Yli pyykkivuorten

Sovitaanko, että teidänkin pojalla on joulujuhlassa siistit vaatteet?

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
poikien pukeutuminen
poikien pukeutuminen

Koko arkeni on tällä hetkellä lasten kanssa vääntämistä vaatteista. Varsinkin keskustelut ulkovaatetuksesta saavat minut, alati palelevan äiti-ihmisen, hikoilemaan. Asiahan on niin, että kuusivuotias ei halua haalaria eikä henkseleillä varustettuja ulkohousuja, kauluria tai kaulahuivia ja rukkasmallisia hanskoja. 11-vuotias ei halua ulkohousuja, talvikenkiä eikä kaulahuivia. 14-vuotias ei halua ulkohousuja, hattua, hanskoja ja kaulahuivia eikä autolla kulkiessamme edes takkia. Kengätkin ovat mieluiten lenkkarit.

Voi Herra varjele järkeni valo, kun väännän näistä asioista. Ei vaan mene minun päähäni nämä asiat, eivät sitten millään. Miksi lumipyryssä on ihanaa kävellä lenkkareissa ja ilman hattua, hanskoja ja kaulahuivia? Miksiiiii???

Lue tästä postaus Koululaiset jumaliste, nyt äiti opettaa miten puetaan päälle.

Uusi vaatetappelu: juhlavaatteiden pukeminen

Tärkeä osa vanhemmuutta on opettaa lapsille tapoja ja etikettiä. Tapoja noudattamalla kunnioittaa lähellä olevia sekä esimerkiksi erottaa arjen ja juhlan. Kukaan ei tiedä syntyessään mitään, joten asiat täytyy opetella ja opettaa.

Juhlapukeutuminen on mielestäni tärkeä osa juhlia. Oikeanlainen vaatetus tuo juhlaan arvokkuutta sekä ihan vain kuuluu asiaan. Oli upeaa seurata, miten kaikenikäiset suomalaiset kunnioittivat Suomen itsenäisyyttä pukeutumalla moniin eri juhliin tyylikkäästi. Lastemme koulussa oli myös upeat juhlat ensin perheille ja sitten koululaisille itselleen. Juhlia ennen tuli Wilmassa ohjeistus juhlapukeutumisesta.

Näiden joulukuun monien juhlien edessä olen taas uuden vaatetappelun edessä: poika ei halua laittaa juhlavaatteita.

Farkut käyvät pojalle juuri ja juuri niiden jokapäiväisten verkkareiden sijaan, mutta kenkinä pitäisi olla lenkkarit ja paitana kauluspaidan sijaan huppari. Syy: ”Ei äiti oikeesti kellään muullakaan ole mitään juhlavaatteita! No ainakaan puolella luokan pojista ei ollut viimeksikään!”

Niin, mutta tytöillä oli kaikilla!

poikien pukeutuminen

Pojan juhlapukeutuminen: verkkarit, lenkkarit ja huppari

Olen tehnyt tässä pojan äitiyden 11 vuoden aikana havainnon, että tytöillä on aina juhlissa juhlavaatteet, mutta pojilla ei aina edes puolilla päiväkotiryhmästä tai koululuokasta. Miksi? Miksi pojalle riittää joulu- tai kevätjuhlaan likaiset lenkkarit, farkut ja huppari, mutta tytöillä on kiharretut hiukset, balleriinat ja juhlamekot?

Siksi, että tytöt haluavat pukeutua, mutta pojat eivät? Ehkä, mutta miksi vanhemmat eivät vaadi? Miksi ei haluta opettaa tapoja?

Siksikö tytöillä on juhlavaatteet, että heille on helpompi ja halvempi ostaa? Ehkä. Tytön balleriinat, sukkahousut ja mekon saa halvimmillaan 20 eurolla, mutta pojan vaatetus maksaa paljon enemmän. Mielestäni kuitenkin esimerkiksi koulun joulujuhlaan riittävät siistit farkut, ihan vaikka siistit tennarit ja kauluspaita, jotka eivät nyt ihan liikaa maksa. Ostin Henrikille juuri kauluspaidan 16 eurolla. Ei koulun juhlaan tarvitse laittaa välttämättä pukua, mutta ei sinne nyt missään raitaverkkareissa mennä!

Äidit yhdessä pukemaan pojat joulujuhlaan!

Jos kyse on siitä, että ei ole varaa juhlavaatteisiin, niin ymmärrän sen oikein hyvin. Ei aina ole varaa, niin se vain on. Jos kuitenkin on kyse siitä, että pojan kohdalla ei välitetä ja poika saa itse päättää, niin en ymmärrä. Miksi emme halua opettaa myös pojalle tapoja ja etikettiä?

Sovitaanko, että jos vain suinkin on mahdollista, teidänkin poika laittaa joulujuhlaan siistit vaatteet? Mennäänkö äidit porukalla rintamassa kuin kadonneen etsijät metsässä käsikynkkää niin, että pojat eivät pääse sanomaan, että ei kukaan muukaan laita! Kyllä laittaa, nyt ainakin!

Voinko nyt siis sanoa pojalle, että olen sopinut muiden äitien kanssa, että joulujuhlassa kaikilla on siistit vaatteet? (Ja vaikka ei sovittaisikaan, niin pakotan pojan laittamaan kauluspaidan.)

Lue myös

Koululaiset jumaliste, nyt äiti opettaa teille, miten puetaan päälle!

Rakas lapsi, nyt hitsi vie se takki päälle!

Raitaverkkarit, majut, rähinät: koululaisen rakkaimmat housut

Näiden syiden vuoksi sisarukset tappelevat

50 kysymystä, joihin koululainen vastaa ei

Lue myös

X