Yli pyykkivuorten

10 ideaa varhaiskasvattajien, ohjaajien ja opettajien lahjaan

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
kevätjuhla

Monessa perheessä mietitään joka kevät, että olisi ihanaa muistaa varhaiskasvattajia, koulunkäynninohjaajia, opettajia, valmentajia ja harrastusryhmien ohjaajia. Jotenkin olisi ihanaa kiittää kesän koittaessa, mutta miten?

Kasasin tähän muutaman vinkin, joita olen pohtinut vuosien varrella kolmen lapsen äitinä.

kevätjuhla

1. Kiitä

Sano kiitos pitkin vuotta. Kiitä myös silloin, kun arjen keskellä tulee vaikeita tilanteita. Työ on raskasta ja kiireistä. Hyvä yhteydenpito ja lapsen asioista kiinnostuminen on paras kiitos työstä.

Moni alan ammattilainen sanoo, että materiaalin sijaan sydämellinen kiitos kevätjuhlassa ja tai todistenjaossa on riittävä muistaminen.

2. Lapsen piirtämä kortti

Lapsen itse tekemä kortti on hieno tapa kiittää. Meillä lapset eivät oikein ole käskienaskartelijoita. Olen joskus tehnyt kortin niin, että olen leikannut lapsen aiemmin tekemästä piirustuksesta kuvan korttiin. Lapsen on pitänyt enää kirjoittaa kortin saajan nimi ja oma nimi. Lopputulos on ollut upea.

kevätjuhla

3. Kirje aikuiselle

Mieleenpainuva lahja on kirje tai kortin teksti, jonka lapsi on sanellut tai kirjoittanut itse.

Tekstissä voi olla esimerkiksi lapsen kertomia hauskoja anekdootteja kasvattajasta tai kasvattajan ominaisuuksia ja tapoja, joita lapsi ja perhe arvostavat. Perhe voi muutamalla sanalla kiittää yhteistyöstä ja toivottaa hyvää kesää. Uskon, että tällainen muistaminen säilytettäisiin.

4. Lahja yhteiseen käyttöön

Varsinkin päiväkodit ilahtuvat, jos lahja on joku yhteiseen käyttöön tuleva. Päiväkodista muualle eskariin tai kouluun siirtyvä lapsi voi antaa ryhmälle lahjaksi vaikka satukirjan tai lautapelin, jota käyttäessä ryhmä voi sitten muistella hetkiä yhdessä lapsen kanssa.

5. Persoonasta kertova lahja

”Meidän opettaja tykkää hirveästi tonnikalasta”, kertoi joku lapsi joskus, joten perhe osti lapsen toiveesta opettajalle tonnikalaa.

”Meidän ryhmän Liisa aikoo kesällä onkia”, sanoi päiväkotia käyvä lapsi, joten perhe osti Liisalle ongenkohon.

Tällaisia tarinoita luin joskus jostain keskusteluryhmästä. Hauska, personoitu ja mieleenpainuva muistaminen!

Lahja opettajalle

6. Kuluva lahja

Aikuinen ihminen haluaa ostaa itse kahvikuppinsa ja sisustaa kotinsa. Kaikki eivät keräile muumimukeja.

Kuluva lahja ei täytä kaappeja, joten se on helppo ja turvallinen valinta. Karkit, suklaat, kosmetiikka, servetit, marjamehut, mökillä käytettävät tavarat, ulkotulet, kynttilät…

7. Itse tehty lahja

Kaikki eivät ole askartelijoita, säilöjiä ja käsityöihmisiä (esimerkiksi minä en ole), mutta he ketkä ovat, voivat antaa jotain itse tehtyä.

Lempiväreillä tehdyt villasukat, kuusenkerkkäsiirappi, itse tehty mehu, joku muu käsityö…

Itse en antaisi opettajalle esimerkiksi lapsen koristelemaa patalappua, tyynyliinaa tai seinäkalenteria, jos opettajalla on omia lapsia tai lapsenlapsia. Vaan eihän sitä tiedä, voisihan se tullakin käyttöön!

kevätjuhla

8. Lahjakortti

Jos haluat muistaa isommin, osta lahjakortti esimerkiksi kirjakauppaan tai kauneus-, kulttuuri- tai liikuntapaikkaan. Näin lahja on taatusti nappivalinta.

Lahjakortti on hyvä valinta porukkalahjaksi, mutta lahjakortin voi ostaa itsekin pienellä summalla vaikka kahvilaan, kukkakauppaan ja uimahalliin.

9. Kukka

Leikkokukka on klassinen ja kaunis muistaminen. Jos ostat amppelin, on hyvä tietää, onko lahjan saajalla sille joku paikka. Kerrostalossa amppelille ei ole oikein paikkaa, jos ei ole parveketta.

kevätjuhla

10. Voiko antaa lahjaksi viinipullon?

Jonain vuonna pyöri somessa kuva, jossa perhe oli tehnyt viinipulloon etiketin, jossa oli heidän lapsensa kuva. Tekstinä luki, että ”Lapsemme on ehkä syy miksi juot, joten tarjoamme tämän pullon”. Joidenkin mielestä idea oli riemastuttava, joidenkin mielestä kauhea.

Jos totta puhutaan, niin minähän haluaisin tyhjentää koko Alkon lasteni ammattikasvattajien lahjoihin… He olisivat sen ansainneet.

Saako antaa lahjaksi viiniä? Lapsi ei tietenkään saa antaa sitä, mutta aikuinen ehkä saa. Toki täytyy tietää, mitä kasvattaja olisi itse mieltä tällaisesta lahjasta. Itse uskon, että voittaisi kynttilät, suklaat ja väärän astiasarjan kahvikupin mennen tullen.

Kasvattajat, onko sopivaa, jos perhe antaa teille viinipullon lahjaksi? Millaisesta lahjasta ilahtuisitte?

Mitä te annatte lasten opettajille ja päiväkodin henkilökunnalle lahjaksi?

Keskustele blogin kommenttikentässä tai Facebookin yhteisössä.

Lue myös

10 vinkkiä opettajien ja kasvattajien joululahjaan – päivitetty postaus

Kaunis kiitos kaikesta päiväkodin kasvattajat!

Nyt puhuvat opettajat: haasteena riittämättömyydentunne ja kohtuuttomat vanhemmat

Lue myös

X