Yli pyykkivuorten

Nämä asiat tekisin toisin, jos saisin lapset vasta nyt

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
odotus
dav

Jos saisin lapset vasta nyt, tekisin nämä asiat ehkä toisin.

Enemmän ja laadukkaampia valokuvia

Kun Matilda syntyi, meillä ei ollut digikameraa. Tämä aika on ihan eri kuin 2003 tai 2006. Ottaisin paljon enemmän kuvia ja paljon laadukkaampia kuvia. Kävisin 4D-ultrassa. Kävisin valokuvaamossa raskausmahan ja vastasyntyneen kanssa. En valitsisi yksivuotiskuviin halvinta valokuvaamoa. Teettäisin jokaisesta lapsesta isomman yksivuotiskuvan ja harkitsisin kuvaan valittavaa asua tarkemmin.

Ottaisin kuvaamossa koko perheestä kuvia ainakin silloin tällöin lasten ollessa pieniä.

odotus

Avun pyytäminen

Etsisin raivokkaammin lapsenvahtia ja maksaisin surutta lapsenvahdille. Varsinkin silloin rankan vuoden aikana, kun mies oli täydennyskoulutuksessa, minulla oli uusi työ ja Aavan keliakia oireili rankasti, olisin ehdottomasti tarvinnut apua. Taistelin hammasta purren ja itkin, että olen huono äiti, kun en meinannut jaksaa, ja lapsetkin vain tappelivat.

Olisi pitänyt ostaa ruuat ovelle, ottaa siivooja ja ostaa lapsenvahdin palveluja ihan vaikka vain, että olisin voinut lukea edes yhtenä iltana sen vuoden aikana hetken kirjaa rauhassa.

Lue tästä postaus Näin lapsemme keliakia diagnosoitiin.

sisarukset

Pottaharjoittelu pannaan

En missään tapauksessa käyttäisi sekuntiakaan aikaa sen stressaamiseen, että tietyn ikäinen lapsi ei käy vielä potalla. En sekuntiakaan. 

Lue tästä postaus Lopeta stressi pottaharjoittelusta NYT HETI!

Tekemistä koko perheelle

Nauttisin vieläkin enemmän siitä, että keksimme tekemistä, josta koko perhe tykkää täysillä. Lasten kasvaessa ne tilanteet vähenevät koko ajan. Enää ei ole mitenkään itsestäänselvää, että koko perhettä kiinnostaisi sama tv-sarja, elokuva, tapahtuma tai urheiluharrastus, kun lasten ikäskaala on 7-14 vuotta niin kuin meillä nyt.

Meidän perhe

Nämä asiat tekisin yhä samoin

Yhä yrittäisin opettaa lapset nukahtamaan yksin omaan huoneeseen vastasyntyneestä asti. Ehkä se ei nyt onnistuisi, mutta näiden kolmen kanssa se jostain ihmeen syystä onnistui. Se on tuonut valtavasti lisää omaa aikaa, kun ketään ei ole nukutettu vaan viety vain sänkyyn.

Yhä olisin lasten kanssa pari vuotta kotona. Matildan kanssa olin tosin vain vuoden, mutta se oli ihan hyvä päätös siinä vaiheessa, kun opiskellessa päivät olivat välillä hyvinkin lyhyitä.

Yhä kävisin perhekerhoissa, muskareissa ja vauvajumpissa. Niiden sosiaalinen merkitys sekä äidille että lapsille oli valtavan iso. Niiltä ajoilta on jäänyt ystäviä, joihin pidetään yhä yhteyttä vähintään Facebookin kautta.

Yhä veisin konsertteihin, lastentapahtumiin ja Muumimaailmaan ja muihin paikkoihin, joihin lapset haluavat lähteä. Niiden aika menee yllättävän nopeasti ohi.

Yhä kuuntelisin sydäntäni miettiessäni, onko juuri tälle lapselle, juuri tässä iässä ja juuri tällä asuinalueella parempi valinta perhepäivähoito vai päiväkoti. Ja jos haluatte tietää, niin isommat lapsemme olivat ensin perhepäivähoidossa ja sitten päiväkodissa. Aava on ollut vain päiväkodissa. Olen suuri päiväkotifani varsinkin erikoisruokavalioisen lapsen kohdalla.

koulu eskari

Mitä asioita sinä tekisit toisin? Minkä ohjeen antaisit esikoistaan odottavalle?

Lue myös

Lapsi sylissä yöllä, kun muut nukkuvat

Lasten ikäerot

Lasten sisarussuhteet

Jos meillä ei olisikaan iltatähteä…

En kaipaa enää vauvaa

Lue myös

X