Yli pyykkivuorten

Onko huonoa vanhemmuutta, jos lapsen vanhempainilta on evvk?

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
eskari

Vanhempainillat, nuo tuskaiset piinapenkit, on yhden kaikkien aikojen luetuimman blogipostaukseni otsikko. ”Jos et vielä tiennyt, niin joskus vanhempainillat ovat aika raskaita, todellisia piinapenkkejä”, lukee postauksen alkupuolella.

Alkaa olla taas se aika, jolloin päiväkotien lokeroihin ja koulujen Wilmoihin ja Helmeihin alkaa sadella pirteitä kutsuja vanhempainiltoihin. ”Tervetuloa ryhmäytymään ja suunnittelemaan syksyä!” niissä intoillaan.

Olen jakanut tuon postaukseni muutaman kerran blogini Facebook-ryhmään sekä erilaisiin muihin ryhmiin Facebookissa. Joka kerta kommenttikenttään ilmestyy kommentteja, joista vähän hämmennyn.

vanhempainilta

Ei ikinä vanhempainiltaan

Aika usein Facebookissa ja muussa mediassa näkee kommentteja, joissa kerrotaan avoimesti, että vanhempainillat eivät voisi vähempää kiinnostaa. Moni on tunnustanut suoraan, että ei koskaan mene vanhempainiltaan. Vanhempainilta ei kuulemma ole heidän juttunsa.

Se on vähän hassua.

Kyseinen postaus on huumoripostaus. Siinä ei arvostella koulua, opettajia tai vanhempainiltoja vaan siinä hymähdellään muille vanhemmille. Olen kehittänyt postaukseen erilaisia vanhempityyppejä, jotka löytyvät joka luokalta. Näiden eri vanhempityyppien vuoksi illat venyvät kohtuuttomasti. Ilta voi pitkittyä vaikka siksi, että Meidän Tiina -vanhempi kertoo pitkin iltaa yksityiskohtaisesti Tiinansa hyvinkin henkilökohtaisia asioita koko kuulijajoukolle.

Kurkkaa tästä, oletko itse esimerkiksi Valittaja-, Ope, ope- tai Myyjäiset ois ihana juttu -vanhempi.

Vaikka postauksessa hymähtelen vanhempainilloille, en koskaan jää vanhempainillasta pois, jos ei ole ihan pakko vaikka työn vuoksi. Miksi ihmeessä en menisi lapseni päiväkodin tai koulun vanhempainiltaan?

eskari

Lapsen koulunkäynnin tukeminen on ydinvanhemmuutta

Totuushan on, että vanhempainilloista puuttuvat usein he, joiden siellä juuri pitäisi olla. Mielestäni on huolestuttavaa, jos vanhemman asenne oman lapsensa koulunkäynnin suhteen on, että ei voisi vähempää kiinnostaa mikään vanhempainilta. Eihän siellä olla opettajan tai muiden vanhempien vuoksi vaan oman lapsen vuoksi.

Eikö lapsen pärjääminen päiväkoti- ja koulumaailmassa ole ihan sitä ydinvanhemmuutta?

Ymmärrän, että joillekin suuret ihmisjoukot ovat vaikeita. Ymmärrän, että työaikojen tai pienten lasten vuoksi vanhempainiltaan ei vain aina pääse. Se on asia erikseen, mutta noin niin kuin yleisesti on vähän hassua ajatella, että ei menisi ihan periaatteesta koskaan lapsensa vanhempainiltaan, koska evvk.

Mikä sitten tekee vanhempainilloista niin ikäviä joillekin? Viime syksynä tämän kyseisen postauksen ympärillä käytiin hyvää keskustelua Facebookin ryhmissä.

Tällaisia asioita nousi esiin:

koulu

Huono vanhempainilta

Monen vanhemman mielestä vanhempainilta on huono, jos…

 • ilta kestää yli kaksi tuntia
 • opettaja tai lastentarhanopettaja ei ota illassa puheenjohtajan roolia
 • iltaa ei ole suunniteltu vaan ideana on vain, että nyt saa kysyä, jos on kysyttävää
 • iltaan kuuluu monien kiusalliseksi kokemia tutustumisleikkejä
 • iltaan kuuluu ryhmätöitä, joissa pohditaan esimerkiksi vanhemmuutta
 • ilta vaatii vanhemmalta työpäivän jälkeen paljon muutakin kuin vain kuuntelua ja asioiden muistamista – kaikkia ei kiinnosta kiertää koulun juhlasalia ja pohtia rasteilla lasten nukkumaanmenoaikoja ja karkkiensyöntiä
koulu

Hyvä vanhempainilta

Monen vanhemman mielestä vanhempainilta on onnistunut, jos

 • illassa on suunniteltu ja tiivis asialista ja tietopaketti
 • tutustuminen hoidetaan pelkällä ”kerro nimesi ja kenen äiti / isä olet”
 • opettaja johtaa puhetta napakasti
 • mahdolliset myyjäiset ja tempaukset voi hoitaa joko työllä tai rahalla
 • lapsista kerrotaan jotain pientä varsinkin ihan pienten kohdalla, kuten näytetään askarteluja tai vaikka retkellä otettuja valokuvia
 • illasta saa illan alussa tai jälkikäteen samat asiat paperilla
 • henkilökohtaiset kysymykset kysytään vasta muiden lähdettyä
 • koko koulun vanhempainillassa on kiinnostava ja merkittävä puhuja jostain lapsia tai nuoria koskettavasta aiheesta, kuten vaikka pelaamisesta tai nuuskan käytöstä
koulutarvikkeet

Mokkapaloilla äitiys mitataan(ko?)

Olen saanut olla lasteni koulussa hyvin järjestetyissä ja kiinnostavissa vanhempainilloissa. Kiitos siitä! Minusta on aina kiva mennä vanhempainiltaan, oli sitten ilta ykkösluokassa, kuutosluokassa tai ysiluokassa. Yhtä tärkeitä kaikki.

On hienoa, kun opettaja sanoo vanhempainillassa, että ”välillähän täällä saa vähän näiden kanssa kättä vääntää, mutta minä rakastan näistä jokaista, teillä on upeita lapsia”. Sellaista on hienoa kuulla.

Ja mitä tulee niihin vanhemmuutta mittaaviin mokkapaloihin, niin on hyvä, jos voi valita, paistaako mokkapaloja, onko myymässä niitä vai maksaako leirikoulukassaan vitosen tai kympin enemmän. Lasten eteen on kiva tehdä mitä vain, mutta kenenkään ei tarvitse sekoittaa mokkapalataikinaa kello 23.45. Sillä ei sitä vanhemmuutta mitata.

Jos et käy vanhempainilloissa, miksi? Mikä niissä tökkii?

Lue myös

Vanhempainillat, nuo tuskaiset piinapenkit

Nämä asiat täytyy osata ennen eskaria

Ekaluokkalainen, kuudesluokkalainen, yhdeksäsluokkalainen

Missä vaiheessa vauvasta kasvoi kahdeksasluokkalainen?

Kevätjuhlat, todistukset, lapset kasvavat… En ehkä kestä!

Lue myös

X