Yli pyykkivuorten

Täydellinen joulun aloitus Silja Symphonylla

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kaupallinen yhteistyö Tallink Silja Oy.

Kun kasvaa aikuiseksi, moni asia muuttuu. Lapsena niin moni asia oli upea, hohdokas, jännittävä ja ihana, mutta aikuisena asiat arkipäiväistyvät. Ajat myös muuttuvat koko ajan, joten oman lapsuuden aikaan ja tapahtumiin ei pysty omien lasten kanssa palaamaan. Yleensä asia on näin, mutta ei risteilymatkoilla Itämerellä. Kaikki on yhä ihan niin kuin silloin ihanassa lapsuudessa!

Jos joku asia on pysynyt, niin risteilymatkojen glamour, jännitys ja ihanuus! Niin se vain on, että yhä odottaa lähtöä tosi paljon. Terminaalissa ihmisruuhkassa on yhtä odottava ja jännittävä tunne kuin silloin 10-vuotiaana. Hytissä on edelleen hauskaa valita oma sänky. Laivan portaikoissa, hississä ja käytävillä on samanlainen tunnelma kuin silloin lapsena.

Karkkien ja kosmetiikan huumaava tuoksu, jazzin rytmit, buffetpöytien herkulliset ruuat ja laivan lipuminen Tukholman saariston ohi. Ne kaikki muistan lapsuudestani niin hyvin. Ne kaikki ovat yhä täällä.

Meidän ei tarvinnut miettiä kahta kertaa lähdemmekö, kun Tallink Silja kutsui meidän perheen Silja Symphonylle jouluiselle Suomi 100 -bloggaajavierailulle.
Silja Symphony

Perhehytissä tilaa vaikka sisarusrattaille

Olemme käyneet pari kertaa risteilyllä niin, että olemme ostaneet kaksi hyttiä. Meitä on viisi, ja pieninkin on jo kasvanut matkasängystä yli, joten emme enää mahdu tavalliseen hyttiin. Nyt saimme käyttöömme perhehytin. Hytissä oli kaksi kerrossänkyä sekä sohva, johon olisi saanut kahdellekin lapselle nukkumapaikan. Ihan huippuna bonuksena oli myös hyttiin kuuluvat virvokkeet sekä erittäin runsas lattiatila. Hyttiin olisi mahtunut kevyesti sisarusrattaatkin.

Meillä oli ikkuna Promenadelle. Aava tykkäsi istua ikkunalla ja katsella alhaalla kulkevia ihmisiä. Kesällä valoisan aikaan olisi ihanaa valita hytti, josta on näkymä merelle.

Kiertelimme Silja Symphonyn kauppoja ja kävimme leikkihuoneessa. Jokainen meistä osti vähän kotiinviemisiä. A. osti deodorantin ja hanskat ainakin, minä ja Matilda vähän meikkejä, Matilda ja Henrik karkkia ja Aava pehmolelukoiran. Minä ostin vielä ponchon. Vähän ostimme myös kotiinviemisinä viiniä ja suklaata.

Aava ja Henrik tykkäsivät Silja Land -leikkipaikasta, jossa Aava oli lähinnä pallomeressä ja Henrik pelasi Playstationia. Leikkipaikka näytti ihanalta ja turvalliselta myös ihan pienille.

Silja Symphony

Buffet: herkkuja ihan kaikille

Mikä on parasta lapsiperheen risteilyssä? No tietenkin buffet!

Me olemme suuria buffetin faneja. On hauskaa, että lapset saavat hakea itse ruokaa ja että heille löytyy lasten pöydästä esimerkiksi ranskalaisia, mutta lisäksi he saavat kierrellä ja ottaa lautaselleen omia suosikkejaan sekä maisteluun uusiakin makuja. Limsa- ja pehmiskone muun muassa takaavat sen, että lapsekin jaksavat syödä kauan, kun on hauskaa käyttää itse konetta. Ihan huippua!

Olimme risteilyllä marraskuun lopussa, jolloin laivalla oli jo jouluruokabuffet. Olipa ihanaa aloittaa jouluruokailut tältä vuodelta notkuvien pöytien äärestä! Kasasimme lautasillemme kinkun, laatikoiden ja rosollin lisäksi muun muassa lohta, mätiä, katkarapuaiolia, juustoja ja salaatteja.

Kuten aina, kysyin heti ravintolaan sisään astuessamme miten minä ja Aava tiedämme, mitkä ruuat ovat gluteenittomia. Vastaus ilahdutti. Jokaiseen gluteenia sisältävän ruuan tuoteselosteeseen oli selkeästi merkitty, että tuote sisältää gluteenia. Ei siis tarvinnut arpoa, että tarkoittaako mahdollinen G-merkintä gluteenia sisältävää vai gluteenitonta tuotetta. Myös muun muassa maito oli merkitty selkeästi tuoteselosteisiin.
Buffet

Suklaavaahtoa ja joulutorttuja

Mikä on yhtä hyvää kuin buffetin pääruuat? No alkuruuat, mutta ehdottomasti myös jälkiruuat!

Suuri määrä kakkuja sekä smootieta, hedelmiä, juustoja, suklaavaahtoa, joulutorttuja ja pipareita, suklaata, pehmistä ja kastikkeita ja karkkeja. Ainakin näitä! Gluteenittomiakin löytyi todella paljon.

Silja Symphony

Muumipeikon kanssa discoon

Siljan laivoilla yksi kohokohdista on aina tasokkaat esiintyjät. Aloitimme kummankin iltamme discosta: ensimmäisenä iltana tanssimme Muumipeikon ja Pikku Myyn kanssa ja toisena iltana Tallink Siljan maskotin Harri Hylkeen kanssa!

Aava oli ihan liekeissä! Hän nauroi, hihkui ja tanssi ihan pää märkänä. Aava jatkoi yhä tanssia discon vaihduttua bändin esiintymiseen. Tanssin hetken Aavan kanssa, kunnes hän sanoi, että ei enää jaksa. Menimme muiden luo pöytään istumaan. Kun istahdin alas, Aava sanoi, että hän tanssisi oikeastaan mieluummin yksin, kääntyi kannoillaan ja hyppäsi takaisin tanssilattialle vetämään hienoja muuvejaan. Taisin siis pilata hänen hyvän menonsa, joten hän saatteli vanhan äitinsä pöytään.

Kumpanakin iltana laivalla esiintyi Flexx Ballet -niminen 14-henkinen tanssiryhmä. Show oli tosi hieno. Aavakin tykkäsi kovasti. Show´n jälkeen katselimme ja kuuntelimme hetken illan bändiä. Toisena iltana yökerhon lavalla esiintyi myös upeaääninen espanjalainen miestrio, joka lauloi kitaran säestyksellä balladeja.

Aava ja minä lähdimme kello 23 nukkumaan. Muut jäivät vielä hetkeksi fiilistelemään laivan tunnelmaa. Pian keskiyön jälkeen olimme kaikki nukkumassa.Taxingen Linnan joulumarkkinat

Tukholma on ihan lähellä, mutta kuitenkin tarpeeksi kaukana, että saa irtioton arjesta ja pääsee ihan oikeasti ulkomaille. Tukholman Gamla Stan eli Vanhakaupunki, shoppailumahdollisuudet, Wasa-laivamuseo ja Junibacken ovat jo meille tuttuja. Tällä kertaa saimme tilaisuuden tehdä jotain ihan muuta sunnuntaille sijoittuvan Tukholma-päivämme aikana.

Buffetin jouluruokien ja laivan joulukoristeluiden lisäksi pääsimme kunnolla joulutunnelmaan, kun päivämme ohjelmana oli osallistuminen Ruotsin suurimmille joulumarkkinoille. Pääsimme Taxingen linnan joulumarkkinoille, jotka järjestetään vuosittain kahtena pidennettynä viikonloppuna marraskuussa.

Matkustimme 60 kilometrin matkan Tukholmasta Tallink Siljan järjestämällä bussikyydityksellä. Perillä meitä odotti 1800-luvun alkupuolella rakennettu linna, sen navettarakennus ja pihateltta, joissa oli yhteensä 130 myyjää Ruotsista ja ainakin myös Suomesta. Esillä oli käsitöitä, koruja, kyttilöitä, vaatteita ja ruokaa. Taxingen linna on kuuluisa kakkubuffeestaan, jonne oli kuitenkin niin valtavan pitkä jono, että emme kokeilleet sitä. Jono näkyy kuvassa alla. Sisällä jono kierteli vielä monen huoneen kautta.

Kiertelimme kojuja. Tytöt halusivat sokerikuorrutetut omenat. Ostimme myös kynttilöitä, taotun kynttilänjalan ja muutaman joulukoristeen. Markkinoiden sisäänpääsylipun hintaan kuului poniratsastus, jota Aava halusi tottakai mennä heti kokeilemaan.

Joulumarkinat Tanxingen linna

Taxingen joulumarkkinat

Onnistunut loma

Kolmen päivän risteilyloma tuntuu kuin olisi ollut kauemminkin poissa arjesta. Selvisimme jopa aika lailla ilman tappelua, vaikka mukana oli kolme eri-ikäistä lasta, alati houkutteleva karkkikauppa ja vähän eriävät toiveet esimerkiksi siitä, onko Harri Hylje vai meikkien shoppailu kovempi sana.

Meillä oli hauska jouluinen reissu. Suosittelen perhehyttiä, oli ihan eri fiilis, kun tavarat ja ihmiset mahtuivat hyvin hyttiin. Jos tekee mieli ulkomaille, mutta ei ole mahdollista lähteä kauaksi pois, kannattaa harkita risteilyä.


Tallink Silja

Meidän viisi vinkkiämme risteilymatkalle

  1. Jos kyseessä on perhematka lasten kanssa, asennoidu oikein. Unohda yökerhot, alkoholi ja läpi yön tanssiminen. Nauti lasten riemusta pallomeressä ja jäätelöannoksen edessä. Hyvästä ruuasta ja hyvästä unesta nauttii koko perhe.
  2. Laivan infosta ja Silja Land -leikkipaikasta voi lainata monia lapsiperheen tavaroita. Laivoilta löytyy ainakin matkasänkyjä, pottia, kerrossängyn irtolaitoja, lasten kuulosuojaimia, rattaita ja rintareppuja. Kaikkea ei siis tarvitse raahata mukana kotoa.
  3. Kokeile Tukholmassa jotain uutta. Linja-auton kyydissä opastetulla kierroksella saa ihan eri tavalla irti päivästä varsinkin lasten kanssa matkustaessa. Älä ainakaan käytä aikaa kiertelyyn sellaisissa kaupoissa, joita on Suomessakin.
  4. Muista ottaa myös lapsille mukaan juhlakengät tai vaikka tennarit. Talvikenkien sijaan on kiva kävellä laivassa kevyemmillä kengillä.
  5. Muista jättää buffetissa tilaa mahaan myös jälkiruualle!

Mitkä ovat teidän suosikkijuttujanne risteilyillä? Miten vietätte päivän Tukholmassa?

Lue myös

X