Yli pyykkivuorten

Esikoisen odotuspäiväkirja: raskausviikot 17-29

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
vauva
vauva

Kaksplussan alla blogatessani monesti mietin, että blogin ja sen lukijoiden kannalta on harmi, että meillä ei ole enää vauvaa. Olisi ollut kiva kirjoittaa raskaudesta ja vauva-ajasta blogiin. Ne ajat ovat kuitenkin meiltä ohi. Muistin, että olen pitänyt jokaisessa raskaudessani odotuspäiväkirjaa, joten postaan teille monta vuotta myöhässä.

Tässä postaussarjan osassa kerron esikoisemme odotuksesta raskausviikoilla 17-29.

Lue tästä Esikoisen odotuspäiväkirja: raskausviikot 4-16.

Esikoisen odotus vuonna 2003

Tiistai 20.5., rv 17+4: Maha on kasvanut, siitä ehkä huomaa jo. Omasta mielestäni näytän lihavalta, mutta kyllä jotkut ovat jo arvelleet, että olen raskaana. No, ehkä tavallaan maha on kuitenkin enemmän sellainen vauvanpyöreä kuin lihava.

Alkaa tulla vaatepula, kun t-paidoista jää pian napa näkyviin. Paino sen sijaan heilahtelee ihan liikaakin. Omalla vaa’alla painoin tänään vähemmän kuin ennen raskautta.

Yliopiston luennot loppuivat jo viikko sitten. Nyt teen vielä kesän tenttejä. A. sanoi, että mun kesätyö on tän odottaminen, heh. Toissailtana A. taas kyseli, miltä vauva tuntuu ja sanoi, että olisipa jo lokakuu! Vaikka me oltiin alussa vähän hämmentyneitä ja A. ehkä jopa paniikissa, niin nyt ei vaan maltettais enää odottaa.

Torstai 29.5., rv 18+6: Ollaan käyty jo katselemassa vaunuja. Hintahaarukka on kyllä tosi iso. Pitää vähän pohtia, mikä olisi meille hyvä. Kauhean kalliita ei voida ostaa.

Tunsin ensimmäiset potkut niin, että olin varma! Se oli rv 18+2. Niin ihanaa! Nyt tunnen niitä koko ajan. Tänä aamuna vedit kolme jumppasettiä. Potkit käsillä ja jaloilla yhtä aikaa navan kummallakin puolella. Aika söpöä.

Tänään syntyi sinulle ystävä ystäväperheeseemme. Hän on tyttö. Saa nähdä, oletko sinä tyttö vai poika. Nyt painan jo 57 kiloa, hyvä.

vauva, raskaus, odotus

Maanantai 9.6., rv 20+3: Olet nyt 25 cm pitkä ja painat 300 g. Maha on jo iso, nyt se näkyy kunnolla! Potkit jo kovasti, koko maha heilahtelee! Potkit koko ajan, korkeintaan 10 minuuttia pidät välillä taukoa. A. on myös tuntenut jo potkuja mahan läpi.

Keskiviikko 11.6., rv 20+5: Eilen oli neuvola. Kaikki oli kunnossa, vain hemoglobiini aika matala. Sydänäänet olivat 152 tai 155, en muista kummat.

Olen varma, että olet poika tai sitten olet tosi pippurinen ja liikunnallinen tyttö. Potkit ihan koko ajan, eniten yöllä. Laskin 76 potkua, minkä jälkeen nukahdin. Muistin luvun aamulla. Sanoin A:lle, että hänen lapsensa hakkaa mua. Mitä oikein puuhaat siellä mahassa?

Sunnuntai 15.6., rv 21+2: Hassu fiilis maata sohvalla ihan kipeänä, kun kurkkuun koskee, lihaksiin särkee, päähän koskee, nenä on tukossa eikä jaksa edes kättä nostaa, mutta mahassa on käynnissä riehakkaat bileet. Reagoit selkeästi myös musiikkiin. Potkit, kun A. soittaa pianoa.

Tiistai 24.6., rv 22+4: Painan 58 kg ja vyötärönympärys on 88 cm. Tammikuussa se oli vielä 63 cm.

Hengästyn pienestäkin lenkkeilystä. Selkä on koko ajan kipeä. Se harmittaa. Juhannuksena nähtiin paljon ystäviä Itä-Suomessa.

20.6. tuli täyteen 154 päivää. Ensi kerralla neuvolassa saadaan paperit äitiyspakkauksen hakemiseen. Hurjaa!

Maanantai 7.7., rv 24+3: Neuvolassa kaikki ok, mutta olin lihonut liikaa (toim. huom. vuonna 2017: kyllä, näin lukee päiväkirjassani!). Paino oli nyt 60,3 kg, viimeksi 57 kg. Kuunneltiin sydänääniä. Nyt saa sitten hakea äitiyspäivärahaa ja -pakkausta!

odotus, raskaus

Keskiviikko 16.7., rv 25+5: Käytiin kavereiden ja A:n veljien kanssa Tallinnassa päivän reissulla. Oli tosi kiva päivä. Käytiin myös Itä-Suomessa mökeillä.

Ostettiin pinnasänky, patja, pinnasuojus ja hoitopöytä. Hurjaa, että meillä kohta tarvitaan sellaisia! Rinnoista tulee jo vähän maitoa.

Lauantai 19.7., rv 26+1: Nyt on tosi kuuma, sisälläkin 30 astetta. Maha alkaa olla iso: mahanympärys on jo 92 cm. Paino on melkein 61 kg.

Alkuraskauden vahva tunne pojasta alkaa väistyä. Näin viime yönä unta, että odotin toista lasta. Eka oli tyttö. Ollaan taas mietitty tosi paljon nimiä. Saat näillä näkymin kaksi nimeä. (Toim. huom.: Tässä vaiheessa olen ensimmäisen kerran kirjoittanut listaan etunimen, jonka esikoinen sai. Hän sai kuitenkin kolme nimeä.)

Olet jo 900 g ja 35 cm. En malta odottaa, että synnyt, mutta jännittää tosi paljon. Saisinpa sinut jo syliini. Selkään sattuu, ja tulee kivuttomia supistuksia.

Keskiviikko 23.7., rv 26+5: Lääkärineuvolassa kuulin, että ei haittaa tämä paino. Kaikki oli kunnossa. Näin taas unta, että olet tyttö. Kuumuus ja selkäkipu hankaloittavat jo elämää. On vaikea imuroida.

Perjantai 25.7., rv 27+0: Tänään tuli äitiyspakkaus! Vaatteet ovat valkoisia, violetteja ja keltaisia. Erityisen söpöt olivat body, potkuhousut, housut ja paita, joissa on valkoisella pohjalla erivärisiä pieniä kissoja. Makuupussi on vihreä. Siinä on muun muassa kirahveja ja seeproja.

äitiyspakkaus 2003

Kuva Kelan sivuilta.

Perjantai 8.8., rv 29+0: Paino 62,9 kg ja mahanympärys 96 cm. Pian on 100 cm rikki, hurjaa! Ostettiin yhdistelmävaunut.

Tiistai 12.8., rv 29+4: Tänään oli ensimmäistä kertaa neuvolan perhevalmennus. Meitä oli kuusi perhettä. Katseltiin synnytysvideo ja puhuttin raskauden vaivoista ja synnytyksestä. Minun raskaus oli toiseksi pisimmällä.

Selkään koskee ja väsyttää. Kumartuminen on hankalaa. Vauvan saaminen tuntuu vieläkin oudolta, vaikea uskoa. Kymmenen viikkoa laskettuun aikaan!

Postaussarjan seuraava osa ilmestyy myöhemmin.

Related posts:

  1. Esikoisen odotuspäiväkirja: raskausviikot 4-16
  2. Äidiksi 23-vuotiaana: Jäin paisi vain opiskelijabileistä
  3. Lapsi sylissä yöllä, kun muut nukkuvat
  4. En kaipaa enää vauvaa
  5. Kolmannen lapsen odotusta ei onnitella kuin yhdessä tapauksessa

Lue myös

X