Yli pyykkivuorten

Tämän vuoksi rakastan toimittajan ja bloggaajan työtä

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
äiti

Rakastan kirjoittamista. Sen vuoksi rakastan bloggaamista, mutta erityisesti toimittajan työtä.

Yhtä paljon kuin kirjoittamista rakastan ihmisten kohtaamista ja heidän tarinansa kuuntelemista. On todella koskettavaa, rajua ja ihokarvat nostattavaa kuunnella ihmisten elämäntarinoita ja nähdä ja kuulla, mitä kaikkia tunteita ja ajatuksia niihin liittyy.

Ehkä tärkeimpiä kohtaamisia ja kirjoitettuja lehtijuttuja ovat olleet minulle kerrotut tarinat lapsettomuudesta ja adoptiosta. Olen saanut kuulla, miltä tuntuu saada keskenmeno toisensa perään ja itkeä vessan lattialla 20 lapsettomuusvuoden itkuja. Minulle on kerrottu, miltä tuntuu vuosien lapsettomuushoitojen ja vuosien adoptioprosessin jälkeen saada syliin lapsi toisella puolella maapalloa. Ihan oma lapsi, ei mikään muka-oma.

Olen nähnyt, miten eläkeikäinen mies istuu edessäni kesämökkinsä kuistilla, kääntää päänsä pois ja itkee hiljaa kyyneleet ryppyisillä poskilla valuen, koska Veera-myrsky kaatoi kaikki pihan rakkaat puut. Siinä kaatui mukana osa elämää.

Olen kuunnellut, miltä tuntuu, kun ei ole varaa järjestää lapselle koskaan syntymäpäiviä eikä varaa edes päästää lasta luokkakaverin juhliin, kun ei voi ostaa lahjaa vaikka jättäisi itse sen takia syömättä.

Olen saanut kuulla tarinan siitä miltä tuntuu, kun oma lapsi, neljän alle 9-vuotiaan lapsen äiti, kuolee silmien edessä syöpään.

äiti

Tavallisten ihmisten kohtaaminen

Vaikka olen päässyt toimittajan työssäni esimerkiksi kylään huippumalli Saimi Hoyrien kotiin, haastatellut kaksi eri kertaa presidentti Tarja Halosta, ollut lentonäytöksessä potkurikoneen kyydissä taivaalla tekemässä reportaasia ja haastatellut monia ministereitä, näyttelijöitä ja muusikoita, tavallisten ihmisten kohtaamiset ovat tässä työssä parasta.

Lauantaina sain olla toimittajana mukana hetkessä, jota en ehkä unohda ikinä.

Oli seurakunnan hääilta suuressa ja vanhassa kirkossa. Koko illan viimeinen pariskunta tuli uusimaan vihkivalat klo 21.30. Heillä ei ollut yhtään vierasta, koska tämä oli vain heidän hetkensä. He eivät kaivanneet ketään mukaansa, mutta minä ja suntio saimme olla mukana papin ja kanttorin lisäksi.

Silloinkaan, kun he olivat menneet naimisiin, ei ollut ollut paikalla kuin he kaksi, pappi ja kadulta haetut todistajat. He olivat menneet naimisiin tasan 60 vuotta sitten. Takana oli talon rakentamista, vuosia pienten lasten kanssa, työn täyttämiä vuosia ja paljon vuosia jo kahdestaankin.

He kertoivat myöhemmin, että vuosiin oli mahtunut monenlaista, mutta he olivat päättäneet rakastaa. He kertoivat, että tärkeää rakkaudessa on piikitellä toista huumorin avulla. Se on kuulemma syvää rakkautta.

Koskettava hetki

He tulivat alttarille hyvin hitaasti, mies keppiin nojautuen. He jaksoivat seisoa koko sen ajan, joka oli ehkä 20 minuuttia. En osaa sanoa oliko se 20 minuuttia varmasti, koska ajantajuni katosi.

Pappi puhui heille siitä, että hän on antanut koko päivän elämänohjeita, mutta eihän hän oikeasti tiedä mitään sellaista, mitä tämä pari olisi voinut kertoa muille samana päivänä aiemmin vihityille.

He seisoivat alttarin edessä yhtä aikaa hirveän hauraina ja hirveän vahvoina.

Kyyneleet polttelivat silmäluomiani. Kun he kääntyivät alttarilta ja lähtivät hitaasti kävelemään ovesta ulos kanttorin soittaessa, minä ja tuttu pappi katsoimme toisiamme pitkään täysin sanattomina.

”Tuohon hetkeen kun itsekin pääsisi”, sanoimme lopulta hiljaa, kun pitkälti yli kahdeksankymppinen vihkipari oli päässyt ulos kirkon avoimista ovista elokuun hämärtyvään iltaan.

On etuoikeus saada kuulla ihmisten tarinoita ja olla hetki mukana heidän elämässään, liittyi siihen sitten minkälaisia tunteita tahansa.

Jos sinulla on tarina, kerro se minulle, niin kirjoitetaan Ystäväni tarina -teksti blogiini.

Lue myös

Älä sano minulle, että lapseni selviää syövästä, jos tiedän, että hän ei selviä

Älä sano näitä asioita lapsettomalle

Vasta lapseni ottamasta valokuvasta ymmärsin, että painan 148 kg.

Lue myös

X