Yli pyykkivuorten

Eskarilaisen ja yläkoululaisen tytön arjen eroavaisuudet

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
sisarukset

Välillä tuntuu vähän hassulta olla kolmen niin eri-ikäisen lapsen äiti. Matildalle olen tosi nuori äiti, mutta Aavalle saman ikäinen kuin muutkin 6-vuotiaan vanhemmat. Arki eri-ikäisten lasten kanssa on aika vaihtelevaa. Siinä missä pienimmän kanssa saatan yhä käydä läpi kaupan leluhyllyllä syntynyttä raivaria, niin yläkoululaisen kanssa keskustelenkin kovinkin syvällisiä asioita murrosiästä, ihmissuhteista ja Stalinin ajan Venäjästä (jälkimmäisestä lähinnä silloin, kun kyselen kokeeseen ja näen faktat edessäni).

Pohdin tänään, miten 6-vuotiaan eskarilaisen ja 14-vuotiaan yläkoululaisen tytön arki poikkeaa toisistaan ja missä asioissa he ovat samanlaisia. Tässä muutama esimerkki.

lapsenvahti, lastenhoito

Ravinto

Tie tytön sydämeen vie mahan kautta. Voi kyllä! Kumpikin tykkää makeasta ja leipomisesta. Tyttöjen kanssa arvostamme yli kaiken perjantai-illan tai lauantain herkuttelua yhdessä kotona. Kumpikin tytöistä voisi hyvin elää ilman lämmintä ruokaa, leipä riittäisi.

Liikunta

Meillä on välillä käynnissä kotona temppukoulu. Tytöt harjoittelevat siltakaatoa ja spagaattia. Aava ja Henrik harjoittelevat tee-se-itse -karatea ihan omin säännöin, lue tästä. Kumpikin tyttö on luonnostaan temppuileva, joten sohvat, renkaat ja puolapuut ovat aina välillä kovalla käytöllä. Tytöt myös kuvaavat yhdessä joskus tanssivideoita.

Uni

Arkena kummankin pitää herätä ennen seitsemää. Viikonloppuna toinen herää yhä ennen seitsemää, toinen ei todellakaan, ei moneen tuntiin vielä seitsemän jälkeen.

sisarukset isosisko

Kaverit

Kummallakin on pari tosi hyvää kaveria, mutta meillä ei aina käy kavereita kylässä edes viikoittain. Kumpikin on koulupäivän jälkeen väsynyt eikä kaipaa kuin aikaa olla hetken kotona rauhassa.

Tärkeät tavarat

Toinen rakastaa yli kaiken pupuaan (lue tästä maailman rakkaimmasta pehmolelusta), muita pehmolelujaan ja kirjoja, toinen kirjoja, erityisesti Harry Pottereita sekä kännykkää ja kosketinsoittimia.

Vaatetus

Kumpikin on sitä mieltä, että vaatteet täytyy olla vain tietynlaisia. Toisella täytyy olla aina mekko tai paita ja hame tai leggingsit ja erityisen hieno paita. Toisella täytyy olla aina farkut ja mustaa, valkoista tai harmaata.

Kumpikaan ei halua kaulahuivia ikinä. Kumpikaan ei halua ulkohousuja, mutta toiselle pakotetaan. Kumpikaan ei omasta mielestään tarvitse talvellakaan kuin sormikkaat, ei sen paksumpia hanskoja.

Kumpikaan ei jaksa vaihtaa vaatteita, jotka kerran on päälleen laittanut. Kumpikaan ei palele ikinä. Kumpikaan ei haluaisi mielellään edes takkia (lue postaus Rakas lapsi, nyt hitsi vie se takki päälle!)

Toinen käyttää vielä söpön pieniä vaatteita, joissa on yksisarvisen kuvia ja kissanpentuja. Toinen käy pöllimässä vaatteensa ja kenkänsä äidin kaapista, mikä on tietysti kunnianosoitus number one, kun vanhojen naisten vaategarderobi kelpaa.

Kummankin kanssa on ihanaa käydä shoppailemassa vaatteita. Toiselta saan jo paljon mielipiteitä ja kommentteja shoppaillessa ja vaatteita valitessa. On hauskaa, että kotona on jo toinen nainen.

teini

Teini tuli kanssamme ulos lokakuun lopun lumihankeen. Sen sijaan, että olisin ilahtunut, aloin urputtaa. Sanoin, että jos hän ei heti lähde laittamaan talvikenkiä tai kumppareita, otan hänestä kuvan blogiin. ”Aivan vapaasti”, sanoi teini. Otin kuvan – ja hain itse hänelle paremmat kengät.

Koulu

Kumpikin tykkää koulusta, mutta eihän kukaan innosta kiljuen sinne lähde, varsinkaan maanantaina. Toisella on ensi vuonna ensimmäinen oikea peruskoulun kouluvuosi, toisella viimeinen peruskoulun kouluvuosi. (Lue eskariin liittyvät postaukset Eskari ja koulu jännittävät äitiä, vaikka lapsi on jo kolmas ja Nämä asiat täytyy osata ennen eskarin alkua.) Aika erilaisia vaiheita siis käydään läpi! Siinä missä toinen opettelee laskemaan 10 + 10, toinen on jo vuosia sitten mennyt matematiikassa sen asteen yli, jota äiti ymmärtää…

Kotityöt

Kumpikin tyhjentää astianpesukonetta. Isompi imuroi pienemmän huoneen osana kotitöitään. Kumpikin hakee postia. Isompi vie roskia, tekee ruokaa ja auttaa pyykkihuollossa. Kummankin huone näyttää yhtä kaaokselta lähes aina: kummallakin huoneen lattia on täynnä kirjoja ja vaatteita. (Lue tästä Lastenhuoneen sisustus: katso lastenhuoneen tärkein hankinta ja 10 vinkkiä lapsiperheen kodin siivoamiseen.)

Läheisyys

Toinen itkee vielä joskus ikkunassa, kun äiti lähtee jonnekin. Toinen ei edes huomaa aina, onko äiti kotona vai ei.

Toinen tulee joskus vielä yöllä kainaloon, toinen taas työntää äidin pois, jos äiti yrittää illalla tunkea kainaloon.

Toinen aikoo asua huoneessaan kotona loppuelämänsä ajan, kun taas toinen voisi välillä muuttaa pois ihan sinä samana päivänä.

Kumpaakin saa ohimennessä halata. Kummankin saa tulla illalla peittelemään ja halaamaan. Toinen haluaa päivän aikana mieluiten ”satamiljoonaa pusua, koska olet huuuurjan rakas”, mutta toinen ei ihan enää arvosta äidin pussailemista.

lstenhoitaja

Huumori

Toinen ihailee äitiä suuresti ja nauraa äidin jutuille niin, että ei meinaa saada kikatustaan loppumaan. Toinenkin nauraa äidin jutuille, jos silmienpyörittelyltään ehtii.

Kummankin huumorintaju on loistava. Toisen kanssa riittää, että esittää iltasadun pehmoleluilla ja tekee sadussa 10 sentin korkuisesta nallesta ädin ja 30 sentin korkuisesta lapsen, joka menee äidin syliin istumaan. Toisen kanssa huumori on taas niin loistavaa, älykästä ja hauskaa, että päivienkin jälkeen vielä naurattaa jotkut jutut.

Keskustelut

Kummankin kanssa pohditaan elämän suuria kysymyksiä, kuten viemäriverkoston toimintaa, viikonlopun leipomisen reseptejä, ihmisen olemisen tarkoitusta tällä maapallolla sekä tietysti huumorimielellä toisen tytön ja perheen miesten käyttäytymisen syitä.

Käyttäytyminen

Yhtä iloisia, kiukkuisia ja rakkaita kumpikin omassa eskariuhma- ja murrosikävaiheessaan. Tyttöjen puolustukseksi on sanottava, että välillä kovaäänisin, lapsellisin ja kiukkuisin on keski-iän uhmaikää ja muutaman vuoden päästä lähestyvää synttäriä jo nyt kauhulla odottava ja neljänkympikriisissä riutuva äiti.

Minkä ikäisiä lapsukaisia sinä kasvatat? Tai millä ikäeroilla sinun lapsesi kasvoivat?

Lue myös

X