Yli pyykkivuorten

Lasten joulukalenteri – millainen kalenteri sopii omalle perheelle?

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
joulu

On taas se aika, jolloin kaupat täyttyvät leluja ja suklaata sisältävistä joulukalentereista ja Facebookin askarteluryhmät itse tehdyistä joulukalentereista.

Joulukalenteri on lapsille odotettu ja pyhä asia, jota ilman ei tule Jeesus-lasta seimeen eikä joulupukkia porstuaan. Joulukalenteri on iso juttu, jonka voimalla päästään nopeasti joulukuun alusta aattoon ja saadaan joulumieli, vaikka ei sataisi yhtään hiutaletta lunta.

Näiden äitiyden 14 vuoden aikana olen testannut aika monenlaisia joulukalenterisysteemejä kerralla ensin yhdelle, sitten kahdelle ja lopulta kolmelle lapselle. Listasin ajatuksiani erilaisista joulukalentereista.

joulu

1. Kuvakalenteri

 • Näppärä tapa tukea naapurissa asuvan koululaisen harrastusta, ja vähentää hänen vanhempiensa stressiä, on ostaa lapselta partiolaisten kalenteri.
 • Kaupasta ostettavan kuvakalenterin aiheen voi kivasti valita sen mukaan, kuuluuko omaan jouluun enemmän seimi ja enkelit vai pukki ja tontut.
 • Helppo, vaivaton, halpa ja kaikille sopiva.
 • Totuus on, että nykylapsen ilme ei ole samanlainen kuin kasarilapsella kuvakalenterin saatuaan.

2. Suklaakalenteri

 • Minkä ikäiselle lapselle haluaa antaa joka päivä suklaan tai karkin? Tämä on tiukan perhepalaverin paikka. Kannattaa infota ajoissa mummit ja kummit, jos ei ole vielä suklaakalenterin aika. Jos kuitenkin anoppi työntää liian pienelle lapselle kalenterin käteen, niin älä paljasta lapselle, että siinä on luukkuja ja herkkuja. Syö itse suklaat ja teippaa luukut kiinni. Ihastelette yhdessä ihanaa kuvaa.
 • Halpa.
 • Lapsen mielestä yhtä hieno juttu kuin äidin mielestä lasillinen skumppaa vaahtokylvyssä yksin. Siis aika jees.
 • Kutsun suklaakalenterin ostamista äidin hyvän mielenterveyden ostamiseksi. Jos lapsi sen haluaa, niin minun mielestäni yli kolmevuotias voi hyvin syödä yhden pienen ja mauttoman suklaapalan päivässä jopa lähes kuukauden ajan.

3. Kaupan valmiit lelukalenterit

 • Lapsen mielestä yhtä hieno juttu kuin äidin mielestä lasillinen skumppaa vaahtokylvyssä yksin kuukauden lomalla Floridassa. Eli aika sairaan kova juttu!
 • Hinta 20‒35 euroa. Tämän kun kertoo perheen lasten lukumäärällä, niin tulee aikamoinen lovi joululahjabudjettiin. Meillä olisi tullut aikoinaan lasten toivomista Lego-kalentereista lähes satasen lovi. Kerran muistan meidän lapsilla olleen tuollaiset kalenterit. Enää kolmikko ei toivo tällaisia kalentereja, ainakaan kaikki kolme. Nyt tosin 11-vuotias Henrik sanoi, että hän toivoisi viimeisen kerran Lego-kalenteria. Ehkä hän ei enää sitä toivoisi tämän jälkeen, mutta 30 euroa joulukalenteriin… Täytyy pohtia. Mielestäni 30 euroa on paljon joulukalenterista.
 • Tällaisen kalenterin saamisen lapsi taatusti muistaa pitkään. Jos on mahdollisuutta ostaa, niin anna mennä!
 • Hyvä synttärilahjatoive loka-marraskuussa juhlivalle!
joulu

4. DIY joulukalenteri

 • Itse askarreltu tai valmiina ostettu kalenteri, jonka taskuihin tai pusseihin täytetään pieniä yllätyksiä.
 • Askartelijalle unelmaprojekti: voi tehdä sisustukseen sopivan kalenterin.
 • Ideoita kalenterin yllätyksiin: pompulat, pinnit, tarrat, karkit, sukat, joulukoristeet, pienet lelut kuten pikkuautot ja PetShopit, Lego-palikat, leimasimet, askartelutarvikkeet, kynät, kumit ja vihkot, purkat ja pastillit, kirjat, pieniä tavaroita sisältävän lelukokonaisuuden pienet osat jaoteltuina eri päiville, muistipelin kortit pari kerrallaan, kirppareilta pitkin syksyä etsityt pienet lelut…
 • Yllätykset voivat olla sellaisia, joita muutenkin hankkisi, niin kuin juuri sukat ja purkat.
 • Kalenteriin voi laittaa myös paperilappuja, joissa lukee yhdessä tehtäviä asioita, kuten leipominen, joulukuusen koristelu, kauneimpiin joululauluihin osallistuminen, jouluvalojen ripustaminen, jouluisten ohjelmien katselu, uimahallissa, leffassa, teatterissa tai kirjastossa käyminen, joulusatujen lukeminen… Saman lapun voi laittaa kaikkien lasten pusseihin.
 • Haasteena muistaminen. Onko varmasti aamuksi laitettu? Eiväthän lapset herää ennen yllätyksen laittamista?
 • Haasteena joulukalenterin hinta. Helposti pienetkin yllätykset maksavat muutamia euroja. Kokonaisuudesta voi tulla paljonkin kalliimpi kuin valmiista lelukalenterista!
 • Haasteena eri-ikäiset ja eri asioista kiinnostuneet lapset. Tytön kalenteri täyttyy helposti ja halvalla pinneillä ja pompuloilla, mutta pojan kalenteriin voi olla kalliimpi ostaa yllätyksiä. Entä, jos yksi lapsista on jo iso koululainen? Mitä hänelle voi laittaa?
 • Haasteena tilanteen muuttuminen. Jos luvattuna uimahallipäivänä yksi alkaakin oksentaa, niin siinä vaiheessa menee jouluilo jo naapureiltakin, kun kaikki itkevät  – ja muuten kovaa. Kannattaa siis täyttää yllätyspussit mahdollisimman myöhään, että on myös varma, että itse jaksaa lähteä juuri huomenna uimahalliin ja kaikki näyttävät toistaiseksi kasvoiltaan normaalisävyisiltä…
 • Haasteena äidin mielenterveyden paha järkkyminen liiallisen stressireaktion vuoksi. Katso ratkaisuksi kohta 2.
 • Itse tekisin tällaiset kalenterit mieluiten. Lasten iloa on ihana seurata. Voi kuitenkin olla, että säästän yllätysten pohtimisen ja rahat joululahjoihin ja hyppään kohtaan 2. Se lienee meillä nyt järkevintä.

Millaisen joulukalenterin sinun lapsesi saa? Kuinka paljon laitat rahaa joulukalenteriin? Jos täytät kalenterin itse, mitä laitat yllätyspusseihin?

Yli pyykkivuorten somessa: täältä löydät Facebook-sivun ja täältä Instagram-tilin @ylipyykkivuortenblog.

Lue myös

X