Yli pyykkivuorten

Pöydässä gluteeniton, laktoositon, maidoton, lihaton, kananmunaton, pähkinätön ja yksivuotias. Mitä tarjosimme?

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
keliakia

Meillä oli viime viikonloppuna kylässä pitkästä aikaa eräs ystäväperheemme. Kun me kaikki yhdeksän, neljä aikuista ja viisi lasta, kokoonnuimme ruokapöydän äärelle, oli meidän allergioiden ja sairauksien tuoma välttelylista aika komea. Lisäksi pöydässä istui myös yksivuotias, jolle ei tietenkään kannata antaa mitään kaikista mausteisinta ja suolaisinta.

Kun kaikki allergiat ja sairaudet ymppäsi yhteen, oli ruoka-ainevaatimuslistamme tällainen: gluteeniton, laktoositon, maidoton, lihaton, kananmunaton ja pähkinätön. Mitä oikein tarjosimme?

Ystävämme ei syö lihaa, mutta syö kalaa, joten valitsimme pääraaka-aineeksi lohen. Uunissa paistetun lohen lisäksi tarjosimme keitettyjä perunoita emmekä esimerkiksi kermaperunoita tai lohkoperunoita, että pystyimme välttämään myös suolaa ja kermaa. Tarjosimme myös avokadoja ja salaattia, jossa oli salaatinlehtiä, tomaattia, kurkkua, paprikaa ja viinirypäleitä.

Teimme lehtikaalisipsejä, jotka olivat ystävillemme ihan uusi juttu. Laitoimme myös uunijuureksia sekä valkoviinikastiketta.

Gluteeniton ja maidoton valkoviinikastike

Huom! Käytimme kaurakermaa, mutta se ei sovellu keliakian vuoksi gluteenitonta ruokavaliota käyttävälle, koska kaura ei ole puhdasta kauraa. Ystävämme ja minä olemme gluteenittomia muun syyn kuin keliakian vuoksi ja Aava taas ei olisi halunnnut kastiketta. Ilman maidottomuutta olisi valittu kuohukerma, jolloin hänkin olisi voinut ottaa kastiketta.

1 rkl öljyä

2 rkl hienoksi silputtua sipulia

2 dl kuivaa valkoviiniä

1 kalaliemikuutio (tarkista, että ei sisällä gluteenia) + 4 dl vettä keitettynä

2 dl kermaa: jos maidoton, kaurakermaa, jos ei tarvitse olla maidoton, kuohukermaa

1 maustemitta suolaa

0,5 maustemittaa valkopippuria

1 rkl Maizenaa

1 tl sitruunamehua

Kuullota sipulia hitaasti öljyssä, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Kaada päälle viini ja keitä kokoon, noin puoleen alkuperäisestä. Lisää kalaliemi ja keitä, kunnes jäljellä on 3 dl. Lisää kerma, keitä 10 min hiljalleen. Mausta. Lisää Maizena, keitä 5 min ja lisää sitruunamehu. Siivilöi valmis kastike.

maidoton gluteeniton

Jälkiruokaa en ehtinyt alkaa tällä kertaa tarkemmin pohtia, kun monessa lempikakussani, kuten suklaa-juustokakussa, on maitotuotteita ja liivatetta. Kiireessä en lähtenyt tällä kertaa kokeilemaan mitään uutta. Tarjosimme jälkiruokana maidotonta vanilja- ja suklaajäätelöä, mansikoita, vadelmia, viinirypäleitä, mandariineja ja keksejä.

Mitkä ovat teidän bravuurit gluteenittomissa ja maidottomissa ruuissa?

Ruokaohjeita blogissa

Lehtikaalisipsit

Thaimaalainen kanakastike

Gluteeniton ja laktoositon suklaa-juustokakku

Gluteeniton, laktoositon ja pähkinätön maustekakku suklaahipuilla

Gluteenittomat pinaattiletut

Gluteeniton lounas: bataattiranskikset, lohimedaljongit ja sinikastike

Lue myös

X