Yli pyykkivuorten

Lapsen keliakia korostuu jouluna (ARVONTA)

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Tonttupipo
Tonttupipo

Kaupallinen yhteistyö Breden Kids

Joulun aikana lapsen keliakia korostuu selvästi. Koko muu vuosi menee ihan tuosta noin vain tutulla kaavalla, mutta joulun aikaan tulee yhtäkkiä koko ajan tilanteita, jolloin täytyy muistaa ennakoida keliakia koko ajan.

Keliakia korostuu, koska piparit. Päiväkodissa tai kouluissa voi olla hauskana ohjelmanumerona pipareiden leipominen. Joulujuhlissa ja harrastusten näytöksissä ja esityksissä jaetaan pipareita. Ostoskeskuksissa on pipareita kaikkialla jaossa. Jopa joulukirkon ovella voi saada piparin käteen.

Mitä pienempi lapsi, sitä tärkeämpänä koen, että niissä hetkissä, kun sisarukset saavat käteensä piparin, keliaakikko saa äidin laukusta oman gluteenittoman piparinsa. Isompi, kuten meidän kuusivuotias Aava, jo ymmärtää, että jos nyt ei ole, niin kotona sitten saa.

Kolmevuotiaan keliaakikon kanssa ei voinut välttyä siltä, että välillä tuli suru puseroon, kun hänelle ei ollutkaan esimerkiksi tanssiharrastuksen vanhempien mukanaolokerralla mitään tarjottavaa (eivätkä vanhemmat ymmärtäneet, että ohjaaja tulee ja jakaa piparit suoraan lasten käteen).

Tonttupipot

Jauhot pöllyävät

Pipareiden leipominen on tärkeä osa jouluun valmistautumista. Olemme lähes joka voisi paistaneet ystävien kanssa pipareita niin, että lapset ovat saaneet itse kaulita taikinaa ja paineilla valitsemillaan muoteilla pipareita. Mitä enemmän muotteja, sitä hauskempaa!

Gluteenitonta ruokavaliota käyttävän lapsen kuuluessa porukkaan on vain yksi vaihtoehto: kaikki leipovat gluteenittomasta taikinasta. Jauhojen pöllyämisen takia ei voisi leipoa lähekkäin kahdella erilaisella taikinalla. Samoin kaulimet ja muotit täytyisi jakaa tiukasti kahteen eri pöytään eikä muotteja voisi vaihdella. Siispä leivomme vain gluteenittomasti ystävienkin kanssa!

Aava leipoi viime viikolla ensimmäiset piparit ystävänsä kanssa. Jauhot pöllysivät ja hauskaa oli!

piparit

Arvonta: Breden Kids Jouluhattu

Tytöt pääsivät joulutunnelmaan myös siten, että he leipoivat saamamme Breden Kids Jouluhatut päässään. Aavan ihana ystävä piti tonttuhatustaan niin paljon, että jopa nukkui hatun saatuaan ekan yön se päässään!

Sain ilokseni arpoa teillekin näitä ihanan pehmeitä pipoja! Arvon seuraavat pipot somekanavissani:

Instagram @ylipyykkivuortenblog:

  • Puna-valkoinen 9kk-1,5 v. 47/49
  • Musta-valkoinen 1,5-5 v. 50/52
  • Musta-valkoinen 1,5-5 v. 50/52
  • Puna-valkoinen 1,5-5 v. 50/52
  • Puna-valkoinen 5-9 v. 53/55

Facebook Yli pyykkivuorten

  • Puna-valkoinen 9kk-1,5 v. 47/49
  • Musta-valkoinen 1,5-5 v. 50/52
  • Musta-valkoinen 1,5-5 v. 50/52
  • Puna-valkoinen 5-9 v. 53/55
  • Puna-valkoinen 5-9 v. 53/55

Osallistu 13.12.2017 mennessä arvontaan somekanavissani merkitsemällä yhteen viestiin, minkä kokoisen ja kumman värisen pipon arvonnassa olet mukana. Laita yhteen viestiin vain yksi pipotoive. Voit osallistua kummassakin kanavassa usealla viestillä.

Breden Kids jakaa joulumieltä myös alekoodilla. Koodilla HANNA20 saa alennusta koko Breden Kidsin valikoimasta 31.12.2017 asti. Ihanat lastenvaatteet, kuten lämpimät pipot ja huivit, löydät täältä.

Huom! Tonttupipoja jaetaan ilmaiseksi Kauppakeskus Jumbossa Vantaalla ti 5.12. kello 17!

tonttuhattu

Onko teillä keliaakikkolapsen tai allergisen lapsen kanssa tiettyjä erilaisia jouluvalmisteluita? Onko päiväkodissa tai koulussa sujunut mutkattomasti esimerkiksi nämä pipareiden paistamiset?

Lue myös

Taistelen lapseni terveydestä kynsin ja hampain

Epäilyksenä keliakia tai ruokatorventulehdus? Lapsen gastroskopia

Aavan synttäreiden gluteenittomat tarjoilut

Lue myös

X