Yli pyykkivuorten

Ammattikeittiöt huijaavat keliaakikkoja

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
luistelu

Keliakia on keliaakikon ja hänen perheensä arjessa mukana joka päivä. Kotona sairaus ei tuota mitään ongelmia, mutta ravintolossa välillä tuottaa.

Keliaakikon on koko ajan varmistettava ja tarkistettava, että ruoka on varmasti turvallista. Pääosin Suomen ravintoloissa saa turvallista ruokaa ja erinomaista palvelua, mutta ei aina. Liian usein saan olla äitinä välissä estämässä vahingon sattumista. Läheltä piti -tilanteita on välillä useinkin.

Erityisesti huoltoasemilla ruokalistassa lukee usein merkintä gluteeniton, mutta ruoka ei oikeasti olekaan gluteenitonta. Miten sen voi tietää, jos ei ymmärrä kysyä?

Näin keliaakikkoja huijataan yhä vuonna 2018.

Ovatko ranskalaiset gluteenittomia?

Lastenlistassa on monta ruokaa merkitty koodilla G eli gluteeniton. Pieni keliaakikkomme haluaa nakit ja ranskalaiset. Lomamatkalla kun ollaan, niin hän myös ne saa. Ennen tilaamista on kuitenkin kysyttävä se peruskysymys.

‒ Meneekö teillä ranskalaisten friteerauskeittimeen mitään muuta kuin ranskalaisia? Meneekö esimerkiksi nuggetit?

‒ Ei kai… Käynkö kysymässä?

‒ Kiitos mielellään.

Kysyjä palaa kohta ja kertoo, että talossa on vain yksi rasvakeitin ja kyllä, sinne menee myös gluteenia sisältävät nuggetit.

‒ Okei. No sitten teillä lukee ruokalistassa virheellisesti, että ranskalaiset ovat gluteenittomia.

Tässä vaiheessa lapsi alkaa itkeä ja me alamme pohtia, mitä uskaltaisimme tilata hänelle tässä ravintolassa – vai uskallammeko mitään.

Otamme käyttöön suunnitelman b: koko perhe ottaa seisovan pöydän, eli isot sisaruksetkaan eivät saa heille luvattuja hampurilaisaterioita, koska pieninkään ei saa.

Siinä porkkanaraasteen ja nakkikastikkeen äärellä on sitten lomatunnelma katossa, sen ehkä moni vanhempi uskoo.

Lapsen keliakia

Jos ei ole gluteenitonta, vaihdamme ravintolaa

Tutkimme ruokalistaa meksikolaista ruokaa tarjoilevassa ketjuravintolassa. Neljävuotiaan makutottumuksilla olemme väärässä ravintolassa, mutta jospa löytäisimme hänelle jotain. Kysyn, voiko lapsi tilata esimerkiksi pihvin.

Tarjoilija vastailee kysymyksiimme näin:

‒ Pihvi on gluteeniton. No, riippuu miten herkkä on. Samalla parilalla paistetaan (gluteenia sisältäviä tuotteita). Kyllä, ranskalaisten öljyssä paistetaan myös nuggetit. Hänhän voi ottaa salaatin!

No, neljävuotias ei ota salaattia. No, keliakiassa ei ole herkkyysasteita.

Vaihdamme ravintolaa.

Riisihiutaleissa jäämiä muista viljoista

Keskustelu jokunen vuosi sitten Facebookin Vertaistukea keliakialasten vanhemmille -ryhmässä riisihiutaleista, joissa on merkintä ”saattaa sisältää muita viljoja”. Tuote on siis ehdottomasti kielletty keliaakikoilta.

‒ Meidän tytölle ei käy myöskään kaura, joten riisipuuroa on päiväkodissa kerran-pari viikossa, yleensä pari. Lastentarhanopettaja kävi pyynnöstäni selvittämässä mistä hiutaleista puuro tehdään. He olivat elokuusta lähtien keittäneen puuron näistä hiutaleista! Se loppui nyt ja tänään lapsi sai muroja, kun ei muita hiutaleita ollut saatavilla, mutta luottamus tuohon ja muihinkin ammattikeittiöihin romuttui kyllä aika huolella! Kannattaa siis käydä tarkistamassa mitä hiutaleita keittiössä käytetään.

Meidän päiväkodissamme ja koulussamme ruokailu on aina ollut hyvää ja turvallista, kiitos siitä!

Lapsen keliakia

Tuoteseloste mukaan aina!

Olen itse pähkinäallergisena törmännyt nyt muutamassa isossa juhlassa ja ison kaupungin konserttitalossa tilanteeseen, että ravintolan myyjät eivät ole tienneet, mitä heidän myymänsä tuote sisältää. Näissä tapauksissa gluteenittomuus on ollut tiedossa, mutta kun olen kysynyt, onko tuotteessa pähkinää, vastaus on ollut, että ”keittiö on lähtenyt jo töistä”.

Pyydän: kun toimitatte tilaisuuteen vaikka leivoksia, liittäkää mukaan muutama printattu lista tuoteselosteesta. Kyllä tarjoilijan tai myyjän kuuluu voida tarkistaa, mitä ainesosia ja allergeeniä hänen myymissään tuotteissa on. Se lisää myyntiä aika paljon, uskon vahvasti niin!

Ammattikeittiön on tunnettava vastuunsa

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin valkuisaine aiheuttaa ohutsuolessa tulehduksen. Sairauden ainoa hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio.

Ohran, rukiin ja vehnän välttäminen ei pelkästään riitä. Kauran on oltava gluteenitonta kauraa. Levitteen on oltava vain gluteenittomalle leivälle käytössä olevaa. Tuoteselosteet on tutkittava kaikista ruoka-aineista, jopa nonparelleista. Gluteenittomalle letulle ei voi laittaa hilloa, jos hillolusikka ja hillo ovat koskeneet vehnälettuun.

Gluteenittomaan ruoanvalmistukseen ei voi käyttää rasvakeitintä tai rasvaa, jossa paistetaan friteerattuja tuotteita. Ohjeistus on tullut Evirasta.

Elintarvikelain mukaisesti elintarvikkeista annettavan tiedon tulee olla totuudenmukaista. Jos annos ilmoitetaan gluteenittomaksi, niin sen gluteenittomuus tulee varmistaa koko valmistusprosessin läpi.

Tavallisten kansalaisten, joita keliakia ei kosketa, ei tarvitse näitä tietää, mutta ammattikeittiöiden on tiedettävä.

Toivon ammattikeittiöiltä ymmärtäväistä asennetta, kunnioitusta ja halua oppia uutta. Terveys ei ole leikin asia. Kiitos, että monessa ravintolassa nämä asiat ovat kunnossa.

Erityisesti huoltoasemilta toivon lisää tarkkuutta.

Olen kirjoittanut tästä aiheesta ensin Keliakialiiton ryhmäblogissa Arjen murusia, jossa bloggasin 2015‒2017.

lapsen keliakia

Keliakiaan liittyviä blogipostauksia

Näin saat keliakiaa sairastavan lapsen äidin itkemään

Näin lapsemme keliakia diagnosoitiin

Blogin ensimmäinen video: Lapsen keliakia

Epäilyksenä keliakia tai ruokatorven tulehdus: Lapsen gastroskopia

Haaste tuotekehittelijöille: missä ovat lasten gluteenittomat keksit?

Lue myös

X