Yli pyykkivuorten

Joskus lasten synttärimuistaminen menee äideillä överiksi

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
gluteeniton, lastenjuhlat

Kun Matilda syntyi, asuimme alueella, jossa oli monta kaksikerroksista kerrostaloa vierekkäin. Matildan synnyttyä tutustuin kolmeen muuhun äitiin. Me kaikki saimme esikoisemme neljän kuukauden sisällä.

Meistä äideistä ja vauvoista tuli tiivis porukka. Seurasimme vauvojen kasvua. Kävimme yhdessä kävelyillä, perhekerhoissa ja vauvajumpissa. Kahvittelimme usein yhdessä.

Kun lapset täyttivät vuoden ja kaksi vuotta, juhlimme yhdessä moneen otteeseen.

Aika pian lasten täytettyä kaksi vuotta me kaikki muutimme muualle. Kolme meistä jäi samaan kaupunkiin, mutta kaikki pitkänkin automatkan päähän toisistamme. Kolmas muutti parin tunnin matkan päähän.

Seuraavien vuosien aikana lapsimäärämme kasvoi. Yhtäkkiä nelikollamme olikin jo yhteensä yhdeksän lasta.

gluteeniton, lastenjuhlat

Synttärilahjoja lapsille

Kun muutettuamme taas tapasimme, juhlimme samalla lasten synttäreitä. Teimme päätöksen, että kullekin lapselle hankitaan aina porukalla lahja. Yksi osti ja muut maksoivat ostajalle oman osuutensa, yleensä 7-10 euroa.

Synttärisankarin äidiltä kyseltiin lahjatoivetta. Joku äiti vastasi, että lapsi toivoo erityisesti Legoja, kun taas toinen äiti vastasi, että ei ainakaan yhtään lelua, mutta 116 cm mekolle olisi nyt tarvetta.

Tapasimme aika harvoin, joten välillä annoimme lahjan useallekin lapselle. Kahvittelimme, annoimme lahjat ja sitten ne kolme lahjan hankkinutta äitiä sipisivät kulman takana ja tekivät tilejä selviksi. Tämän jälkeen toiset kolme äitiä sipisivät kulman takana ja vaihtoivat kolikoita, seteleitä ja tilinumeroja. Entäpä lapset?

Lapset itkivät.

syntymäpäivä

Kaikilla paha mieli

Saatoimme tavata esimerkiksi niin, että yhden lapsen synttäreistä oli jo vaikka reilu kolme kuukautta. Lapsen pieni sisarus itki, koska ei ymmärtänyt, miksi sisko saa lahjan, mutta hän ei.

Legot saanut lapsi oli onnensa kukkuloilla, kun taas mekon saanut lapsi tuijotti tyrmistyneenä äitien valitsemaa järkevää päiväkotimekkoa, jossa ei ollut edes prinsessan kuvaa. Lapsi tietysti kiitti mekosta itkemällä tai ainakin vakavalla ilmeellä toisen saamia Legoja katsellen.

Kaikilla näillä lapsillamme oli tietysti ollut ajallaan omat synttärijuhlansa perheen, suvun ja ystävien kanssa. Lahjat oli saatu, kakut syöty ja synttärit juhlittu jo kuukausia sitten.

Muistan erityisesti yhden tapaamiskertamme lähellä joulua.

Olimme keksineet ilahduttaa kaikkia lapsia ostamalla pikkujoululahjat. Virhe. Todella iso virhe.

Kaikilla lapsilla oli ainakin vähän paha mieli. Äidit vaihtelivat kulman takana synttärilahjarahoja, mekon saanut itki ja vähintään puolet lapsista olivat sitä mieltä, että heidän pikkujoululahjansa oli tyhmempi kuin veljen tai kaverin.

Se ilme, jonka me äidit loimme toisiimme oli ikimuistoisten. Ei ikinä enää!

Sen jälkeen päätimme juhlistaa porukkamme lapsia syömällä yhdessä jäätelöä ja leikkimällä yhdessä.

synttärit

Lasten synttäreiden budjetti

Joskus lasten synttärimuistaminen vaan menee överiksi. On tärkeää muistaa ystävienkin lapsia, mutta välillä riittää ihan viesti tai vaikka lapselle postitettu kortti tai tarra-arkki. Materiaalinen muistaminen tuntuu välillä menevän ihan ylikin, varsinkin, jos muistettavia ja muistajia on paljon.

Minun mielipiteeni lasten synttäreistä:

  • Juhlat voi järjestää kotona tai vaikka metsässä, leikkipuistossa tai nurmikentällä. Metsässä voi pelata lipunryöstöä ja tarjota viltillä ihan vaikka muffineita, poppareita, karkkia, keksiä ja pillimehuja.
  • Lapsen synttäreiden budjetin ei tarvitse olla 200 euroa, ei edes 100 euroa. Vaikka kaikkien muiden juhlat ovat sisäleikkipuistossa, meillä ei tarvitse olla.
  • Kaverin synttärilahja saa maksaa 5-12 euroa, ei missään tapauksessa tarvitse olla 20 euron lahja eikä varsinkaan sen yli. En pidä ajatuksesta, että lapseni saa vieraammalta luokkakaverilta yli 20 euron lahjan. Itse tehty lahja, kuten lapsen leipomat keksit ystävälle, tai elämyksen tarjoava lahja, kuten lupaus tulla kanssamme uimahalliin, on taatusti ikimuistoinen.
  • Luokkakavereista ei saa jättää kutsumatta 1-2 samaa sukupuolta olevaa. Joko kaikki tai reilusti vain osa. Kutsut viedään lokeroon tai kodin postilaatikkoon vähäeleisesti.

Lue myös

Lastemme synttärit: Ei koskaan sisäleikkipuistoissa, ei koskaan sukulaisjuhlia

Seitsemänvuotissynttärit: herkkukioski, ongintaa ja leikkejä

Aavan gluteenittomien synttäreiden tarjoilut

11-vuotiaan yökyläsynttärit: helpoimmat juhlat ikinä

Lue myös

X