneistot, joista löytyivät ylelliset makuuhuoneet, pukeutumishuoneet ja kylpyhuoneet. Toisessa kerroksessa majoittuivat myös marsalkka Mannerheim sekä Fazerin suku, joille oli varattu omat huoneistot. Muille vieraille oli varattu kahdeksan vierashuonetta linnan kolmannesta kerroksesta, jossa meidänkin suitemme sijaitsi. Jo tuolloin linnan huoneet oli sisustettu laadukkailla tyylihuonekaluilla ja matoilla ja taideteoksilla ja -esineillä.

hotelli, Vanajanlinna hotelli

Suklaaparfait ja metsämarjamousse

Illalla menimme syömään linnan ravintolaan. A. tilasi valmiin menun, johon kuului sokerisuolattua siikaa ja peuran sisäpaistia. Minä otin kylmäsavulohta sisältävän alkuruoan ja pääruuaksi paahdettua maissikananrintaa. Jälkiruuaksi otin ihan älyttömän ihanan suklaaparfaitin. A:n menuun kuului metsämarjamoussea.

Harvoinpa tulee käytyä ravintolassa, jossa tarjoillaan leivän lisäksi myös amuse bouche, keittiön tervehdys. Oli kyllä hieno ja hyvä kokemus, tykättiin kovasti kaikista ruokalajeista! Vanajanlinnan ravintolan A´la Carte -listan löydät täältä.

ravintola

ravintola, ateriat

Yhä sanon tahdon likasukillesi

Ehkä parasta koko matkassa oli huomata, että meillä on yhä hauskaa yhdessä. Nauroimme yhä samoille asioille. Totesimme, että yhä rakastamme, mikä ei välttämättä arjessa ole aina niin itsestäänselvää tai niin edes mielessä, kun vaihdetaan läpsystä lasten harrastuskyyditsijän roolia, pestään pyykkiä ja käydään ruokakaupassa.

Emme itseasiassa juurikaan puhuneet edes lapsista. Emme edes soittaneet heille, koska tiesimme, että heillä on tosi kivaa ja koska hoitopaikastakin tuli kivoja kuulumisia pari kertaa. Lapset eivät todennäköisesti olisi edes malttaneet tulla puhelimeen.

Täytyy lähteä edes joskus kotoa pois ihan kahdestaan jonnekin romanttiseen ja rauhalliseen paikkaan, että huomaa, että kyllä kultaseni, yhä haluan pestä sukkiasi ja kalsareitasi ja sinäkin yhä haluat ripustaa sukkahousujani kuivumaan ja käyttää autoni huollossa, kun minä en koskaan muista.

Yhä valitsisimme toisemme.

Related posts

  1. Parisuhdeaikakateus
  2. Rakkausmatka Tallinnaan
  3. Kihloihin 19-vuotiaana – mitä oikein ajattelin?
  4. Isovanhemmat asuvat liian kaukana

Lue myös

X