Yli pyykkivuorten

Osa vanhemmista antaa lasten uida rannalla, jossa on sinilevää

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
lapsiperheen toukokuu

Asumme uimarannan lähellä. Järviwiki, kunnan virallinen Facebook-sivu ja kunnan verkkosivusto, kuntalaisten Facebook-sivu ja kunnan ympäristötarkastaja kertovat, että uimarannalla on sinilevää eikä uimista suositella.

Uimarantaan kulkee jatkuvasti autojen, pyöräilijöiden ja uimarenkaita kantavien kävelijöiden letka. Miksi?

”Pahimmillaan sinilevä aiheuttaa hengitystieoireita, vakavia ihoreaktioita tai voimakasta päänsärkyä”, sanotaan tässä Aamulehden uutisessa. Sinileväistä vettä ei suositella edes kasvimaan kasteluun eikä löylyvedeksi. Tarinat kertovat, että muun muassa lehmiä ja koiria on kuollut juotuaan sinileväistä vettä.

Uimarannallamme on korkea laituri, josta kaikenikäiset hyppivät veteen. Ihan varmasti menee tuolloin vettä suuhun. Pienemmät pärskijät saavat taatusti vettä suuhunsa ihan rantaviivassakin.

Me olimme julmia: emme päästäneet Aavaa naapurin lasten uima-altaaseenkaan, koska vesi tuli järvestä.

sinilevä

Sinilevä ei katoa sekoittuessaankaan

Moni kirjoittaa kunnan Facebook-ryhmässä, että hyvin on voinut uida, koska ei ole näkynyt mitään levää eikä mitään oireita ole tullut.

Aamulehden mukaan sinileväpitoista vettä ei tarvitse edes juoda, vaan oireita voi tulla jo hengitysilman kautta. Samoin kunnan ympäristötarkastaja sanoi, että sinilevä kyllä sekoittuu veteen uimareiden uidessa, mutta ei se sieltä katoa.

Elämässä voi toki ottaa monenlaisia riskejä, kuten vaikka ajaa pyörällä ilman pyöräilykypärää, lukea viestin autolla ajaessa tai syödä liikaa sokeria tai aspartaamia, kumpi nyt ikinä onkaan pahempaa. Pelkkää riskienottoahan tämä arki välillä on. Kunnassamme on kuitenkin rantoja, joissa ei ole ympäristötarkastajan ja Järviwikin mukaan levää. Miksi ei sitten voisi uida niillä rannoilla?

Miksi kannattaa ottaa riski, kun puhutaan omien lasten terveydestä?

Oletko lukenut sinilevätiedotteita? Oletko ottanut tietoisen riskin antaa lasten uida vedessä, jossa on sinilevää?

Lue myös

X