Yli pyykkivuorten

Älä huutele Facebookin seinällä toisen yksityisasioita!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
facebook

Tiedätkö sen tunteen, kun odottaa vauvaa ja kuukaudet kuluvat niin hitaasti? Tiedätkö, mitä monet naiset miettivät yön pimeinä tunteina, kun vauvan myllätessä mahassa uni ei tule? Tiedätkö, mitä naiset ajattelevat äitiysneuvolassa vuoroa odottaessaan ja kotona pieniä vaatteita pestessään?

Moni miettii sitä, miltä tuntuu kertoa rakkaimmille sitten se The Uutinen, kun vauva on syntynyt. Moni suunnittelee hartaasti, miten asia kerrotaan face to face, puhelimitse ja somessa. Moni saattaa haluta kertoa uutisen esimerkiksi Facebookissa laittamalla mukaan vaikka vauvan varpaiden kuvan ja kivan runon. Miten ihana uutinen, miten mahtavaa saada kertoa se kaikille!

Joskus käykin niin, että uutista ei saakaan kertoa itse. Joku muu ehtiikin möläyttää sen ensin.

”Niille tulee vauva!”

Ystävälleni kävi näin:

”Kun aloimme odottaa esikoistamme, kerroimme vanhemmillemme heti, kun tikussa näkyi kaksi viivaa. Halusimme odottaa viikolle 12 asti ennen kuin kerroimme muille. No, äitini oli käynyt serkkunsa synttäreillä ja kertonut asian saman tien koko suvulle. Ultrakuvamme hän jakoi Facebookissa lupaa kysymättä. Kun suutuin, hän suuttui suuttumuksestani ja sanoi, että isoäidin oikeudella hän saa tehdä sen.

Kun odotimme kuopustamme ihan alussa, kerroin aamulla puhelimessa uutisemme sukulaiselleni, joka oli myös raskaana. Lähdimme puhelun jälkeen ajamaan mummolaan kahden tunnin päähän. Olimme innoissamme siitä, että saisimme kohta kertoa ihanat uutisemme. Kun pääsimme perille, kaikki tiesivät jo. Sukulainen oli soittanut ja kertonut. Olen edelleen raivona asiasta, vaikka kuopus on jo leikki-ikäinen.”

Ystäväni Terhi kirjoitti Äiti ja Melukylän lapset -blogissaan vuosi sitten postauksen Olen halunnut itse ilmoittaa lapsemme syntymästä. Terhi kirjoitti huomanneensa, miten monen kaverin Facebook-seinälle on alkanut tulla vauvaonnitteluja ennen kuin vanhemmat ovat itse kertoneet asiasta. Please, antakaa myös Terhin kertoa sitten keväällä itse, kun hänen kuudes pikkuisensa syntyy!

Minä kuulin tapauksesta, jossa vauva oli syntynyt sektiolla ja äiti oli ollut vielä heräämössä, kun isä oli ilmoittanut syntymästä isovanhemmille. Kun äiti sitten avasi Facebookin kertoakseen elämänsä suurimman uutisen ystävilleen, joku innokas sukulaistäti oli jo ehtinyt ensin. ”Onnea Riikka ja Marko, teille on syntynyt tyttövauva mitoissa 3 kg ja 50 cm”, luki siellä informatiivinen onnitteluviesti, jonka alle oli tietysti kerääntynyt joukko onnittelijoita.

Miksi hitsissä se sukulaisrouva ei voinut onnitella tekstiviestillä? Miksi Riikka ei saanut itse kertoa lapsensa syntymästä?

vauva

”Osanottoni, sinulta on kuollut isä!”

Ystäväni isä kuoli tällä viikolla. Kuulin asiasta aamulla, kun ystävä oli matkalla läheistensä luo. Puolivälissä päivää vilkaisin Facebookia, ja kyllä vaan, siellä ne jo olivat: kolme eri osanottoviestiä isän kuoleman vuoksi, vaikka ystävä ei ollut kertonut sivullaan asiasta mitään.

En tiedä mitä hän ajatteli tästä, mutta minulle tuli paha mieli. Miksi suruvalitteluja ei voinut laittaa tekstiviestillä? Miksi kaikkien nähtäville seinälle? Miksi sureva ei saanut itse päättää, koska kertoo asiasta – ja koska ottaa vastaan myös muiden surun, järkytyksen ja kysymykset.

Miksi some täyttyi viesteistä vain muutama tunti kuoleman jälkeen? Itse haluaisin hetken vain käpertyä yhteen rakkaiden kanssa ja ottaa vastaan viestejä vain kännykkään ja vain niiltä, jotka olivat oikeasti tunteneet poismenneen. Haluaisin kertoa asian sitten, kun jaksaisin. No, en toki oikeasti tiedä, miltä se tuntuisi, että joku huutelisi asian heti somessa. Ehkä se tuntuisi kuitenkin hyvältä, että välitetään?

Toisen ystäväni isä kuoli keväällä. Kuolema oli odotettavissa, mutta aikataulu yllättävä ja asia hyvin vaikea. Ystäväni ei ole maininnut Facebookissa sanallakaan isänsä poismenosta. Hän on halunnut käsitellä suruaan itse niiden ihmisten kanssa, jotka ovat oikeasti tärkeitä. Jos Facebookissa oleva ”kaveri” ei sano kadulla vastaantullessa moi tai ainakaan keksi mitään sanottavaa sen jälkeen, miksi häneltä haluaisi suruvalitteluja surun ollessa kaikista kipein? Se tuntuisi liian henkilökohtaiselta, liian iholle tulevalta.

facebook

”Minäpäs tiesin, tiesittekö te?”

Mitkä asiat kuuluvat someen? Jos olet somessa, tarkoittaako se sitä, että muut saavat liittää sivullesi mitä vain?

Ymmärrän, että ihmiset tarkoittavat vain hyvää onnitellessaan tai osaaottaessaan. Kuitenkin Facebookin seinälle kirjoittelusta paistaa sellainen näyttäytymisen ja suuren tietämisen kulttuuri. Jos kirjoittaa seinälle, haluaa, että kaikki muutkin näkevät, mitä henkilö haluaa toiselle sanoa. Jos näin ei olisi, asia kirjoitettaisiin yksilöviestiin. Vai mitä olette mieltä siitä, että ystävä muutti aviomiehensä luota pois ja sai heti seinälleen viestin, jonka sisältö oli, että olet sitten hankkinut oman kämpän, minä kuulin tällaista. Miksi, oi miksi, sitä ei voi kysyä vaikka soittamalla?

Kun puhuin aiheesta töissä kahvitauolla, aloimme pohtia, että kyllähän tähän syyllistyy itsekin. Joku ei ole ehkä laittanut Facebookiinsa syntymävuottaan, mutta silti sitä saattaa pamauttaa toisen seinälle onnittelut vaikka tasavuosista. Hyväähän siinäkin tarkoitetaan. Joku saattaa yhä julkaista toisista kuvia lupia kysymättä, vaikka se on toki onneksi vähentynyt hurjasti.

Siinä missä Facebookin alkuvuosina käytiin kaikki intiimikin keskustelu toisen seinällä, nyt jaetaan lähinnä kissavideoita, Gif-videoita ja uutisia. Some on muuttunut, mutta ihmiset eivät. Anna sururauha ja vapaus kertoa itse perhettä kohdanneesta kriisistä sitten, kun halua ja voimia on.

Älä kerro toisten salaisuuksia pesutuvassa, navetassa, kuntosalilla, ravintolassa, puhelimessa tai somessa. Vaikka olet iloinen tai surullinen toisen puolesta, sinun tehtäväsi ei ole kertoa toisen asioita muille.

Jos jokainen saisi kertoa ihan itse, ok?

Ps! Jaan vinkin lukijaltani: Muokkaa Facebookin asetukset niin, että kukaan ei voi julkaista mitään seinälläsi ennen kuin olet hyväksynyt kirjoituksen! Tätä kannattaa ehkä harkita lasketunajan lähestyessä, jos haluaa itse kertoa uutisen!

Lue myös

X