Yli pyykkivuorten

Maksamme koululaisillemme kotitöistä ja pikkusiskon hoitamisesta

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
lstenhoitaja

Kyllä, me maksamme koululaisillemme kotitöistä ja pikkusiskon hoitamisesta. Kyllä, joku todella tekee niin.

Eihän kukaan maksa vanhemmillekaan kotitöistä, niin miksi lapsille pitäisi sitten maksaa? Siksi, että saatu raha pitää ansaita. 

Emme kuitenkaan ajattele, että maksamme kotitöistä vaan ajattelemme, että emme maksa kuukausirahaa, jos sovittuja töitä ei ole tehty. Siinä on iso ero. Ei meille vanhemmillekaan kukaan maksa kotitöistä, mutta jos isot koululaiset eivät tee sovittuja asioita, vähennämme heidän kuukausirahaansa. Me vanhemmat emme ole palvelusväkeä eikä tämä ole hotelli.

Tai voihan sen ajatella niinkin, että meillä a) lasten on pakko tehdä kotitöitä ja b) maksamme heille kuukausirahaa. Haluamme kuitenkin opettaa, että sovitut asiat on tehtävä. Kuukausirahan väheneminen on ihan hyvä uhka.

Uskon, että kotitöiden vaatiminen opettaa monia asioita sekä saa lapsen tuntemaan itsensä tärkeäksi. On hienoa tulla torstaina töistä kotiin ja kuulla, että huoneet on imuroitu erikseen pyytämättä. Lapsen iloa tehdyn työn kehumisesta on kiva seurata.

Kuukausiraha 20 euroa

Kuukausirahaa vähenee, jos hommat eivät kehoituksista huolimatta toimi ja lisääntyy, jos koululainen on hoitanut kuukauden aikana pikkusiskoa.

Me ostamme esimerkiksi vaatteet ja urheiluvälineet, mutta jos koululainen haluaa vaikka tietyn pelin tai kirjan, hän ostaa sen itse kuukausirahallaan.

Kuukausiraha on meillä 20 euroa. Tämän lisäksi annamme kyllä tarvittaessa rahaa vaikka elokuvissakäymiseen tai muuhun tarvittavaan, ennalta sovittuun juttuun. Meidän lapsemme eivät ole vielä innostuneita shoppailusta tai käy useinkaan kavereiden kanssa jossain, mihin tarvitsisivat rahaa. Esimerkiksi 14-vuotiaiden rahankäyttö ja kavereiden kanssa oleminen vaihtelevat yksilöllisesti ihan valtavasti.

Tämä systeemi toimii meillä nyt. Tarvittaessa sitten muutetaan systeemiä

lastenhoitaja

Näitä kotitöitä 11- ja 14-vuotias tekevät

Kotitöitä on mielestäni aika vähän meidän koululaisillamme. Heille jää hyvin aikaa läksyille, kokeille, harrastuksille, kavereiden tapaamiselle ja levolle.

Säännölliset kotityöt

  • Astianpesukoneen tyhjentäminen. Matildalla ja Henrikillä on lista, josta he katsovat, kumman vuoro on tyhjentää astianpesukone.
  • Roskien vieminen ja postin hakeminen pyydettäessä.
  • Oman huoneen ja lisäksi muun sovitun huoneen imuroiminen kerran viikossa.
  • Omien vaatteiden vieminen kaappiin.
  • Oman huoneen siivoaminen: sängyn petaaminen, pyykkien vieminen, huoneen järjestely ja pölyjen pyyhkiminen. Huoneen oletetaan olevan siisti kerran viikossa, mutta sänky pitää olla pedattu joka päivä.

Epäsäännölliset kotityöt

  • Omien pyykkien taittelu.
  • Pyydettäessä silloin tällöin erilaisten hommien tekeminen, kuten lakanoiden taittelu, pöydän kattaminen tai ruuanlaittoon osallistuminen.
  • Harvoin osallistuminen vaikka marjojen poimimiseen tai saunan pesuun.
  • Erikseen sovitusti pikkusiskon hoitaminen.
lapsenvahti, lastenhoito

Pikkusiskon hoitamisesta maksaminen

Pikkusiskon hoitamisesta olemme maksaneet lisää silloin tällöin, jos olemme käyneet vaikka kauemmin kaupoissa tai vaikka teatterissa tai olleet kumpikin töissä.

Kumpikin koululainen on tykännyt pikkusiskon vahtimisen tuomasta vastuusta. Pienellä kuukausirahan korotuksella koululainen on lähtenyt innolla pikkusiskon kanssa ulkoilemaan tai lautapelimaratonille pitkäksikin ajaksi.

Kun maksettu ”lapsenvahtikeikka” on saanut koululaisen tykkäämään pikkusiskon kanssa touhuamisesta, hän on touhunnut enemmän omaehtoisestikin siskon kanssa. Uskon, että he pelaisivat vähemmän Aavan kanssa lautapelejä, jos eivät olisi Aavaa hoitaessaan huomanneet, miten taitava pelaaja siskosta on tullut.

Kun ikäero on suuri, yhteinen tekeminen ei ole niin luontevaa kuin pienellä ikäerolla olevilla sisaruksilla. On helpompaa olla vain oman kaverin kanssa tai uppoutua kännykkään kuin innostua Afrikan tähdestä ja Muuttuvasta labyrintistä.

Emme maksa todellakaan aina pikkusiskon hoitamisesta, mutta joskus. Pikkusiskohan on jo 6-vuotias, joten mikään vauva hän ei ole. Aika harvoin heidän silti tarvitsee hoitaa siskoa.

Siis kyllä, me maksamme kotitöistä ja pikkusiskon hoitamisesta. Emme maksa koulutöiden tekemisestä ja kokeista, mutta annamme esimerkiksi 20 euroa joulu- ja kesäloman alkaessa kovasta uurastuksesta.

Maksatteko kotitöistä? Kuinka paljon lapsesi saa kuukausirahaa?

Lue myös

10 vinkkiä lapsiperheen kodin siivoamiseen

Sopiiko teinin huone kodin siisteys- ja sisustustyyliin?

Lastenhuone: Tilaa temppuiluun, leikkiin ja uneen

Yli pyykkivuorten myös Facebookissa ja Instagramissa. Tule mukaan jakamaan naiseuden ja äitiyden vertaistukea!

Lue myös

X