Yli pyykkivuorten

Opeta ruokarajoitteiselle lapselle, että maailma ei ole reilu

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
keliakia

Lapsen ruoka-aineallergia, keliakia tai muu ruokavalioon vaikuttava vamma, oire tai sairaus rajoittaa koko perheen elämää. Tai ehkä ruokarajoitukset rajoittavat alussa elämää, mutta tilanteen vakiinnuttua vain vähän näyttävät suuntaa.

Me olemme eläneet Aavan keliakian kanssa nyt 3,5 vuotta. Keliakian diagnosoiminen kesti puolitoista vuotta ja oli niin rankka prosessi, että emme ehkä ole vieläkään toipuneet täysin. Kirjoitin diagnosoimisen vaikeudesta ja perheemme rankoista ajoista postauksessa Näin lapsemme keliakia diagnosoitiin.

Minäkin olen gluteeniton tai oikeastaan vehnätärkkelyksetön IBS:ni takia, joten senkään takia gluteenittomuus ei ole meille millään tavalla mikään ongelma. Lue tästä postaus En ole raskaana – IBS ja FODMAP.

keliakia

Kaikki ottavat keliakian huomioon

Keliaakikkolapsi on aina huomioitu hyvin.

Olemme alusta asti pitäneet tärkeänä, että Aava saa aina kaiken saman mitä muutkin.

Leivomme kaiken gluteenittomana. Teemme kaiken ruuan gluteenittomana. Lapsella on aina yhtä hyvä valikoima leipiä, karkkeja, keksejä ja kaikkea muutakin kuin muillakin.

Perhe, suku ja ystävät pitävät tärkeänä, että Aava on aina huomioitu hyvin. Koulussa ja päiväkodissa kaikki on sujunut hyvin.

Aava sai vasta synttärikutsun, jossa olevaan numeroon soitettuani synttärisankarin äiti itketti minua sanomalla, että hän tekee juhliin Aavan vuoksi kaiken gluteenittomana. Kaiken.

Lue tästä Näin saat keliakiaa sairastavan lapsen äidin itkemään.

keliaakikkolapsi

Keliaakikko ei intoile karkkihyllyllä

Keliaakikko odottaa hiljaa karkkihyllyllä, että aikuinen näyttää, mitä saa syödä.

Tähän asti Aava on odottanut hiljaa synttäreillä, kaupan karkkihyllyllä, suvun juhlissa ja kylässä, että aikuinen näyttää, mitä hän voi syödä.

Häntä ei näe juoksemassa karkkihyllyä edes takas ja hihkumassa, että haluan tuota, tuota ja tuota. Hän odottaa, että kuulee, mitä hän voi syödä.

Hän ei ole koskaan kiukunnut mistään ruokavalioonsa liittyvästä jutusta. Hän on tiennyt, että jos nyt ei ole mitään hänelle sopivaa eikä äidinkään laukussa ole, hän saa sitten kotona vastaavan. Pääsiäisen virpomispalkkiot hän tuo tottuneesti kotiin keittiöön, ja aikuinen vaihtaa herkkukaapista epäsopivien tilalle sopivat. No problem.

Nyt yhtäkkiä, kun hän on menossa kouluun, on tullut eteen uusia tilanteita.

omenapuu

Jäätelö tötterön sijaan kuppiin

Keliaakikkoa on alkanut harmittaa karkkihyllyllä.

Nyt yhtäkkiä tuntuu, että keliaakikkolapsi on ihan oikeasti huomannut, että muiden valikoima on kymmeniä kertoja parempi kuin hänen – eikä tilanne tule muuttumaan koskaan.

Häntä on alkanut harmittaa, jos muut saavat jäätelökioskilla jätskipallon tötteröön ja hän kuppiin. Joskus kaupan jätskialtaassa ei ole hänelle kuin mehujäätelöä.

Harmittaa, jos juhlissa tarjolla olevista karkeista yksikään ei ole gluteeniton – tai ne gluteenittomat on sotkettu gluteenisten joukkoon ja näin kontaminoitu gluteenia sisältäviksi.

Rippijuhlissa jännitys, pitkä matka, väsymys ja vieraiden ihmisten ympärillä olo purkautui kiukkuun siitä, että hänelle oli ”vain” näkkäriä leipänä. Me aikuiset kiitimme sydämellisesti siitä, että oli hienosti huomioitu. Mitään muuta ei olisi tarvinnutkaan olla pääruuan lisukkeeseena.

Lopulta, kun kiukku laantui, hän ihastui kyseiseen näkkäriin – ja söi kolme näkkäriä.

puutarha

Leijonaemo suojelee lasta

Unhodin kertoa: maailma ei ole reilu reityisruokavalioiselle.

Kun Aavalle tuli diagnoosi, taistelin leijonaemon lailla, että kaikki oppivat, mitä tarkoittaa gluteenittomuus, kontaminaatio ja erikoishygienia. Pidin kunnia-asiana sitä, että Aava, tulloin 3-vuotias, saa ihan samaa kuin muutkin. Halusin, että hän ei koe itseään erilaisena kuin muut.

Nyt yhtäkkiä, kun hän on 7-vuotias, mietin, että olenko tehnyt hänelle karhunpalveluksen. Olen ehkä unohtanut kertoa yhden tärkeän asian: maailma ei ole reilu erityisruokavalioiselle.

Tarkoitan, että olemme aina olleet tietenkin todella tarkkoja ruokavalion kanssa. Tietenkin.

Tarkoitan tällä, että olemme tähän asti opettaneet lapsen siihen, että jos muilla on vohveleita ja kermavaahtoa, myös keliaakikolla on vohveleita ja kermavaahtoa. Se on ollut meille kunnia-asia.

Maailma taas antaa samassa tilanteessa keliaakikolle kuivan pullan pakastimesta. Se on asia, joka on pakko oppia ja hyväksyä.

Erikoisruokavalioisen on vain opittava siihen, että joskus hänelle ei ole mitään.

Joskus häntä ei huomioida, koska ei tiedetä. Joskus koska ei osata. Joskus koska ei ymmärretä, miten tärkeää huomioiminen olisi. Joskus ei huomioida, koska ei haluta huomioida. Joskus ei huomioita, jos pelottaa tarjoilla epäonnistumisen riskin vuoksi. Jos ei vain ole tarjolla mitään yrityksestä huolimatta.

tyttö

Terveyttä täytyy kunnioittaa ja suojella

Oikeassa elämässä maailma ei ole reilu.

Erityisruokavalioisen on opittava pitämään aina eväitä mukana, ilmoittamaan aina etukäteen ja kysymään, tarkistamaan ja varmistamaan joka kerta.

On opittava kunnioittamaan ja arvostamaan omaa terveyttä niin paljon, että pysyy varmasti terveenä.

On opittava nöyryyttä, kiitollisuutta, pikkuisen itsekkyyttä ja paljon ajatusta siitä, että omat eväät ovat turvallinen ja varma valinta.

On vain opittava olemaan kiitollinen siitä, mitä löytyy. Ei saa loukkaantua eikä ärsyyntyä, koska kenenkään muun ei tarvitse olla toisen ruokavalion asiantuntija. Sen sijaan ravintoloiden täytyy olla ruokavalioiden asiantuntijoita, mistä kirjoitin postauksessa Ammattikeittiöt huijaavat keliaakikkoja.

Nyt kun lapseni on oppinut, että hän on tasa-arvoinen ja sen arvoinen, että hänellekin on aina tarjolla samaa kuin muillekin, alan opettaa, että oikeassa elämässä näin ei itse asiassa ole.

Oikeassa elämässä maailma ei ole reilu, mutta se on vain opittava.

Näkkäri rippijuhlissa on ihana asia vaikka muilla olisi karjalanpiirakoita, rieskaa ja tuoretta ruisleipää. Näkkäri on ihan mahtava juttu.

Lue myös

Näin lapsemme keliakia diagnosoitiin

Lapsen ajatukset omasta keliakiastaan

Missä ovat gluteenittomat lasten keksit? Haaste tuotekehittelijöille ja maahantuojille

Lue myös

X