Yli pyykkivuorten

Vinkkejä juhlien järjestämiseen

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Ripari konfirmaatio

Onko teille tulossa ristiäiset, rippijuhlat, lakkiaiset, valmistujaiset tai vaikka isot synttärit? Nyt, kun meillä on tämän kesän rippijuhlat hyvin muistissa, ajattelin kirjoittaa ylös muutamia vinkkejä muillekin juhlien järjestäjille.

Meidän rippijuhlista voi lukea esimerkiksi postauksista Rippimekon etsintä tekee äidin ja teinin hulluiksi ja Rippijuhlien gluteenittomat ja laktoosittomat tarjoilut.

Tässä muutama vinkki, jotka helpottavat juhlien järjestämistä.

Kutsut

Me lähetimme kutsut Postin nettipalvelun kautta. Muokkasimme kuvan, kirjoitimme sopivan tekstin ja syötimme palvelimeen osoitteet. Lähetimme kutsut myös samassa kylässä asuville tätä kautta.

Säästimme valtavasti aikaa, kun ei tarvinnut erikseen käydä etsimässä hienoja kortteja ja kuoria, askarrella kutsuja, käydä ostamassa postimerkkejä ja viedä kutsuja postilaatikkoihin tai Postiin. Luulen, että tällä tavalla tuli paljon halvemmaksikin, kun bensarahatkin säästyivät. Kaiken lisäksi tämän pystyy tekemään vaikka keskellä yötä.

rippi

Juhlavaatteet

Erityisesti rippijuhliaan viettävän tytön vaatetuksen etsimiseen kannattaa varata aikaa. Lue tästä rippimekon etsinnästä. Myös muiden vaatteet kannattaa etsiä ja ostaa hyvissä ajoin.

Jos vaatteita täytyy korjata ompelijalla, tee sekin niin hyvissä ajoin, että viimeisenä iltana et ajele ompelijan luo. Tee se vaikka kuukautta ennen!

Viikkoa ennen silitä vaatteet ja laita samaan paikkaan koko perheen vaatetus kengistä pikkuhousuihin ja hiuspantoihin. Ei ole kiva, jos huomataan juhla-aamuna, että ei olekaan puhtaana pikkusiskolle kuin pinkkejä pikkareita valkoisen mekon alle.

rippimekko

Kalusteet

Pohdi hyvissä ajoin, tarvitsetteko lainaksi pöytiä, tuoleja tai puutarhaan laitettavia katoksia. Kesäjuhliin voi myös kysyä naapureilta lainaksi vaikka puutarhan sohvaryhmän.

Sovi asia ajoissa. Jos mahdollista, sovi, että haette kalusteet paria-kolmea päivää aiemmin. Laita ne heti silloin mahdollisimman valmiiksi.

Mahtuisiko sisälle lisää ruokapöytiä tai sohvapöytiä ruokailun helpottamiseen? Meidän juhlamme olivat helteisen kesän sateisena ja kylmänä päivänä. Teimme juhlatilan autotalliimme, jonne on käynti sisältä. Koristelimme tilan lippuviirillä ja pom pomeilla ja katoimme sinne pöydän ja tuolit. Kannoimme myös pihalta ison puutarhasohvan autotalliin.

Astiat

Selvitä ajoissa, saatteko lainaksi tai vuokrattua asioita esimerkiksi joltain yritykseltä. Perusastioiden lisäksi tarvitaan tarjoilukulhoja, ottimia, leipäkoreja, mehukannuja ja esimerkiksi kahvitermari ja ehkä toinen kahvinkeitin. On hyvä, jos uuden kakun vaihtaessa on puhdas tarjoilualusta ja kakkulapio.

Astioita tarvitaan paljon enemmän kuin pääluvun määrä. Juomalaseja tarvitaan tuplamäärä, jos ensin on lämmin tai suolainen pöytä ja sitten kahvi ja makeat tarjottavat.

Mitä kauemmin juhlat kestävät, sitä useammin vieraat käyvät santsaamassa ruokaa sekä juomassa. Tämä kannattaa huomioida siten, että jotkut palauttavat astiat, mutta ottavatkin sitten myöhemmin lisää. Meillä erityisesti laseja, pikkulusikoita ja jälkiruokalautasia piti tiskata kesken juhlien.

Hae lainattavat astiat mieluiten jo paria päivää ennen juhlia.

Muista myös pohtia, tarvitsetko lisää pöytäliinoja!

Osta isoja, tasaisia kylmäkalleja. Pakasta ja päällystä foliolla. Niiden päällä levitteet ja sulavat leivonnaiset kestävät hyvinä.

Koristelu ja kattaus

Juhlien teemaväri selkeyttää kattamista ja koristelua ja luo juhlan tuntua. Meillä väreinä olivat vaaleanpunainen ja valkoinen. Ostin vaaleanpunaisia servetteja, kynttilöitä ja paperikoristeita.  Astiat olivat kaikki valkoisia. Lisäksi ostin lippuviirin sekä lasisia pieniä koristeita.

Katoimme juhlapöydän edellisenä iltana siten, että pöydässä oli valmiina pöytäliinat, koristeet, myöhemmin täytettävät astiat sekä ottimet. Kirjoitimme jokaisen ruuan nimen ja allergeenit pienelle paperille, jonka asetimme pöydälle jo illalla valmiiksi. Näin myös keittiössä apuna olevat ystävät löysivät ruokien paikat. Laitoin myös valmiiksi kahvilla tarjottavien makeiden leivonnaisten tarjoilukulhoihin laput, joissa luki, mitä niihin laitetaan. Näin ystävien oli helppo asetella keksit ja kakut oikeisiin kulhoihin etsimättä meitä avuksi.

Laitoimme edellisenä iltana valmiiksi myös kahvikupit, lasit, lautaset ja haarukat ja veitset tarjoilupöydille.

konfirmaatio juhlat ripari

Menu ja tarjoilut

Mikään ei kosketa erityisruokavaliota noudattavaa enemmän kuin se, että hänkin voi ottaa kaikkea. Esimerkiksi laktoosittomana ja gluteenittomana on helppoa tehdä kaikki tarjoilut. Täytekakkupohjasta tulee tosi hyvä pelkillä perunajauhoilla!

Jos erityisruokavaliot ovat vieraita, säästyy stressiltä tilaamalla vaikka gluteenittoman tai maidottoman kakun tai leivoksen valmiina. On tärkeä pitää huolta, että gluteenia sisältävistä ruuista ei leviä murusia gluteenittomiin ruokiin tai samaa otinta käytetä maitoa sisältävissä ja maidottomissa leivonnaisissa. Turvallisinta on kattaa erityisruokavaliot eri pöydille.

Muista laittaa tarjoilupöytään laput, joissa lukee jokaisen ruuan nimi ja allergeenit! Jos et ole varma erilaisten ruokavalioiden käytännöistä, soita rohkeasti juhliin kutsutulle ja kysy neuvoa.

Leivo pakastimeen niin paljon kuin voit, ja ota edellisenä iltana sulamaan.

Kovat, pahviset kakkualustat kestävät kakun siirtämisen tarjoiluastialta toiselle. Näin esimerkiksi täytekakun voi helposti siirtää alustalla jalalliselle tarjoiluastialle, joka ei mahdu jääkaappiin. Alla olevassa kuvassa näkyy tuollainen kova kakkualusta.

Muista laittaa foliolla päällystetyt, jäiset kylmäkallet pöytään levitteiden alle.

Käy kaupassa hyvissä ajoin. Osta kaikki kuiva-aineet ja juomat valmiiksi ja osta edellisenä päivänä enää esimerkiksi leivät ja lohi, jos sellaisia tarjoat.

Meidän rippijuhlien gluteenittomat ja laktoosittomat tarjoilut voit kurkata tästä.

rippijuhlat

Siivoaminen

Imuroi, pyyhi pölyt ja pese peilit ja vessat viikkoa ennen juhlia. Edellisenä päivänä imuroi uudestaan keittiö, olohuone ja eteinen.

Paria päivää ennen tee eteiseen tilaa kengille ja takeille.

Kanna saunaan kaikki ylimääräinen, kuten leipälaatikot, lehtikorit ja pyykkitelineet.

Valokuvaus

Valokuvat ja muistot ovat lopulta ne, mitkä jäävät juhlista käteen. Jos kaikki on suunniteltu ja toteutettu viimeisen päälle, mutta yhtään hyvää kuvaa ei ole, pääsee kyllä itku jossain vaiheessa.

Suosittelen ottamaan juhliin ulkopuolisen, taitavan kuvaajan, joka kuvaa vieraat, koristeet, lasten leikit ja tunnelman! Se todella kannattaa! (Tätä en sitten tehnyt itse…)

Meillä kävi onneksi ammattikuvaaja kuvaamassa ripille päässeen sekä perheemme kotonamme heti juhlien jälkeen samana iltana. Se oli tosi hyvä ratkaisu. Kampaukset, meikit ja vaatteet olivat valmiina, eikä tarvinnut miettiä, että koska ehtisimme ottaa kuvat.

Itse ehdin ottaa myös muutaman kuvan tytöstä puutarhassamme ennen kirkkoon menoa – sen jälkeen en enää ehtinytkään, ja sitä paitsi satoi. Onneksi otin ne kuvat!

rippijuhla

Juhlien ohjelma

Mielestäni juhlissa on hyvä olla vähän ohjelmaa. Meillä oli rippijuhlissa tervetulosanat, puhe, rippilapsen toivomat pari yhteislaulua sekä pari musiikkiesitystä. Myös isoset kävivät laulamassa.

Meillä oli lisäksi esillä muutamia valokuvia ripille päässeestä hänen syntymästään tähän päivään asti.

Muu muistettava

Mahdolliset hiusten leikkaamiset ja värjäämiset on hyvä hoitaa viikkoa ennen juhlia. Muista myös kampaukset juhla-aamuun: pääsisikö joku kampaaja kotiin tekemään kampaukset?

Pyydä keittiöön apua! Keittiössä olisi hyvä olla kaksi kattamassa, vaihtamassa uusia kakkuja, tiskaamassa ja ottamassa likaisia astioita vastaan. Isot juhlat työllistävät kaksi koko ajaksi.

Laita vessaan näkyvälle paikalle toinen vessapaperirulla. Vaihda puhtaat käsipyyhkeet.

Varaa keittiöön tai muuhun tilaan, kuten kodinhoitohuoneeseen, iso roskis kukkapapereille sekä lähelle maljakoita. Keittiössä voi olla apua isoista laatikoista, joihin kasataan likaiset astiat.

Pohdi, mihin tulee lahjapöytä. Juhlasankari voisi avata lahjoja juhlien aikana, että muutkin näkisivät.

Älä sovi mitään ylimääräistä viimeiseen päivään ennen juhlia. Kampaajat, ompelijalla käymiset, ruokakauppaostokset ja muut kannattaa tehdä jo aiemmin. Päivä täyttyy ihan ilman edestakaisin ajeluakin – sitä paitsi ehkä kerma loppuu kesken tai pöytäliina onkin väärän kokoinen, mikä sotkee joka tapauksessa viimeisen päivän aikataulut.

Älä sovi tavaroiden palauttamista seuraavaan päivään! Seuraava päivä kannattaa ottaa vapaaksi – koko päivä menee astioiden pesemiseen ja siivoamiseen. Tavarat kannattaa palauttaa vasta sitä seuraavana päivänä.

Muista vieraskirja!

Muista jutella jokaisen vieraan kanssa! Pahinta on, jos emäntä on koko ajan keittiössä!

Ripari konfirmaatio

Tärkeintä juhlien järjestelyssä

  • Opasta keittiössä apuna olevat etukäteen jo edellisenä iltana
  • Huolehdi, että joku ottaa valokuvia kaikista vieraista sekä juhlien sankarista – ja myös emännästä
  • Ota vieraat kunnolla vastaan – jokainen erikseen huomioimalla hyvin
  • Juttele jokaisen vieraan kanssa
  • Nauti juhlasta

Onko teille tulossa lähiaikoina tai ensi kesänä isoja juhlia?

Lue myös

X