Yli pyykkivuorten

Meidän jouluperinteemme

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
joulu
joulu

Meidän jouluumme on aina kuulunut isovanhempien kanssa vietetyt joulupäivät. Olemme olleet joka toinen joulu aaton minun vanhempieni kanssa ja joka toinen joulu miehen vanhempien kanssa. Olemme yleensä viettäneet joulua isovanhempien kodissa. Viimeistään tapanina olemme vaihtaneet toiseen mummolaan.

Koska asumme 400 kilometrin päässä rakkaistamme, kuten olen esimerkiksi tässä postauksessa Isovanhemmat asuvat liian kaukana kirjoittanut, olemme aina jouluna mummoloissa kauan. Meille joulun tunnelma syntyy tavaroiden pakkaamisesta, lahjojen piilottamisesta autoon, pitkästä automatkasta ja mummolaan ja rakkaalle kotiseudulle Savonlinnaan saapumisesta.

Minä ja mieheni olemme olleet yhdessä nyt tasan 20 vuotta (lue tästä Kihloihin 19-vuotiaana, mitä oikein ajattelin?). Lapsiperhe olemme olleet 14 vuotta. Tänä jouluna meillä on kolmas joulu ikinä, jonka vietämme omassa kodissamme! Se tekee joulusta erilaisen. Toivon, että se tuntuu silti oikelta joululta. Saamme kyllä isovanhemmat kylään ja matkustamme myös joululomalla vielä Itä-Suomeenkin toisten isovanhempien luo.

Joulu omassa kodissa

Olemme aina tykänneet lähteä kotiseudulle jouluksi siksikin, kun sinne ei pysty kovin usein matkustamaan. Tällä kertaa kuitenkin kokeilemme viettää joulun kotona. Tämä on ensimmäinen joulu uudessa kodissamme, (lue tästä Ostimme oman kodin tai vaikka tästä millainen olohuone meillä on, johon mahtuu hyvin kuusikin) joten tuntuu jännältä ja hauskalta kokeilla joulun viettoa omassa kodissa. Tuntuu myös hauskalta luoda lisää omia jouluperinteitä.

Koska yleensä olemme olleet joulun poissa kotoa, meillä ei ole koskaan ollut joulukuusta. Emme ole oikein tykänneet muovikuusesta ajatuksena, mutta tänä vuonna päätimme ostaa sen. Ihanaa, että joulun tuntua on tullut kotiin jo joulukuun puolivälistä asti eikä vain joulun pyhinä. Ajattelimme vielä käydä hakemassa omalta pihalta vähän kuusen oksia tuomaan tuoksua kotiin.

joulukuusi

Jouluaaton suunnitelmia

Ihan tarkkaa aikataulua meillä ei ole vielä aatoksi, mutta aattoomme kuuluvat aina ainakin nämä asiat:

 • Joulun lastenohjelmien katselu tai ainakin telkkarin auki oleminen samalla, kun puuhailemme muuta.
 • Riisipuuro aamulla.
 • Saunassa käyminen usein aamupäivällä. Usein on myös saunatuoksua ja ehkä myös vasta.
 • Ulkoilu, jos suinkin ehtii.
 • Joululounas iltapäivällä. Perinteinen lounas, johon kuuluu myös erilaisia kaloja ja jälkkäriksi luumurahkaa. Mies laittaa ruuat ja minä ja Matilda leivomme.
 • Syömme myös pipareita, korvapuusteja, maustekakkua, glögikakkua ja suklaata.
 • Jouluaattokirkossa käyminen koko perheen voimin.
 • Ehkä laulamme vähän joululauluja, kuten miehen perheessä on ollut aattona tapana.
 • Joulupukin tuleminen niin, että pukki soittaa ovikelloa eikä tule sisään. (Lue tästä Kutsutaanko joulupukki, jos yksi lapsista pelkää hysteerisesti?)
 • Joulupukki tulee ruuan jälkeen joskus kello 17 siten, että lapsilla on runsaasti aikaa tutkia lahjojaan. Tuntuisi kurjalta käskeä pienin heti nukkumaan, kun lahjat on jaettu.
 • Paketteja saavat lapset ja aikuiset. Lapset eivät hirmuisesti saa mitään ylimääräistä kivaa pitkin vuotta, joten jouluna he saavat. Aava saa ainakin sen Nerf-pyssyn (Lue tästä postaus Kuusivuotiaan tytön lahjatoivomukset)!
 • Jos ehditään, pelataan lautapelejä.
 • Haaveissa on myös syödä paljon suklaata, juoda lasillinen viiniä, lukea kirjaa, jutella, olla yhdessä ja hengailla vain. Nämä ovat sitten ehkä enemmän joulupäivän juttuja.
jouluaatto

Millaisia jouluperinteitä teillä on? Missä vietätte aaton?

Lue myös

X